رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران خبر داد
اعلام نرخ خرید تضمینی گندم بهزودی
طبق قانون دولت موظف است قبل از شروع فصل کشت، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام کند، اما طی سالهای اخیر تاخیر در اعلام نرخ محصولات، کشاورزان را با مشکلات فروانی روبهرو کرده است.
کشاورز با اطلاع از نرخ خرید تضمینی قبل از شروع فصل کشت با بررسی هزینههای تولید میتواند تصمیم درستی در تعیین نوع محصول خود داشته باشد، اما تاخیر در اعلام این نرخ باعث سردرگمی کشاورزان میشود.
چندی پیش عبدالله حاتمیان، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس اعلام کرد: نرخ خرید تضمینی گندم در شهریورماه کیلویی ۱۵۸۷ تومان است اما بررسیها نشان میدهد هنوز نرخ مصوبی درخصوص قیمتها اعلام نشده است.
این رقم، نرخ پیشنهادی از سوی وزارت جهاد کشاورزی بوده که با توجه به افزایش هزینههای تولید اعم از قیمت سم و کود اعلام شده است.
در این باره با علیقلی ایمانی، رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران به گفتوگو نشستیم تا از زمان تعیین نرخ خرید تضمینی گندم و رقمهای پیشنهادی این محصول باخبر شویم.
هنوز قیمت خرید تضمینی گندم اعلام نشده است
ایمانی درخصوص اعلام نرخ خرید تضمینی گندم گفت: شورای عالی اقتصاد هنوز مصوبهای درباره قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی منتشر نکرده و رقم هزار و ۵۸۷ تومان نرخ پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی به شورای عالی اقتصاد است.
وی افزود: چند روز قبل در پیشنیاز جلسه کمیته تعیین نرخ محصولات کشاورزی درباره نرخ خرید تضمینی محصولات صحبتهایی شد، اما هنوز تفاهمی صورت نگرفته است و انتظار میرود در روزهای آتی جلساتی تشکیل و قیمت نهایی اعلام شود.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران درباره زمان اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی گفت: قرار است تا پایان شهریورماه نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی اعلام شود، اما اینکه نرخ اعلامی پذیرفته شود یا تغییراتی بر آن اعمال شود از سوی شورای عالی اقتصاد اعلام خواهد شد.
نرخ پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی هزار و ۵۸۷ تومان
ایمانی قیمت پیشنهادی هر کیلو گندم براساس هزینههای تولید را از سوی بنیاد توانمندسازی گندمکاران حدود هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: این رقم تفاوت چندانی با نرخ پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی (۱۵۸۷ تومان) ندارد که امیدواریم این نرخ تصویب شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر احتمال تایید شدن نرخ پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی برای هرکیلو گندم وجود دارد، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و افزایش هزینههای تولید و همچنین هزینههای خانوار اگر قرار باشد که افزایش مناسب نرخ تضمینی گندم صورت نگیرد کشاورز توان تولید گندم را نخواهد داشت و اگر نرخ پایینتری برای خرید تضمینی اعلام شود بدونشک کشاورزان محصولی را جایگزین کشت گندم خواهند کرد که صرفه اقتصادی داشته باشد.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در ادامه خاطرنشان کرد: زمانی که وزارت جهاد کشاورزی رقم پیشنهادی خود را مطرح میکند این رقم با بررسی هزینههای تولید اعلام شده و اگر رقمی کمتر از این نرخ به تصویب برسد کشاورز باید هزینههای تولید را از جیب خود پرداخت کند و به دلیل اینکه توان مالی آنچنانی ندارد مسیر خود را تغییر داده و محصول دیگری کشت میکند.
ایجاد انگیزه برای کشاورز با تعیین نرخ خرید تضمینی مناسب
ایمانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر زمان تعیین نرخ تضمینی گندم مانند سال گذشته تاخیر چند ماهه داشته باشد آیا کشاورزان به سمت کشت گندم خواهد رفت، گفت: بعید میدانم گندمکاران با رقمهای کمتر بتوانند توان کشت محصولی چون گندم را داشته باشند و در این بین رقمهای پیشنهادی اعلامی شاید بتواند انگیزهای برای کشت گندم باشد و این به تصمیم کشاورزان بستگی دارد.
روی آوردن به کشت محصولی دیگر با اعلام دیر هنگام نرخ
وی با بیان اینکه اعلام دیرهنگام نرخ تضمینی محصولات کشاورزی میتواند کشت محصولات را با کاهش روبهرو کند، گفت: درسالهای اخیر نیز این مساله مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرد و اگر این روند تکرار شود ممکن است کشاورز به کشت محصولات دیگری روی آورد.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در ادامه به ارسال نامه از سوی این بنیاد به محضر مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری کشور اشاره کرد و گفت: در این دو نامه تحلیلهای اقتصادی درخصوص وضعیت گندمکاران آمده است و مسائلی از جمله بحث خودکفایی گندم و امنیت غذایی در آن مطرح شده و به قیمت گندم که یکی از فاکتورهای اساسی برای ایجاد انگیزه برای کشاورز است و میتواند هم در عملکرد و هم در کیفیت محصول آن تاثیرگذار باشد تاکید شده است.
افزایش چندبرابری نرخ سموم کشاورزی
ایمانی در بخشی از صحبتهای خود به افزایش چند برابری نرخ سموم کشاورزی اشاره کرد و گفت: تغییرات قیمت سموم کشاورزی تاثیرات بسزایی در تولید گندم خواهد داشت چون کشاورز توان مالی خرید سموم را ندارد در مقابل آفات نمیتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و کاهش تولید اتفاق میافتد که هم کشاورز و هم میزان تولید گندم در کشور با مشکلاتی روبهرو میشود بنابراین قیمت پیشنهادی میتواند تا حدودی مسائل را متعادل کند.
وی در ادامه به لزوم پرداخت یارانه به کشاورزان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر دولت تصمیم دارد کالاهایی مثل سم و کود را با نرخ ارز دولتی تامین کند که در صورت اجرای درست آن به سود کشاورز و تولید است، ولی متاسفانه وقتی این روند در چرخه بازار قرار میگیرد، چون نظارت کافی بر آن صورت نمیگیرد به دست دلالها و واسطهگران میافتد و با قیمتهای گزاف به دست کشاورزان میرسد.
ارسال نظر