دنیای اقتصاد: ولیالله سیف، رئیس کل اسبق بانک مرکزی با طرح ۴ نکته مهم درباره سیاست ارزی جدید سیاستگذار ارزی کشور گفت: در شرایط حاضر شتاب در شناور کردن نرخ ارز بنا بر توضیحات فوق منطقی نبوده و هزینه های بیشتری را به اقتصاد تحمیل خواهد کرد.
دنیای اقتصاد: ولیالله سیف، رئیس کل اسبق بانک مرکزی با طرح ۴ نکته مهم درباره سیاست ارزی جدید سیاستگذار ارزی کشور گفت: در شرایط حاضر شتاب در شناور کردن نرخ ارز بنا بر توضیحات فوق منطقی نبوده و هزینه های بیشتری را به اقتصاد تحمیل خواهد کرد.
روز گذشته فعالان ارزی بازار تهران شاهد افت ارزش نرخ دلار تا کانال قیمت ۷۵ هزار تومانی بودند. به عقیده برخی از تحلیلگران دو عامل حمایتهای نهاد بازارساز از ریال از طرق عرضه ارز، در کنار سیگنالهای مذاکراتی منتشر شده از سوی وزیر امور خارجه نیروهای کاهشی بازار در روزهای اخیر است. پاسخگویی بهنیازهای کلان ارزی در معاملات توافقی نیز میتواند دیگر عاملی باشد که در هفتههای پیشرو موجب کاهش نرخ ارز شود.
مرکز مبادله ایران: در هفتاد و ششمین جلسه حراج شمش طلا که روز یکشنبه دوم دیماه ۱۴۰۳ در مرکز مبادله ایران برگزار شد، از مجموع ۲۴۱کیلوگرم شمش طلای استاندارد عرضهشده در حراجهای عمده و خرد تالار معاملات طلای این مرکز، ۲۲۹کیلوگرم آن، با میانگین قیمت ۶میلیارد و ۴۲۶میلیون تومان به ازای هر شمش طلای استاندارد معامله شد.۲۲۹کیلوگرم شمش طلا به ارزش حدود ۱,۵همت در حراج
«دنیایاقتصاد» در گفتوگو با اتباع خارجی بررسی کرد
گرچه ایران در پذیرش مهاجران افغانستانی موانع سختگیرانهای اعمال نکرده، اما به نظر میرسد پیش از پذیرش آنها در کشور برنامهای برای بهبود ارائه خدمات بانکی به آنها نداشته و اکنون آنها با چالشهای زیادی از سوی نظام بانکی ایران مواجه هستند. گفتوگوی «دنیایاقتصاد» با برخی از آنها نشان میدهد که این چالشها گاهی ضربات جبرانناپذیری به آنها وارد کرده و سیاستگذاران باید برای آن چارهای بیندیشند.
همزمان با عبور تعداد چکنوهای صادره تحویل شده به مشتریان بانک صادرات ایران از مرز ۷میلیون و ۲۰۰هزار برگ، حجم چکنوهای کارسازی شده به بیش از ۴۸درصد چکهای دیجیتال نظام بانکی رسید. به گزارش روابطعمومی بانک صادرات ایران، بر اساس آخرین دادههای نخستین چک امن دیجیتال نظام بانکی (چکنو)، تعداد چکنوهای صادره تحویل داده شده به مشتریان بانک صادرات ایران که به صورت دستهچکهای ۱۰ برگی از طریق همراهبانک این بانک در اختیار متقاضیان قرار میگیرد، تا ۲۶ آذرماه سالجاری به ۷ میلیون و ۲۰۱هزار و ۸۵۰ برگ رسید و بنا بر نیازهای مختلف مشتریان مورد استفاده قرار میگیرد.
قرار گرفتن افت قیمت خودرو در پوششهای بیمه شخص ثالث از ابتدای دی ۱۴۰۳ در دست اجرا قرار گرفت؛ اقدامی که مالکان خودرو را خوشحال و شرکتهای بیمه را دچار چالش کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، قرار گرفتن افت قیمت خودرو در پوششهای بیمه شخص ثالث از ابتدای دی ۱۴۰۳ در دست اجرا قرار گرفت؛ اقدامی که مالکان خودرو را خوشحال و شرکتهای بیمه را دچار چالش کرد. طبق این دستورالعمل، بیمهگران شخص ثالث موظفند بدون دریافت حق بیمه بیشتر، خسارتهای افت قیمت خودرو را پوشش دهند.
