رشد‌ عرضه‌ها بهترین مسیر برای مدیریت و هدایت بازار است آن ‌هم در شرایطی که وزارت صمت اگر میل به مدیریت قیمت‌ها دارد شاید بهترین زمان را در اختیار داشته و در شرایطی که آتش‌فشان بهای ارز گویی میل به آرامش پیدا کرده، می‌توان با رشد عرضه‌ها چهره‌ای جذاب برای بازار فولاد ترسیم کرد. جایگاه وزارت صمت را می‌توان در این شرایط برجسته‌تر از حالت عادی در نظر گرفت آن‌هم در شرایطی که مدیریت بازار بدون در اختیار داشتن نبض قیمت‌ها هنر بزرگی است که با رشد عرضه‌ها به سادگی در دسترس خواهد بود. این در حالی است که قیمت‌های بالای فعلی خود جذابیت مضاعفی برای افزایش عرضه‌هاست و پتانسیل مدیریت بازار را بهتر است از هم‌اکنون جدی گرفت.

رشد عرضه شمش از یکسو می‌تواند بازار میلگرد را مدیریت کند و از سوی دیگر با توجه به اثر آن بر سایر بازارهای فولادی، روزهای بهتری را برای کلیت این بازار فراهم سازد. با رشد عرضه‌ها اوضاع واحدهای نوردی نیز بهبود می‌یابد که در نهایت منافع کل بازار فولاد را در بر دارد.

باوجودی که هفته گذشته رینگ معاملاتی بورس کالا شاهد عرضه‌های قابل توجهی از شمش و میلگرد بود و انتظار می‌رفت افزایش عرضه بتواند بازار آزاد این محصولات را در هفته جاری به ثبات برساند اما رشد نرخ ارز و تجربه دلار ۲۵ هزار تومانی در روز یکشنبه ۲۹ تیر ماه بخش قابل توجهی از این مناسبات را برهم ریخت. درواقع افزایش نرخ ارز و سرریز شدن نقدینگی به بازار محصولات فولادی به‌منظور حفظ دارایی منطق مصرف در بخش میلگرد، تیرآهن و حتی پروفیل را از میان برده است. در ادامه با کنترل نرخ ارز در روز دوشنبه ۳۰ تیر و تجربه دلار ۲۳ هزار تومانی و حتی کمتر در برخی از ساعت‌های روز، بازار مقاطع طویل فولادی را دچار دگرگونی کرد و بازار به روند نزولی نرخ ارز واکنش نشان داد، به‌گونه‌ای که بهای بخش عمده‌ای از انواع میلگرد به کانال ۱۰ هزار تومان بازگشت.

  کنترل رینگ معاملات میلگرد با ثبات عرضه

در روز چهارشنبه هفته گذشته (۲۵ تیرماه) شرکت ذوب آهن اصفهان با عرضه مقدار قابل توجهی سبد میلگرد به بازار با قیمت پایه ۶ هزار و ۹۰۰ تومان به‌ازای هر کیلوگرم توانست ثبات را به معاملات این بازار برگرداند به‌گونه‌ای که در نهایت بهای فروش محصولات این شرکت حتی از قیمت فروش شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس کالا در روز ۲۴ تیر نیز کمتر شد. کنترل بازار میلگرد در بورس کالا بیانگر آن بود که ثبات در عرضه می‌تواند بازار آشفته شمش و محصولات فولادی را به آرامش برساند و بخش قابل توجهی از رشد قیمتی حاصل شده در این بازار که به مراتب بیشتر از افزایش نرخ ارز نیز بوده ناشی از مدیریت بازار با عرضه‌های قطره‌چکانی است. اگر پس از عرضه قابل توجه میلگرد ذوب آهن نرخ دلار وارد مدار صعودی نمی‌شد به‌طور قطع این حجم از عرضه توان بازگرداندن آرامش به بازار را داشت. هرچند که سیر صعودی نرخ ارز در روزهای بعد این فرصت را در این بازار از میان برد.  البته‌ شنیده‌ها حاکی از آن است که ذوب‌آهن اصفهان با وجود مخالفت‌های پشت‌پرده رقبای خود بنا دارد تا در معاملات خود برای روز چهارشنبه اول مرداد نیز عرضه قابل توجه با قیمت متعادل را حفظ کند که همین موضوع می‌تواند عاملی مثبت در کنترل این بازار باشد.

  زنگ خطر تعطیلی تولیدکنندگان مقاطع فولادی

بازار مقاطع طویل فولادی این روزها شاهد معامله محصولات با نرخ‌های بسیار بالایی است که این رشد قیمت باعث شده تا حجم معاملات به شدت کاهش پیدا کند. درواقع رشد قیمت از گردش معاملات کاسته است. کاهش گردش معاملات زنگ خطر تعطیلی صنایع پایین‌دستی و بیکاری شاغلان در این صنایع و همچنین سایر نیروهای مشغول به کار در این زنجیره از بخش تولید تا عمده فروش و خرده فروش است.

  در انتظار افزایش عرضه‌ شمش

الزام تولیدکنندگان شمش به عرضه این محصول در رینگ معاملاتی هفته گذشته در روز ۲۴ تیر باعث شد تا قیمت این محصول که در بازار آزاد فراتر از بهای جهانی نیز رفته و تجربه قیمت بیش از ۱۰ هزار تومانی را برای هر کیلوگرم محصول داشت به کانال ۸ هزار تومان بازگردد، که البته نرخ پایانی با احتساب مالیات ارزش افزوده در سطح ۹۲۰۰ تومان بود.  البته این روزها شمش در بازار آزاد در کانال ۱۰ هزار تومان خرید و فروش شده و کارخانه‌های تولیدی چاره‌ای جز خرید برای ادامه تولید ندارند، اما اگر فولادسازان عرضه شمش را برای معاملات امروز (۳۱ تیر ماه) رعایت کنند این بازار نیز روی خوش ثبات را خواهد دید.

1