خبرها حاکی از عرضه املاک شهرداری در بازار املاک و مستغلات بورس‌کالاست. در این خصوص چه توضیحاتی می‌‌‌توانید ارائه دهید؟

به‌منظور عرضه املاک شهرداری در بستر بورس‌کالا مذاکرات و رایزنی‌‌‌های مستمری از سوی بورس کالای ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار با شهرداری تهران انجام شده است. خوشبختانه در این حوزه همکاری‌‌‌های بسیار موثری ایجاد شد و بستر طراحی‌شده حراج املاک بورس‌کالا مورد استقبال شهرداری تهران قرار گرفت.جلسات متعدد برگزارشده و تلاش‌‌‌هایی که در این مسیر صورت گرفت، باعث شد تا شهرداری نیز تمامی اقدامات لازم را برای عرضه و فروش املاک خود در بستر بورس‌کالا انجام دهد.

از جمله اقدامات انجام‌شده می‌‌‌توان به اعمال اصلاحات موردنیاز در دستورالعمل بازار فرعی بورس‌کالای ایران به‌منظور تسهیل پذیرش و عرضه املاک شهرداری در بورس‌کالا اشاره کرد.آغاز معاملات املاک شهرداری از چند جنبه حائز اهمیت است. اول اینکه این معاملات موجب تسهیل فروش اموال غیرمنقول شهرداری می‌شود که این موضوع خود می‌‌‌تواند موجب رفع مشکلات شهرداری در حوزه تامین منابع نقدی موردنیاز شود. دوم اینکه این معاملات فرصت بسیار مناسبی برای پیمانکاران شهرداری است تا مطالبات خود را نقد کنند؛ زیرا مطابق با تفاهم میان بورس‌کالا و شهرداری، این زیرساخت فراهم شده است که در صورت درج در اطلاعیه‌‌‌های عرضه املاک شهرداری، پیمانکاران بتوانند به‌جای ارائه چک به‌منظور انجام امور تسویه از حواله‌‌‌های مورد تایید اداره کل امور مالی و اموال شهرداری استفاده کنند. در نهایت اینکه امید است این اقدام شهرداری گام ابتدایی در مسیر مولدسازی اموال غیرمنقول سایر نهادهای دولتی و عمومی باشد و پس از پیش‌‌‌قدم شدن شهرداری، آنها نیز مسیر شفافیت را در پیش بگیرند و اقدام به پذیرش و فروش املاک خود در بستر بورس‌کالا کنند.

چه تفاهم‌هایی با شهرداری در خصوص عرضه املاک این نهاد در بورس صورت گرفته است؟

در حال حاضر چند ملک شهرداری تهران در بازار فیزیکی بورس‌کالا پذیرش شده و معاملات این املاک به صورت نقد و اقساط قابل انجام است؛ به این صورت که خریداران پس از شرکت در حراج و نهایی‌شدن معامله، بخشی از ارزش معامله را به صورت نقد و بخشی را به صورت چک تسویه می‌کنند. همان‌طور که اشاره شد، پیمانکارانی که از شهرداری مطالباتی دارند، می‌‌‌توانند به جای ارائه چک، به اداره کل امور مالی و اموال شهرداری مراجعه کرده و مطالبات خود را تایید و برگه تسویه را اخذ کنند و طبیعتا به‌منظور تسویه، دیگر نیازی به ارائه چک نیست. این روش احتمالا سریع‌‌‌ترین روش ممکن برای نقد کردن مطالباتشان است؛ زیرا کل فرآیند انجام معامله تا تسویه و تحویل، بین دو تا سه‌ماه زمان خواهد برد. این موضوع مزیت مهمی برای پیمانکاران شهرداری به شمار می‌رود؛ بنابراین در حال حاضر بستر بازار فیزیکی بورس‌کالا، چه برای شهرداری و چه سایر نهادهای عمومی و دولتی کاملا در دسترس بوده و آنها می‌‌‌توانند به‌راحتی از مزایای فروش در این بازار مثل بازاریابی برای املاک و ایجاد شفافیت در حساب‌‌‌های داخلی‌‌‌شان استفاده کنند.