پرداخت الکترونیک سامان کیش (سپ) در دومین رویداد «آکادینوتور» میزبان دانشجویان فعال در رشتههای فناوری اطلاعات و مدیریت بود.
این رویداد به مناسبت روز دانشجو، با همکاری سپ و آکادمی گروه ملی انفورماتیک در دفتر مرکزی شرکت سپ برگزار شد و در قالب یک تور سازمانی فرصتی را برای دانشجویان فراهم کرد که با صنعت پرداخت و نقش کلیدی سپ در این حوزه آشنا شوند.
در ابتدای این رویداد، مهدی نژادرسولی، مدیر منابع انسانی شرکت سپ در سخنانی بر اهمیت حضور و بهکارگیری نیروی جوان متخصص در شکلدهی به نظام آینده صنعت پرداخت کشور تاکید کرد و نقش دانشجویان را در تزریق انرژی و ایدههای نوآورانه به اکوسیستم فناوری کشور برجسته دانست.
در چند ماه اخیر، موضوع فروش آنلاین بیمه و چالشهای آن به یکی از مباحث کلیدی در صنعت بیمه تبدیل شده است. پرویز خسروشاهی، مدیرکل بیمه مرکزی، بر این باور است که برای حل مشکلات موجود در این حوزه، نیاز به برنامهریزی دقیق و مشارکت فعال تمامی ذینفعان است. وی تاکید میکند که سیاستگذاری در این زمینه باید با دقت و مبتنی بر خرد جمعی صورت گیرد و شتابزدگی در این فرآیند میتواند مشکلات موجود را پیچیدهتر کند. هدف از این سیاستگذاریها، حفاظت از حقوق بیمهشدگان، تسهیل خدماترسانی و تقویت رقابت سالم در صنعت بیمه است. به همین منظور، جلسات متعدد با نمایندگان و کارگزاران بیمه برگزار شده است تا طرحی جامع برای حل چالشهای فعلی این بخش تدوین و اجرایی شود. این اقدامات، بهویژه در کنار نظارت دقیق بر عملکرد شرکتهای بیمه، گامی مهم در جهت توسعه و بهبود فرآیند فروش آنلاین بیمه در کشور به شمار میرود. خسروشاهی در این باره گفت: «در سه ماه گذشته جلسات مشورتی و تبادل نظر بسیاری بهصورت فردی و جمعی داشتهام. اما بیشترین این جلسات درباره موضوع شبکه فروش و با انجمنهای نمایندگان و کارگزاران بیمه بوده و عمدهترین موضوع بحث در این جلسات هم بر سر فروش آنلاین بیمه و چالشهای آن بوده است.
یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
«دنیایاقتصاد» آمار آبانماه از ابزار پرداخت اعتباری را بررسی کرد
بانک مرکزی آخرین آمار چکهای مبادلهای آبانماه۱۴۰۳ را منتشر کرد. طبق این گزارش، نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکها از ۹.۶ در مهرماه به ۹.۱درصد در آبان رسیده است. همچنین نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل چکها نیز از ۱۴.۶درصد در مهر به ۱۴درصد در آبان رسیده است. نسبت مبلغ چکهای برگشتی پس از طی کردن روند افزایشی از اردیبهشت۱۴۰۳ و تجربه کردن قله ۱۹درصدی در مردادماه شروع به کاهش کرده است. با این حال، اگرچه آمار چکهای برگشتی روندی کاهشی داشته است، اما این ارقام همچنان بالا بوده و گویای وضعیت نامناسب اقتصادی و چالشهای جدی در بخش تولید است.
یک تحقیق درباره وامهای بنگاههای زودبازده در ایران نشان داد این برنامهها اگرچه در کوتاهمدت بر رشد تولید و اشتغال اثر داشتهاند، اما نتایج آنها پایدار نبود و هزینههای بالایی برای نظام بانکی به همراه داشته است. برخلاف برنامههای مشابه در جهان که بر کاهش محدودیتهای سرمایه در گردش تمرکز دارند، این طرح عمدتا سرمایهگذاری را افزایش داد و شرکتها را به خرید املاک بهجای تجهیزات تولیدی تشویق کرد. به گفته محققان، تورم بالا و بیثباتی اقتصاد کلان از دلایل اصلی ناکامی این سیاست بودند.
بررسیهای بهعمل آمده از معاملات غیررسمی ارزی تهران گویای آن است که روند افزایشی هفته گذشته جای خود را به یک روند اصلاحی داده و شاخصها کاهش یافته اند. دلار آزاد در کانال ۷۶ هزار تومانی عقبنشینی کرد. یورو نیز به زیر مرز ۸۰ هزار تومان بازگشت. تحلیلگران معتقدند که بخشی از افت قیمتها در اثر سیگنال حضور بازارساز در معاملات صورت گرفته است.
