ریسک‏‏‌های انرژی در بودجه 1402

 این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که وزارت صمت با وجود نبود تقاضا، کماکان بر عرضه حدود یک میلیون و ۱۵۰‌هزار تن در هفته اصرار دارد و به همین دلیل بهای سیمان در بورس‌کالا با وجود کاهش تولید همچنان سیر نزولی دارد که کاهش نرخ پایه کارخانه‌ها با توجه به فروش کمتر از ۵۰‌درصد به این ارزانی دامن زده است؛ بنابراین در حالی که هزینه‌‌‌ سوخت تولید سیمان چند برابر افزایش یافته و تولید کاهش یافته، تولیدکنندگان نگران بهای تمام‌‌‌شده سیمان در مقایسه با قیمت‌های فروش هستند.

اخیرا هم انتشار خبری در مورد نرخ سوخت صنایع در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ حکایت از افزایش ۹۰‌هزار تومانی هزینه‌‌‌های تولید هر تن سیمان دارد؛ در واقع نرخ خوراک گاز پتروشیمی و نرخ سوخت گازی صنایع تغییرات عمده‌‌‌ای در لایحه بودجه ۱۴۰۲ داشته، به گونه‌‌‌ای که سقف نرخ خوراک گاز پتروشیمی با ۴۰‌درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۱ از ۵‌هزار تومان به ۷‌هزار تومان در هر مترمکعب رسیده است. همچنین نرخ سوخت گازی صنایع پالایش و پتروشیمی و احیای (مستقیم) فولاد از ۴۰‌درصد نرخ خوراک ۱۴۰۱ به ۵۰‌درصد نرخ خوراک در سال ۱۴۰۲ می‌رسد و این به معنای تغییر قیمت از ۲‌هزار تومان به ۳‌هزار و ۵۰۰ تومان است.

همچنین نرخ سوخت صنایع معدنی و فلزی و فولادی از ۳۰‌درصد نرخ خوراک ۱۴۰۱ به ۴۰‌درصد در سال آینده می‌رسد و بر این اساس از ۱۵۰۰ تومان به ۲۸۰۰ تومان خواهد رسید. نرخ سوخت صنعت سیمان و سایر صنایع نیز از ۱۰‌درصد نرخ خوراک ۱۴۰۱ به ۲۰‌درصد تغییر می‌کند و از ۵۰۰ تومان به ۱۴۰۰ تومان می‌‌‌رسد.

یک بام و دو هوای قیمت‌گذاری دولت

رئیس هیات‌مدیره سیمان زابل در این خصوص به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» گفت: در حالی خدمات و کالاهای دولتی مانند حقوق معادن، برق، سوخت و مواد ناریه روز به‌روز افزایش می‌‌‌یابد که کوچک‌ترین تغییری در بهای سیمان با واکنش دولت مواجه می‌شود؛ در واقع شاهد یک بام و دو هوا در قیمت‌گذاری دولت هستیم.

محمدرضا احسان‌‌‌فر ضمن اشاره به این مطلب افزود: اخیرا تغییراتی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اعمال شده که هزینه‌‌‌های صنعت سیمان را به شدت افزایش می‌دهد؛ به گونه‌‌‌ای که با توجه به مصرف ۱۰۰ لیتر سوخت برای تولید هر تن سیمان، افزایش ۹۰‌هزار تومانی هزینه تولید سیمان با همین مصوبه قطعی به نظر می‌‌‌رسد؛ این در حالی است که وزارت صمت تمام تلاش خود را بر جلوگیری از افزایش قیمت سیمان معطوف کرده است؛ بنابراین این هزینه‌‌‌ها قابل جبران نیست.

وی ادامه داد: در ماه‌‌‌های انتهای سال موضوع افزایش دستمزدها هم به طور طبیعی در کنار افزایش هزینه‌‌‌های سوخت و سایر موارد مطرح است و اگر دولت تغییر اساسی در قیمت سیمان اعمال نکند، باید منتظر ورشکستگی این صنعت باشیم.

رئیس هیات‌مدیره سیمان زابل با اشاره به اینکه متاسفانه فعالان صنعت سیمان هم نسبت به شرایط انتقاد نمی‌‌‌کنند، ادامه داد: روز به‌روز مشکلات مالی صنعت سیمان بزرگ‌تر می‌شود اما وزارت صمت به تصور اینکه می‌تواند سیمان را ارزان به دست مردم برساند، این روند نادرست را ادامه می‌دهد در حالی که با ورشکستگی صنعت سیمان، شاهد جهش قیمت خواهیم بود.

وی با انتقاد از هزینه‌‌‌های حمل‌ونقل مازوت تصریح کرد: در گذشته مازوت را از مرکز استان دریافت می‌‌‌کردیم اما امروز باید هر لیتر مازوت را از استان‌‌‌های دیگر و با نرخ هر لیتر ۱۳۰۰ تومان به کارخانه حمل کنیم؛ بنابراین همین امروز هم هر لیتر سوخت برای کارخانه‌‌‌ها تا ۱۸۰۰ تومان تمام می‌شود و این در حالی است که بهای سیمان نسبت به ماه‌‌‌های قبل ارزان‌‌‌تر شده است؛ بنابراین صنعتی که عملا سودی شناسایی نمی‌‌‌کند، متحمل زیان می‌شود.

احسان‌‌‌فر با اشاره به اینکه کارخانه‌ها توانایی تعمیرات ندارند، اظهار کرد: از یکسو کف عرضه چند برابری را نسبت به میزان تقاضای بازار تعیین کرده‌‌‌اند که باعث کاهش قیمت در بازار می‌شود و از سوی دیگر فروش کمتر از ۵۰ درصدی میزان عرضه باعث کاهش قیمت پایه در هفته آتی می‌شود و بر این اساس صنعت سیمان از چند ناحیه دچار زیان می‌شود.

وی با اشاره به دریافت عوارض از صادرات کلینکر در سال ۱۴۰۲ گفت: کلینکر ماده‌‌‌ای است که بیش از ۹۰‌درصد فرآیند تولید سیمان را طی کرده و فقط با خردایش تبدیل به سیمان می‌شود و برخی کارخانه‌‌‌ها صرفا تولیدکننده کلینکر هستند اما دریافت عوارض از این کالا عملا صادرات را به عنوان شاهرگ حیات صنعت قطع کرده است.