هم‌‌‌اکنون عرضه املاک شهرداری در چه وضعیتی است؟

در نتیجه مذاکرات و همکاری‌‌‌های شکل‌گرفته بین شهرداری تهران و بورس‌کالای ایران، تعدادی از املاک شهرداری در دست پذیرش است. دوملک نیز از طرف شهرداری پذیرش شده است، به‌طوری‌که فرآیند پذیرش را به طور کامل طی کرده و هم‌‌‌اکنون اطلاعیه عرضه آنها روی وب‌سایت بورس‌کالا قرار دارد و روز حراجشان ۲۳شهریور است. متقاضیان خرید می‌‌‌توانند با مراجعه به وب‌سایت بورس‌کالا اطلاعیه‌‌‌های عرضه را مشاهده کنند. علاوه بر اینکه تمامی اطلاعات ملک شامل متراژ، نوع و ظاهر بنا و... در این اطلاعیه ثبت شده است، گزارش کارشناس رسمی ملک و نیز مبایعه‌نامه‌‌‌ای که پس از حراج قرار است توسط طرفین معامله امضا شود، در آن قابل مشاهده است.

این موضوع نشان‌‌‌دهنده درجه شفافیت تامین‌شده از سوی بورس‌کالاست؛ به این معنا که خریداران می‌‌‌توانند با مشاهده تمامی مدارک و بازدید حضوری از ملک، تقاضای خرید خود را از طریق کارگزاری به بورس‌کالا اعلام کنند. متقاضیان خرید بعد از اخذ کد معاملاتی بازار فیزیکی و سپردن تضامین موردنیاز از طرف آنها، می‌‌‌توانند در روز حراج اقدام به ثبت‌سفارش از طریق کارگزاری کنند و در رقابت با سایرین در صورت تمایل، قیمت بیشتری را به منظور برنده‌شدن پیشنهاد دهند. در صورتی هم که برنده حراج شدند، وارد فرآیندهای تسویه و تحویل می‌‌‌شوند؛ یعنی مبایعه‌‌‌نامه ملک را همراه با فروشنده امضا می‌کنند، مبالغ نقدی و چک‌‌‌های موردنیاز را طبق تاریخ‌‌‌های درج‌شده در اطلاعیه عرضه تسویه می‌کنند و در مهلت‌‌‌های مقرر در مبایعه‌‌‌نامه نیز تحویل ملک و تنظیم سند انجام خواهد شد.

مزایای پذیرش و معامله املاک در بورس چیست؟

شاید بتوان گفت مهم‌ترین مزیت معاملات املاک در بورس‌کالا قطعی‌بودن معامله است؛ به این معنا که زمانی که ملک مربوطه روی تابلوی بورس‌کالا قرار می‌گیرد، یعنی تمام بررسی‌‌‌ها و ارزیابی‌‌‌های لازم از سوی نهاد عرضه‌‌‌کننده انجام و تمامی فرآیندهای بوروکراتیک داخلی نهادهای دولتی و عمومی طی شده است و خریدار می‌‌‌تواند اطمینان خاطر داشته باشد که برنده شدن در حراج به معنای تحویل‌گرفتن قطعی ملک است. تضامینی هم که ذکر شد، در همین راستا حائز اهمیت هستند، به این صورت که اجرای تعهدات هر دو طرف معامله از طریق مبالغ تودیع‌شده از طرف بورس‌کالا تضمین می‌شود.

در قراردادهای فی‌‌‌مابین طرفین در خارج از بورس‌کالا چنین تضمین تعهداتی وجود ندارد. علاوه بر این بورس‌کالا به صورت رسمی تمامی اطلاعات مربوط به ملک، عرضه‌کننده و نحوه تسویه را پیش از عرضه منتشر کرده و به اطلاع عموم می‌‌‌رساند. این موضوع باعث می‌شود تنها عرضه‌‌‌کنندگان و خریدارانی که قصد جدی انجام معامله را دارند وارد این بازار شوند. انتشار اطلاعات از جنبه‌‌‌های دیگری نیز حائز اهمیت است؛ به این معنا که باعث می‌شود متقاضیان دور از ابهام و با علم به تمامی شرایط معامله اقدام به خرید کنند.