تخصیص بهینه منابع دولتی از کانال بورس

بورس کالا سال گذشته توانست در هر دو بعد معاملات و تامین مالی نقش موثر و مفیدی ایفا کند و انتظار می‌رود در آینده این نقش پررنگ تر شود. در این رابطه مدیرعامل بورس کالا سیاست قیمت تضمینی را یک سیاست موفق در مسیر کاهش هزینه‌های دولت برای خرید گندم می‌داند. سلطانی نژاد معتقد است یارانه گندم فسادهای زیادی را به بار آورده و این سیاست می‌تواند چالش‌های موجود را برطرف سازد. به گفته وی دولت باید هر چه زودتر از شیوه منسوخ خرید تضمینی گندم دست بکشد و آن را به سازوکارهای مدرن معاملاتی مانند بورس کالا واگذار کند. مدیرعامل بورس کالای ایران دراین‌باره معتقد است: بر این اساس از ‌سال آینده تمامی گندم تولیدی کشور در بورس کالا عرضه می‌شود که این اتفاق می‌تواند سازوکار معامله این محصول مهم را شفاف کرده و دلالان و واسطه‌ها را از بازار حذف کند، چرا که کشاورزان در این ساختار می‌توانند به‌صورت مستقیم گندم تولیدی خود را به فروشندگان عرضه کنند. حامد سلطانی‌نژاد در گفت‌وگو با «ایبِنا» با بیان اینکه در سال ۹۶ هم گندم ۴ استان کشور به‌صورت پایلوت در بورس کالای ایران عرضه شد، اظهار کرد: در سال‌جاری چیزی حدود ۸/ ۱ ‌میلیون تن از گندم تولیدی کشور در بورس کالا عرضه شد. این درحالی است که میزان تولید گندم ایران رقمی حدود ٧ تا ٨‌ میلیون تن است و با این حساب نزدیک به یک‌چهارم گندم کشور که در واقع گندم تولیدی ٤ استان کشور است، در ساختار مدرن بورس کالا عرضه شده است. سلطانی‌نژاد در ادامه تجربه عرضه گندم در بورس کالا طی سال ۹۶ را تجربه‌ای موفق عنوان کرد و افزود: با گذشت زمان و عرضه گندم کل کشور در بورس کالا بر اساس سیاست قیمت تضمینی، هزینه‌های دولت برای خرید گندم کاهش پیدا می‌کند. همچنان که این اتفاق درباره جو و ذرت رخ داده و درحال حاضر هزینه دولت برای خرید این محصولات به یک‌سوم تقلیل داشته است.

وی برآورد کرد، بورس کالا بتواند هزینه خرید گندم دولت را هم از طریق عرضه در بورس کالای ایران به یک‌سوم هزینه فعلی کاهش دهد که این میزان صرفه‌جویی خوبی در هزینه‌های دولتی و اقتصاد ملی به شمار می‌آید. مدیرعامل بورس کالا با اشاره به فراهم شدن سازوکار عرضه گندم کل کشور در بورس کالا اظهار کرد: بر این اساس قرار است انبارهای مباشر، گندم تولیدی کشاورزان را بخرد و آن را در اختیار بورس کالا قرار دهد. وی افزود: علاوه بر این گندم عرضه‌ شده در بورس کالا بر اساس میزان کیفیت قیمت‌گذاری می‌شود و دولت مابه‌التفاوت فروش گندم در بورس کالا را به کشاورزان پرداخت می‌کند که از این جنبه نیز می‌توان گفت کسب سود بیشتر برای کشاورزانی که گندم با کیفیت‌تری تولید می‌کنند می‌تواند موجب افزایش انگیزه آنها در تولید گندم با کیفیت‌تر شده و این موضوع نیز به‌صورت کلان به نفع اقتصاد و کشاورزی کشور است.  سلطانی‌نژاد گفت: بررسی سابقه اجرای سیاست قیمت تضمینی در دو محصول ذرت و جو نشان می‌دهد که کشاورزان نه‌تنها از اجرای این سیاست متضرر نمی‌شوند بلکه با اجرای این سیاست کشاورز ظرف ۳ روز کاری وجوه ناشی از فروش محصول را دریافت کرده و طی ۲ هفته نیز مابه‌التفاوت قیمت کشف شده در بورس را دریافت می‌کند. وی افزود: این در حالی است که در سیاست خرید تضمینی منابع کافی برای پرداخت پول کشاورزان وجود ندارد و به همین دلیل مطالبات کشاورزان با تاخیر پرداخت می‌شود؛ بنابراین با عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا از بار مالی دولت کاسته شده و پول کشاورزان نیز زودتر و کامل‌تر به حساب آنها واریز می‌شود. این مقام مسوول در ادامه با بیان اینکه اجرای سیاست خرید تضمینی دیگر امکان‌پذیر نیست، تصریح کرد: در سال ۹۵ معادل نصف بودجه عمرانی کشور به خرید تضمینی گندم اختصاص پیدا کرد که با افزایش نرخ تورم این میزان نیز افزایش پیدا می‌کند، به همین دلیل سیاست قیمت تضمینی در دو محصول ذرت و جو در بورس کالا اجرایی شد که باعث شفافیت بیشتر و تخصیص بهتر منابع شد.