نبردجهانی بانکهای مرکزی علیه تورم به کجا میرسد؟
با رونمایی فدرالرزرو از پیشبینیهای اقتصادی خود، بازارهای جهانی با یک سقوط ناگهانی روبهرو شدند. با این حال، طلای جهانی روز جمعه از سطح نمادین دو هزار و ۶۰۰ دلار عبور کرد. همچنین شاخص اساندپی۵۰۰ و قیمت بیتکوین پس از کاهش ناگهانی روزهای گذشته، تا حد کمی به سطوح بالاتر بازگشتند. باید دید که آینده بازارها چگونه است؟
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی آخرین آمار چکهای مبادلهای آبان ماه ۱۴۰۳ را منتشر کرد. طبق این گزارش نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکها از ۹.۶ در مهر ماه به ۹.۱ درصد در آبان رسیده است.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مهلت انقضای تمامی درخواست های تخصیص ارز که از تاریخ ۱۰ آذرماه ۱۴۰۳ لغایت ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳ توسط اداره تخصیص ارز بانک مرکزی تایید شدهاند را به صورت خودکار به مدت ده روز تمدید کرد.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی برای صادرکنندگانی که بر اساس مقررات برگشت ارز حاصل از صادرات موظف به فروش ارز در سامانه نیما بودند، امکان فروش در مرکز مبادله ارز و طلای ایران را نیز فراهم کرد.
بازدهی بازارهای دارایی در معاملات سال جاری بررسی شد؛
بررسی بازدهی بازارهای دارایی در ۹ ماه اخیر حاکی از آن است که طلا با اختلاف محسوس حدودا ۱۰ درصدی پیشتاز است. به عقیده تحلیلگران نااطمینانی و ریسکهای سیاسی اصلیترین عامل جریانساز در بازار سالجاری بوده است. درنتیجه اقبال معاملهگران نسبت به داراییهای امن (در صدر جدول آنها طلا) افزایش یافته است. از سوی دیگر میتوان دریافت که سیاست جدید بانکمرکزی مبنی بر تقویت بخش عرضه در بازار ربعسکه موفق بوده است.
رئیس کل بانکمرکزی آمار تورم را به صورت شفاهی اعلام کرد؛
بانکمرکزی از سال ۱۴۰۱، به صورت رسمی دادههای مربوط به تورم مصرفکننده را اعلام نمیکند و این آمارها به صورت جسته و گریخته و شفاهی توسط مسوولان بانکمرکزی اعلام میشود. براساس آخرین آمارها که توسط رئیس کل بانکمرکزی اعلام شده، تورم نقطه به نقطه در آبانماه برابر با ۳۵.۳درصد بوده است. همچنین تورم ماهانه در این ماه رقم ۳درصد را ثبت کرده است. این آمارها در حالی اعلام شده است که مرکز آمار ایران بهتازگی رقم تورم نقطهای آبانماه را برابر ۳۲.۵درصد و تورم ماهانه آبانماه را برابر با ۲.۸درصد اعلام کرده بود.
در شامگاه چهارشنبه، در آخرین جلسه ماهانه کمیته پولی فدرالرزرو در سال ۲۰۲۴ نرخ بهره مرجع بانک مرکزی به میزان یکچهارم واحد درصد کاهش یافت. پس از این اقدام، بازارهای جهانی با تلاطم زیادی روبهرو شدند. زیرا اظهارات و سیاستهای دولت ترامپ، چشمانداز فدرالرزرو را از اقتصاد آینده تحتتاثیر قرار داده است. این امر خبر خوبی برای بازارها نیست.
در حالی که گسترش دسترسی به اینترنت و اپلیکیشنهای موبایلی بسیاری از کسبوکارها، از جمله بانکها را متحول ساخته است، به نظر میرسد حوزه پرداخت تسهیلات میتواند سطوح بیشتری از بهرهمندی از فناوریهای نوین را تجربه کند. بر این اساس با وجود بهبود بسیاری ازفرآیندهای بانکی از طریق ابزارهای اینترنتی، پرداخت وام، علیالخصوص ارائه اطلاعات درباره تسهیلات همچنان ضعیف است و روال سابق مبنی بر تصمیم و سلیقه شعب در پرداخت وام کمابیش پابرجاست. این در حالی است که استانداردسازی این فرآیند با توجه به امکانات و ظرفیتهای فعلی کار دشواری نیست. از سوی دیگر، تجربه لندتکها در معرفی گام به گام شرایط تسهیلات تجربه موفقی در این زمینه به حساب میآید. کمتر حوزهای را میتوان یافت که با ظهور اینترنت متحول نشده باشد.
