2 copy

در این شرایط، انتظارات قیمتی معامله‌‌‌گران بازار گواهی سکه حدود 5/ 2‌درصد بالاتر از معامله‌‌‌گران سکه در بازار فیزیکی بود. این موضوع به مفهوم جهت‌‌‌دهی این بازار به بازار فیزیکی نیست؛ چرا که حجم و ارزش معاملات در این بازار به‌مراتب کمتر از بازار فیزیکی است و می‌‌‌توان ادعا کرد که بازار گواهی سکه توان سیگنال‌‌‌دهی به بازار پرحجم فیزیکی را ندارد.

سبزپوشی بازار گواهی در اولین روز تابستان

ایجاد جریان افزایشی در بازار آزاد ارز، بازار گواهی‌‌‌های کالایی را در اولین روز تابستان سبزپوش کرد؛ به نحوی که روز گذشته، تمامی نمادهای گواهی سکه طلا با رشد قیمت روبه‌رو شدند. اغلب نمادهای زعفران نیز در این روز با افزایش نرخ معامله شدند. ظرف سه‌روز پایانی خردادماه، اغلب نمادهای گواهی در بازار مالی بورس‌کالا در مسیر عقبگرد قیمتی قدم برداشتند؛ اما رویه افت نرخ در روز چهارشنبه ادامه نیافت. ایجاد جریان افزایشی در بازار آزاد ارز، مهم‌ترین دلیل این اتفاق بود.

واهمه معامله‌‌‌گران از محدودیت

بازار گواهی‌‌‌های سپرده سکه طلا هفته پرفراز و نشیبی را پشت‌‌‌سر گذاشت. البته به‌‌‌نظر می‌رسد که این روند در هفته آینده نیز بر این بازار حاکم باشد. از سویی تغییر جریان نرخ ارز، باعث شد تا گواهی‌‌‌های سکه میان رشد و عقبگرد قیمتی در نوسان باشند و از سوی دیگر، خبر احتمال محدودیت ثبت‌سفارش در هر خرید باعث شد تا معامله‌‌‌گران این بازار با واهمه محدودیت در خرید در هفته‌‌‌های آینده مواجه شوند. البته ابلاغیه فعلی بورس‌کالا محدودکننده تعداد روزانه خرید گواهی سکه نیست. مطابق این ابلاغیه که روز یکشنبه 29خرداد صادر شد، حداکثر میزان ثبت‌سفارش خرید در هر سفارش ارسالی برای هر کد معاملاتی، به‌استثنای بازارگردان در نمادهای گواهی سپرده سکه طلا را برابر هزار گواهی معادل 10قطعه سکه طلا اعلام کرد. به این ترتیب، این امکان وجود دارد که با هر کد معاملاتی چندمرتبه در طول روز نسبت به ثبت‌سفارش حداکثر هزار گواهی سکه اقدام کرد. اما نگاهی به محدودیت‌های پیشین اجرایی‌شده در بازار ارز و سکه و حتی ابزارهای مالی بورس‌کالا همچون تعطیل‌کردن معاملات آتی سکه باعث شده است تا در شرایط کنونی واهمه اعمال سقف خرید روزانه در بازار گواهی سکه در روزهای پیش‌‌‌رو میان فعالان این بازار شکل بگیرد.

غلبه جریان افزایشی در بازار گواهی سکه

بررسی روند معاملات گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا از غلبه انتظارات تورمی میان فعالان این بازار حکایت دارد؛ به نحوی که در این روز میانگین نرخ فروش پنج‌نماد گواهی سکه طلا با نرخی حدود 5/ 2‌درصد بالاتر از ارزش سکه در بازار فیزیکی بورس‌کالا مورد دادوستد قرار گرفت. به شکل بنیادی، ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر یک‌صدم ارزش نرخ معامله (میانگین قیمت خرید و فروش روز) سکه در بازار فیزیکی است؛ اما بازار گواهی سپرده سکه طلا تابعی از عرضه و تقاضاست، از همین‌‌‌رو ذهنیت خریداران و فروشندگان می‌‌‌تواند قیمت‌ها را در این بازار، در نرخی بالاتر یا پایین‌‌‌تر از ارزش بنیادی آن قرار دهد. در روزهای اخیر، ذهنیت اغلب معامله‌‌‌گران این بازار افزایشی بوده و همین موضوع باعث شده است تا این متقاضیان حاضر به خرید گواهی سکه با نرخی بالاتر از قیمت روز آن در بازار فیزیکی باشند.