وی در پاسخ به این پرسش که برنامه بورس کالا برای جذب کشاورزان خرد چیست، اظهار کرد: سازوکار گواهی سپرده کالایی مدلی عملیاتی برای کشاورزان خرد است تا از طریق مباشر، محصول خود را در بورس کالا عرضه کرده و با حداقل قیمت به فروش برساند. سلطانی‌نژاد همچنین اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی برای محصولات جو دامی، ذرت دانه‌ای و گندم را از مهم‌ترین اقدام انجام‌شده در حوزه کشاورزی عنوان و تصریح کرد: در این راستا پذیرش ۱۸ انبار برای محصول جو دامی در ۵ استان و ۶۹ انبار محصول ذرت دانه‌ای در ۵ استان مشمول اجرای طرح قیمت تضمینی به روش گواهی سپرده کالایی، جمع‌آوری و ارزیابی اطلاعات ۲۵۱ هزار نفر از کشاورزان جو و ذرت از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان، راستی‌آزمایی ۱۱۱ هزار شماره حساب متعلق به کشاورزان از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان و اخذ کد معاملاتی برای حدود ۲۲ هزار و ۶۰۰ کشاورز برای استان‌های مشمول در راستای اجرای طرح از طریق گواهی سپرده کالایی صورت گرفته است.

معرفی و آموزش ابزارهای مالی در غرفه بورس کالا

مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: برگزاری فاینکس برای بازار سرمایه ایران ضروری است و این رویداد، مهم‌ترین‌ فرصت تعامل ارکان با فعالان این بازار محسوب می‌شود. حامد سلطانی‌نژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران در گفت‌وگو با «سنا» درباره برگزاری یازدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه گفت: همواره بخش‌های مختلف بازار سرمایه کشور با یکدیگر هم‌افزایی دارند و فعالیت آنها به هم مرتبط است. به‌عنوان مثال بورس کالا باید با شرکت‌های تامین سرمایه نقطه قراری داشته باشد تا توسعه‌ای که در صندوق‌های کالایی رخ داده را مرور، مشکلات را بررسی و اگر نیاز است اصلاحاتی در فرآیند بازار ایجاد کند و نمایشگاه جایی برای این‌گونه تعاملات است. سلطانی‌نژاد با تاکید بر اینکه برگزاری این نمایشگاه فرصتی به وجود می‌آورد تا تمامی فعالان حوزه بازار سرمایه کشور با همفکری یکدیگر نقشه راه آینده را ترسیم کنند، عنوان کرد: در فاینکس یازدهم تعیین نقش هر یک از فعالان در توسعه بازار سرمایه امکان‌پذیر است و از این مسیر برنامه‌ریزی بهتری برای رسیدن به اهداف صورت می‌گیرد. مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه فاینکس بهترین گزینه برای آموزش است، اظهار کرد: وقتی قصد دارید دانش‌آموزان یا دانشجویان را با بازار سرمایه آشنا کنید، نمایشگاه، بهترین انتخاب است و عیار بازار سرمایه را مشخص می‌کند. به گفته سلطانی‌نژاد نقش بازار سرمایه هر سال در اقتصاد پررنگ‌تر می‌شود و با وجود فعالیت‌هایی که بورس طی چند سال اخیر داشته، همچنان از برخی جوانب برای مردم ناشناخته است و نمایشگاه بورس، بانک و بیمه فرصتی است تا آحاد جامعه بازار سرمایه را بشناسند.