در این زمینه طرح توسعه معدنی جنوب استان کرمان با هدف جایگزین شدن به جای کشاورزی غیربهره‌ور طی سال‌های گذشته کلید خورده و تاکنون دستاوردهایی نیز در این حوزه داشته، اما توسعه معدنی در این خطه همچنان نیازمند تامین زیرساخت‌‌ها و توجه دستگاه‌‌های متولی است. نشست شورای گفت‌‌و‌‌گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان نیز به همین منظور و با حضور استاندار کرمان و معاون اقتصادی وی، نمایندگان مجلس، دستگاه‌های متولی و همچنین رئیس اتاق بازرگانی برگزار شد تا مسائل و مشکلات در مسیر اجرای برنامه توسعه معدنی این منطقه رفع و راهکارهایی ارائه شود.

شناخت ۲۰ ماده معدنی جنوب کرمان

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان در این نشست عنوان کرد: جنوب استان کرمان شامل هفت شهرستان با جمعیت بیش از یک میلیون نفر و ۴۰‌هزار کیلومتر مساحت است که بر اساس اکتشافات، ۲۰ ماده معدنی در این منطقه شناخته شده و این خطه در ادامه زون مسی قرار گرفته است‌‌. مسلم مروجی‌‌فرد گفت: ظرفیت‌های جنوب استان کرمان از جمله تیتانیوم، مس، کرومیت، منگنز، طلا و آهک هستند که مهم‌ترین اقدامات را در حوزه معادن شناخته شده انجام داده‌ایم و صنایع معدنی در هفت شهرستان جنوبی احداث شده است. وی عنوان کرد: ۷۰‌درصد از جنوب کرمان به خاطر انجام نشدن فعالیت اکتشافی پهنه‌بندی شده بنابراین در این زمینه ۱۴ پهنه تعریف شد و برای ۱۰ پهنه پروانه اکتشاف صادر کردیم؛ پهنه جبالبارز جیرفت در اختیار شرکت گهر زمین قرار گرفته که تا انتهای سال آینده اکتشاف می‌شود و یکی از مهم‌ترین ذخایر معدنی منطقه است. 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان یادآور شد: ۳۱۴ پروانه اکتشاف، ۹۸ گواهی کشف و ۱۱۰ پروانه بهره‌برداری معدن در حوزه مس، آهن، تیتانیوم، کرومیت و سنگ ساختمانی صادر شده است. مروجی‌‌فرد بیان کرد: در این منطقه ۵۵ مجوز صنایع معدنی صادر کردیم و چنین آماری در هیچ جای کشور وجود ندارد. وی گفت: معارض محلی در این منطقه وجود داشت که معادن ما همه معارض داشتند زیرا نان معادن سر سفره مردم نرفته و اکنون مشکل ایجاد شده است. چهار‌هزار و ۵۶۰ نفر در حوزه معادن جنوب استان کرمان اشتغال به کار دارند و ‌هزار نفر دیگر نیز امسال به کار گرفته می‌شوند.

سه مشکل مهم معدن در جنوب کرمان

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان اضافه کرد: سه مساله مهم در جنوب استان کرمان وجود دارد که در این زمینه می‌توان به تامین زیرساخت‌ها، همکاری دستگاه‌ها و اجرای قوانین اشاره کرد، اما توسعه معادن جنوب استان کرمان آغاز شده است. مروجی‌‌فرد افزود: ابتدا بحث زیرساخت است زیرا توسعه منطقه بر مبنای کشاورزی بوده و زیرساخت‌‌های خوبی برای کشاورزی در نظر گرفته شده اما اجرای هر طرح صنعتی و معدنی بدون زیرساخت می‌‌ماند.

تامین آب در اسفندقه صفر است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان با بیان اینکه این منطقه در بخش برق، آب و واگذاری زمین مشکل دارد، گفت: در بخش اسفندقه که مهم‌ترین منابع مس، منگنز، آهن و طلا در آن قرار دارد یک کارخانه با ۴۵۰ نفر اشتغال ایجاد شده و کنار آن کارخانه دیگر کنسانتره آهن با ظرفیت ۲۰‌هزار تن در سال ایجاد می‌شود. شرایط تامین آب طرح‌‌های سرمایه‌گذاری در منطقه اسفندقه صفر است که باعث قفل شدن اجرای طرح‌ها شده است.

مشکل برق ساردوئیه

مروجی‌‌فرد بیان کرد: در ساردوئیه کارخانه کنسانتره آهن که محصول آغازبخش زنجیره فولاد است، آماده افتتاح شده اما یک مگاوات برق هم نتوانستیم به این طرح بدهیم. مشکل برق ۲۰میلیارد تومان هزینه به سرمایه‌گذار تحمیل کرده و در این خصوص برق موردنیاز با موتور برق تامین شد، اما مشکل سوخت آن پروژه را با چالش روبه‌‌رو خواهد کرد. وی افزود: شرکت ایمیدرو اجرای پروژه برق‌‌رسانی را پذیرفته و مطالعات آن انجام شده، اما شرکت برق منطقه‌‌ای باید امور را سرعت بخشد.

مشکل بوروکراسی اداری

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان گفت: پس از زیرساخت‌‌ها مشکل همکاری دستگاه‌‌ها را داریم که ۵۵ مجوز صنایع معدنی برای ۱۱۰ پروانه بهره‌‌برداری با همکاری دستگاه‌‌ها به این مرحله رسیده‌‌، بنابراین باوجود ظرفیت‌‌ها نباید این طرح‌‌ها روی زمین بماند. نباید هزینه سرمایه‌گذاری و تولید افزایش یابد، زیرا مشوقی در جنوب نداریم که به سرمایه‌گذاران بدهیم و باید حداقل بوروکراسی اداری را حذف کنیم. مروجی‌‌فرد ابراز کرد: مشکل قوانین مربوط به استعلام‌‌هاست، زیرا اکنون هیچ طرح ارزیابی از دستگاه‌‌های متولی زیر یک سال پاسخگویی ندارد.

رفع مشکل برق واحدهای معدنی جنوب کرمان

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای استان کرمان نیز در این زمینه گفت: مقرر شد ۵۰‌درصد از طرح برق‌‌رسانی به ساردوئیه با هزینه ایمیدرو و ۵۰‌درصد دیگر با هزینه برق منطقه‌‌ای پرداخت شود و توافق کردیم خط انتقال را ایمیدرو و پست را ما اجرا کنیم. حمیدرضا حبیبی افزود: پیشنهاد پرداخت پول توسط ایمیدرو کار را کندتر می‌کند، ما مشکلی در احداث پست برق نداریم و راهکارهای موقت سریع داریم که می‌توانیم ظرف چند ماه آن را اجرا کنیم؛ مشکل اصلی در اجرای خط انتقال است که ایمیدرو آن را برعهده گرفته است. وی اضافه کرد: معدن رَمِشک در قلعه گنج نیز پست برقی در فاصله ۲۰ کیلومتری از سوی سیستان و بلوچستان دارد که مشکل آن را رفع می‌کند.