در هفته‌‌‌های اخیر، بازار گواهی سکه با غلبه سیگنال‌‌‌های افزایشی روبه‌رو شده، به نحوی که از 24خرداد تا اول تیرماه، میانگین نرخ فروش گواهی بالاتر از قیمت فروش معادل وزنی آن در بازار فیزیکی بوده است.

قرار گرفتن نرخ گواهی سکه در رقمی بالاتر از قیمت معادل وزنی آن در بازار فیزیکی، به معنی پیش‌بینی فعالان این بازار از رشد قیمت در روزهای آینده است؛ اما این پیش‌بینی و رفتار معاملاتی تعیین‌‌‌کننده جهت بازار فیزیکی نیست. حجم معاملات بازار گواهی سکه کشور نسبت به حجم معاملات در بازار فیزیکی بسیار محدود است. همین موضوع باعث می‌شود تا این بازار توان جهت‌‌‌دهی به بازار فیزیکی را نداشته باشد.  در حال حاضر، بازار گواهی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سکه با دوگانگی سیگنال‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بنیادی روبه‌‌‌رو شده است. در حالی که نرخ ارز از افزایش ارزش گواهی سکه طلا حمایت می‌کند، اونس جهانی طلا سرعت‌‌‌گیری در مسیر این رشد قیمتی است. با وجود این، اثرگذاری سیگنال ارزی در این بازار به‌مراتب بالاتر است. بنابراین میانگین نرخ گواهی‌‌‌های سکه طلا، روز گذشته در زمان تنظیم این گزارش، با رشد نرخ 2/ 1درصدی مواجه شد.

بی‌‌‌توجهی سکه به سیگنال کاهشی جهانی

سکه در حالی روز گذشته در بازار فیزیکی و معاملات گواهی در مسیر رشد نرخ قدم برداشت که در همین زمان، اونس طلای جهانی کاهشی بود. در زمان تنظیم این گزارش، هر اونس طلا در معاملات آتی بورس نیویورک با کاهش روزانه 3/ 0درصدی روبه‌رو شد و با نرخ‌ هزار و 827دلار به ازای هر اونس مورد معامله قرار گرفت. افزایش 75درصدی نرخ بهره در ایالات‌متحده از سوی فدرال‌رزرو و احتمال افزایش سیاست‌‌‌های انقباضی در این کشور، مهم‌ترین دلیل عقبگرد نرخ طلا در بازار جهانی بود.

طی دیروز و امروز (22 و 23ژوئن)، جلسه فدرال‌رزرو برگزار می‌شود و بانک‌مرکزی آمریکا در خصوص سیاست‌‌‌های آینده خود در این کشور تصمیم‌گیری می‌کند. برخی از فعالان این بازار پیش‌بینی می‌کنند که احتمالا نرخ بهره آمریکا برای ماه آینده میلادی نیز رشد 75واحدی داشته باشد. تحقق این پیش‌بینی به معنی شدت‌گرفتن سیاست انقباضی است و سیگنال کاهشی را برای بازار طلا به همراه خواهد داشت. اما بالا ماندن آمار تورم در آمریکا بی‌‌‌توجه به سیاست‌‌‌های انقباضی که تاکنون اتخاذ شده، از بالا ماندن نرخ طلا حمایت می‌کند. در عین حال زمزمه‌‌‌هایی از احتمال تحریم طلای روسیه به گوش می‌رسد که تحقق این پیش‌بینی نیز می‌‌‌تواند معادلات معمول در این بازار را تغییر دهد. به این ترتیب، اگرچه در شرایط کنونی طلا تحت فشار کاهش نرخ متاثر از تصمیمات انقباضی فدرال‌رزرو است، اما احتمال بازگشت طلا به مسیر رشد قیمت با توجه به بالا ماندن تورم و احتمال تحریم طلای روسیه هم وجود دارد.