لیر ترکیه با تهدید تحریم تضعیف شد
توافق «فاز۱» سکوی پرتاب بازارها
پس از ۱۸ ماه جنگ تعرفهای بین آمریکا و چین، سرانجام روز جمعه ۱۱ اکتبر دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که دو کشور به یک توافق تجاری محدود اما بسیار مهم دست یافتهاند، توافقی که البته هنوز روی کاغذ نیامده و جنبه رسمی پیدا نکرده است. دونالد ترامپ پس از پایان دیدارش با «لیو هی» معاون نخستوزیر چین، در یک نشست خبری مشترک در اتاق بیضی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما امروز به یک توافق بسیار مهم «فاز اول» دست پیدا کردیم که توافقی فوقالعاده برای کشاورزان آمریکا خواهد بود. «فاز دوم» نیز تقریبا بهزودی آغاز خواهد شد.» «استیون منوچین» وزیر خزانهداری آمریکا که در نشست خبری مشترک ترامپ و معاون نخستوزیر چین حضور داشت نیز درخصوص توافق جدید کشورش با چین اظهار کرد: ما طی دو روز اخیر پیشرفت زیادی در مذاکراتمان داشتیم و به یک درک بنیادی از مسائل کلیدی رسیدهایم، اما هنوز کارهای زیادی باید انجام شود.بر اساس توافق تجاری محدودی که بین آمریکا و چین صورت گرفته، آمریکا از افزایش ۵ درصدی تعرفه بر ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی که قرار بود از روز ۱۵ اکتبر اعمال شود چشمپوشی میکند و در مقابل، چین نیز میپذیرد که بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی از آمریکا وارد کند. همچنین مقرر شده که در زمینه بهبود رعایت حقوق مالکیت معنوی در چین نیز مذاکرات گستردهتری بین دو طرف انجام شود.
این توافق که امضای آن به سه هفته آینده موکول شده است، اگرچه برای دولت ترامپ یک موفقیت نسبی قلمداد میشود، اما به گفته کارشناسان بلومبرگ، در مقایسه با وعدههای انتخاباتی بزرگی که ترامپ درباره اصلاح تجارت با چین داده بود چیزی فراتر از یک گام کوچک نیست. از طرفی این توافق به نااطمینانیهایی که ترامپ با جنگ تجاری علیه چین به اقتصاد جهانی تحمیل کرده بود، پایان نخواهد بخشید. هنوز در مورد اینکه آیا توافقی در این حد ارزش بیش از ۱۸ ماه کشمکش تجاری و آسیب به زنجیره تامین جهانی را داشته است یا نه، سوالات بیپاسخ زیادی باقی مانده است. افزایش صادرات محصولات کشاورزی آمریکا به چین که بزرگترین دستاورد ترامپ در این توافق محسوب میشود، همان چیزی است که بیش از دو سال قبل دولت چین به آمریکا پیشنهاد کرده بود. بخش دیگری از این توافق را مذاکرات و تعهدات نامعلومی در حوزه رعایت حقوق مالکیت فکری و همچنین مسائل ارزی در چین تشکیل میدهد که مشخص نیست تا چه حد میتواند در ترمیم آسیبهای وارد شده به اقتصاد آمریکا و چین موثر واقع شود.
اقتصاددانان در مورد توافق جدید چه میگویند؟
اگرچه همین توافق محدود و مبهم که حتی هنوز روی کاغذ نیز ثبت نشده است، بازارهای جهانی را تا حدی آرام خواهد کرد و از شدت نگرانیهایی که جنگ تجاری بین دو کشور بر اقتصاد جهانی حاکم کرده بود نیز خواهد کاست، اما به گفته «اسوار پراساد» استاد دانشگاه کورنل و رئیس سابق کارگروه اقتصاد چین در صندوق بینالمللی پول، این توافق نمیتواند کمک چندانی به حل مشکلات واقعی بین دو کشور کند. وی میگوید: «بعید است که این توافق بتواند هیچیک از عوامل زمینهساز اصطکاک تجاری بین دو کشور را رفع کند. هنوز یک شکاف بسیار عمیق وجود دارد که دو کشور را در زمینه مسائل ساختاری از هم جدا میکند.»مذاکرهکنندگان ساعتی پس از اعلام خبر توافق از سوی ترامپ در یادداشتی نوشتند: تردیدهای منطقی در مورد اینکه آیا همین توافق کوچک نیز به مرحله اجرا خواهد رسید، وجود دارد. مقامات اعلام کردهاند که نهایی شدن جزئیات توافق بین ۳ تا ۵ هفته زمان خواهد برد. مذاکرات گذشته در زمانی کمتر از این در هم شکسته شده بودند.»
