بهای میلگرد در بازار آهن کاهش نرخ جدی دارد که به‌وضوح اثرگذاری نوسان قیمت ارز بر بازار فولاد را نشان می‌دهد. بیم و امید از نوسان قیمت‌ها در روزهای آینده شاید مهم‌ترین دلیل برای عقبگرد قیمت‌ها باشد ولی شاهد هستیم که شتاب افت نرخ در بازار ارز تا اواسط بازار روز گذشته شدیدتر از بازار فولاد بوده است. این نکته را باید مهم ارزیابی کرد زیرا به واقعیت‌های زیرپوستی در بازار فولاد اشاره دارد. عرضه‌های شمش در روز گذشته مورد تایید بورس کالا قرار نگرفت که حمایت بیشتر عرضه‌کنندگان یا پیگیری دستگاه‌های ذی‌صلاح را می‌طلبد. این مطلب در حالی که رونق احتمالی صادرات را نمی‌توان کتمان کرد و البته عقبگرد بهای ارز  نشان از آن دارد که یا بازار فولاد افت قیمت‌های احتمالی را تمام و کمال باور نکرده یا عرضه‌ها در بازار داخلی پشتوانه افت قیمت‌ها به‌شمار نمی‌رود. ضعف عرضه در هفته جاری اثر خود را بر این بازار این‌گونه نشان داده است که به معنی نیاز به استمرار پیگیری‌ها برای مدیریت بازار است. در روز گذشته نیاز به رشد عرضه شمش را در بورس کالا یادآور شدیم که بازهم باید به اهمیت آن اشاره کرد. با توجه به این موارد به افزایش نقش‌آفرینی وزارت صمت در حمایت از رشد عرضه‌ها در بورس کالا نیاز داریم. 

  کمبود عرضه و نبود نظارت، دو مشکل اصلی بازار فولاد

رضا محتشمی‌پور معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در برنامه «چوب‌خط» شبکه تلویزیونی افق به دلایل ایجاد التهاب در بازار فولاد اشاره کرد و گفت: در حال‌حاضر کمبود عرضه مواد اولیه فولاد در بورس کالا باعث ایجاد التهاب در بازار شده که ریشه این اتفاق به نداشتن متولی برای تنظیم بازار فولاد برمی‌گردد.
به گزارش «کالاخبر»، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران با بیان اینکه کاهش عرضه‌ها در بورس را بارها در گزارش‌ها و جلسات به نهادهای متولی اعلام کرده‌ایم، افزود: امروز میزان کف عرضه محصولات در بورس رعایت نمی‌شود اما هیچ نهادی پاسخگو نیست. او در پاسخ به پرسش مجری برنامه که متولی بازار فولاد چه نهادی است، گفت: صفر تا صد مدیریت بازار فولاد با وزارت صمت است اما متاسفانه مصوبه‌های پی در پی طی دو سال گذشته نشان می‌دهد که به دلیل توان لابی بالای برخی شرکت‌ها، هر قاعده‌ای که برای بازار فولاد گذاشته می‌شود در زمانی کوتاه، دستخوش تغییر می‌شود. محتشمی‌پور اظهار کرد: دلیل این ادعا، تغییرات عجیب مصوبات در حوزه بازار فولاد است. از تاریخ یکم مرداد سال ۹۷ تا پایان آن سال، ۱۱ مصوبه، در کل سال گذشته ۱۹ مصوبه و در همین ۴ ماهه امسال حداقل ۱۰ مصوبه از سوی ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت برای تنظیم بازار ابلاغ شده است که نتیجه آن، سردرگمی فعالان بازار و تلاطم بوده است؛ شاید جالب باشد بدانید در همین سه سال، برای بازار محصولات پتروشیمی در سال نهایت دو مصوبه ابلاغ شده که آن دو مصوبه نیز به درخواست انجمن‌های مرتبط بوده است.

  دلیل ابطال برخی معاملات

معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران با تاکید بر این پرسش که چرا نظارت و پیگیری در مقابل عرضه‌های اندک محصولات فولادی در بورس کالا انجام نمی‌شود؟ گفت: فعالان بازار فولاد در هفته‌های گذشته شاهد ابطال برخی معاملات از سوی بورس بوده‌اند که عامل اصلی این موضوع عدم نظارت وزارت صمت بر میزان عرضه‌های اندک بوده است. موضوع دوم نیز ثبت قیمت‌های نامتعارف است، وقتی در روز عرضه شمش فولاد در بورس کالا، این محصول در بازار آزاد ۷۳۵۵ تومان در هر کیلو قیمت دارد اما با احتساب مالیات ارزش افزوده در بورس به بالای ۷۷۰۰ تومان می‌رسد، آیا بورس باید اجازه این قیمت‌سازی که به واسطه عرضه اندک و تقاضای پر حجم ایجاد شده را بدهد؟
محتشمی‌پور در پایان به نامه سعید عمرانی معاون قضایی دادستان کل کشور به اسحاق جهانگیری معاون‌اول رئیس‌جمهور اشاره کرد و گفت: عدم عرضه مواد اولیه صنعت فولاد و نبود نظارت در این حوزه به اطلاع متولیان امر رسیده و امیدواریم به‌زودی برای تحقق جهش تولید، شاهد رشد حجم عرضه‌ها و آرامش بازار فولاد باشیم.

994 copy