گزارشهای Swiss Re بهویژه از سری گزارشهای Sigma، یکی از منابع معتبر برای تحلیل و بررسی وضعیت و آینده صنعت بیمه در سطح جهانی است.
Swiss Re، به عنوان یک شرکت پیشرو در صنعت بیمه و بیمه اتکایی، هر ساله گزارشهای جامع و دقیقی منتشر میکند که روندهای نوظهور، چالشها و فرصتهای موجود را در صنعت بیمه به تفصیل مورد بررسی قرار میدهند. این گزارشها برای فعالان صنعت بیمه، تحلیلگران اقتصادی، و دولتمردان بسیار مهم هستند و بینشهای ارزشمندی برای تصمیمگیریهای استراتژیک فراهم میکنند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه نوبت شب روز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ صحن مجلس، در جریان رسیدگی به بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور، بند «ث» تبصره ۱۵ این لایحه با عنوان «تسهیلات تکمیلی و اشتغال» را که ناظر بر سقف کلی تسهیلات قرضالحسنه و مبالغ انفرادی تسهیلات ازدواج، فرزندآوری، ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و... است، به تصویب اولیه رساندند. بر اساس این بند، بهغیر از تسهیلات فرزندآوری که رشدی ۱۰ درصدی را نسبت به قانون ۱۴۰۳ خواهد داشت، مبلغ مابقی تسهیلات (ازدواج و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن) بدون تغییر نسبت به سال گذشته خواهد ماند.
خصوصیسازی بانکها در ایران بهعنوان یکی از سیاستهای کلان اقتصادی با هدف کاهش تصدیگری دولت و افزایش بهرهوری در سیستم بانکی آغاز شد. این روند که از اوایل دهه ۱۳۸۰ با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی شکل گرفت، اهدافی نظیر بهبود کارآیی، افزایش رقابتپذیری، کاهش بار مالی دولت و جذب سرمایهگذاری را دنبال میکرد.
با این حال، نتایج خصوصیسازی بانکها در ایران از یکسو به گسترش خدمات بانکی و توسعه فناوریهای مالی منجر شد و از سوی دیگر با چالشهایی جدی روبهرو بود که همچنان ادامه دارد.
دنیای اقتصاد: شرایط منطقهای و بروز تنشهای سیاسی در منطقه خاورمیانه، تقاضا برای دارایهای امن را افزایش داده؛ به نحوی که در ۹ ماهه اول سال، طلای ۱۸ عیار با رشد حدود ۴۹.۷۳ درصد، بیشترین بازدهی را در بین بازارهای سکه، دلار و بورس داشته است.
دنیای اقتصاد: بر اساس مصوبه هیات عالی بانک مرکزی سقف فردی تسهیلات قرض الحسنه اشتغال شرکتهای دانشبنیان،فناور و خلاق به مبلغ ۹ میلیارد ریال معادل سقف تسهیلات قرض الحسنه شرکتهای حقوقی اعطایی از سوی بانکهای قرضالحسنه تعیین شد.
دنیای اقتصاد: طبق اعلام بانک مرکزی شبکه بانکی از ابتدای سال تا ۲۹ آذرماه بیش از ۱۶۴.۵ همت وام ازدواج به ۴۹۳ هزار متقاضی پرداخت کرده و سهم اعطای وام فرزندآوری نیز ۳۵.۴ همت به ۴۴۰ هزار نفر از متقاضیان بوده است. پرداخت این تسهیلات قرضالحسنه تا پایان سال ادامه دارد.
آمارها حاکی از آن است که در ۳ سال اخیر تغییرات نرخ ارز با تغییرات تورم همسو است. رشد شاخص قیمت مصرفکننده از سال ۱۴۰۰ تا انتهای آبان ۱۸۱درصد ثبت شد. این در حالی است که دلار در این مدت حدود ۱۵۱درصد رشد کرده است. درنتیجه بازار ارز درحال تعدیل با تورم است. از سوی دیگر رئیسکل بانک مرکزی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری ضمن توضیح سیاستهای ارزی جدید این نهاد نسبت به غالب شدن ارز توافقی در معاملات کشور و همچنین کاهش قاچاق ابراز امیدواری کرد.