«وندی کاتلر» مذاکرهکننده تجاری سابق دولت آمریکا که اکنون رئیس موسسه سیاستگذاری انجمن آسیا است نیز درخصوص توافق جدید بین آمریکا و چین میگوید: «به نظر میرسد طرح کلی توافق که روز جمعه از آن رونمایی شد، بسیار شبیه چارچوبی است که دو سال قبل استیون منوچین وزیر خزانهداری و ویلبر راس، وزیر بازرگانی آمریکا در مذاکرات خود با طرف چینی بر سر آن توافق کردند، اما از سوی ترامپ رد شد. این توافق بیشتر به یک توافق سبک شبیه است تا یک توافق بسیار اساسی طبق گفته ترامپ. از طرفی این توافق هنوز روی کاغذ نیامده و میتواند طی مذاکرات نهایی باز هم ضعیفتر شود.»اعلام توافق تجاری بین آمریکا و چین، واکنش فوری کنگره را نیز به دنبال داشت. سناتور «چاک گرسلی» رئیس کمیته اقتصاد و دارایی سنای آمریکا درخصوص این توافق به خبرنگاران گفت: بعد از منافع بسیار زیادی که در این راه فدا شد، آمریکاییها به چیزی کمتر از یک توافق کامل، قابلاجرا و منصفانه با چین اکتفا نخواهند کرد.
ریزش لیر با تهدید ترامپ
به گفته منابع نزدیک به بخش بانکداری، در ترکیه به منظور حمایت از لیر و جلوگیری از سقوط آن در برابر سایر ارزها، عرضه دلار به بازار آغاز شده است. سقوط ارزش لیر به دنبال نگرانی بازرگانان ترکیه بعد از حمله ارتش به شمال شرق سوریه شتاب گرفته است. یک منبع نزدیک به نشستهای اخیر مدیریت بانکها که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری بلومبرگ گفته است: روزهای دوشنبه و سهشنبه گذشته سرمایهگذاران ترکیه یک میلیارد دلار خریداری کردهاند. با این اوصاف لیر ترکیه در روز گذشته حدود یک درصد در برابر دلار آمریکا تضعیف شده است. در طول سه روز گذشته بیش از ۳/ ۲ درصد از ارزش خود را از دست داده و در طول هفته گذشته بالغ بر ۵/ ۳ درصد افول را در پرونده خود به ثبت رسانده است که بیشترین سقوط لیر ظرف ۳ هفته گذشته محسوب میشود. سقوط ارزش لیر ترکیه در حالی رخ داد که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا ترکیه را در صورت عبور از خط قرمز به نابودی اقتصادش تهدید کرده است.
آمریکا، ترکیه را به تحریم تهدید کرد
دونالد ترامپ به ترکیه برای عملیات نظامی در سوریه هشدار داد. کاخ سفید آمادگی خود را برای وضع تحریمهای آمریکا برای از کار انداختن اقتصاد ترکیه به دلیل تصمیم آنکارا برای آغاز عملیاتهای نظامی علیه متحدان کرد آمریکا در سوریه، اعلام کرد.دونالد ترامپ برنامه دارد تا دستورالعملی را به امضا برساند که هر شخص وابسته به دولت ترکیه در صورت مرتبط بودن به این عملیاتها، در لیست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار میگیرد. استیون منوچین تاکید کرد تحریمها هنوز به مرحله اجرا در نیامدهاند و به رفتار ترکیه در سوریه بستگی دارد. منوچین در ادامه تاکید کرد در صورت نیاز توانایی خاموش کردن اقتصاد ترکیه را خواهیم داشت. تهدید آمریکا زمانی علنی شد که ارتش ترکیه در روز چهارشنبه به نیروهای کرد که با آمریکا در جنگهای سوریه متحد بودند، حمله کرد.
ارسال نظر