سکه در انتهای دی از سد ۴ میلیونی عبور کرد
رصد امواج در بازار ارز
رشد دو رقمی دلار در دیماه در شرایطی صورت گرفت که رصد روند بازار نشان میدهد که شاخص ارزی در پاییز با سه موج نزولی مواجه بوده است و رشد ابتدای زمستان این سوال را در ذهن معاملهگران ایجاد کرده که آیا بازار پس از نزول پاییزی، در مسیر موجهای صعودی قرار گرفته است یا افزایش زمستانی تنها یک اصلاح موقت بوده است و در ماههای آتی این ارز بار دیگر در جاده نزولی قرار خواهد گرفت. کاهشیها تاکید میکنند، قیمت دلار در سالهای قبل بیشتر در ۲ ماهه انتهای سال روند نزولی داشت.
به گفته فعالان، در آخرین روز دیماه، رشد نرخ حواله درهم از عوامل مهمی بود که منجر به صعود قیمت دلار شد. با این حال، آنچه در بازار بیشتر از هر چیزی توجه بازیگران را به خود جلب کرد، عبور سکه از مرز ۴ میلیون تومانی بود. به گفته فعالان، این صعود به اندازهای برای افزایشیهای بازار جذاب بود که خریدها را در اواخر روز بیشتر کرد. معاملهگران عنوان میکردند که در ساعات انتهایی روز سکه حتی از مرز ۴ میلیون و ۵۰ هزار تومانی عبور کرده بود. به گفته فعالان، در بازار سکه عرضه به اندازه بازار دلار نیست و همین عامل منجر به رشد قیمتی بیشتر، فلز گرانبهای داخلی در مقایسه با این ارز شده بود. به گفته فعالان، دلار نیز در ساعات انتهایی روز به آستانه محدوده ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده بود. این در حالی بود که قیمت فروش دلار در صرافیهای منتخب بازارساز روی عدد ۱۱هزار و ۴۵۰ تومانی قرار گرفته بود.
سه محدوده نزولی دلار
قیمت دلار در ۶ ماه ابتدایی سال روند افزایشی را با سرعت زیادی طی کرد، اما همین که از هفته اول پاییز عبور کردیم، شاخص ارزی در مسیر نزولی قرار گرفت. به اعتقاد معاملهگران فنی، اگر روند بازار را در پاییز رصد کنیم، در یک تحلیل ساده به راحتی میتوانیم سه موج نزولی بلند را شناسایی کنیم (براساس تحلیلهای پیچیدهتر میتوان امواج نزولی دیگری را نیز در روند قیمتی مشاهده کرد). موج نزولی اول بسیار بلند است و در زمان بسیار کوتاهی ثبت میشود. از تاریخ ۶ مهر، قیمت دلار از سقف ۱۸ هزار و ۲۰۰ تومانی عقبنشینی میکند و به سرعت تا محدوده ۱۳ هزار تومانی کاهش مییابد. در چهاردهمین روز مهرماه، دلار دقیقا روی مرز ۱۳ هزار تومانی قرار میگیرد؛ بنابراین میتوان گفت که دلار در کمتر از ۱۰ روز حدود ۲۸ درصد از ارزش خود را از دست میدهد.
پس از این اتفاق، بازار چند رفت و برگشت قیمتی را به ثبت رساند، ولی در مجموع در یک دامنه نزولی حرکت کرد. موج دوم بلند نزولی را میتوان در بازه زمانی ۱۴ مهر تا ۷ آذر شناسایی کرد که قیمت شاخص ارزی از مرز ۱۳ هزار تومانی تا نقطه ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومانی عقبنشینی میکند. از این تاریخ، روند نزولی دلار بار دیگر سرعت بیشتری میگیرد و در نهایت در تاریخ ۲۷ آذر قیمت دلار زیر مرز ۱۰ هزار تومانی نوسان میکند و روی عدد ۹ هزار و ۹۴۰ تومان قرار میگیرد. بازه زمانی که دلار چنین کاهشی را تجربه میکند را میتوان بهعنوان موج نزولی سوم این ارز در نظر گرفت. از روزهای انتهایی آذرماه، قیمت دلار به آرامی به کانال ۱۰ هزارتومانی باز میگردد و در دیماه با قدرت بیشتری حرکت افزایشی خود را ادامه میدهد، به طوری که در میانه ماه به کانال ۱۱ هزار تومانی وارد میشود و در انتهای دیماه، به محدوده ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومانی سرک میکشد. این اولین موج صعودی بازار پس از گذار از امواج نزولی سه ماه پاییز بود. دراین میان، عدهای از معاملهگران فنی باور دارند، با پایان روند نزولی، میتوان انتظار رشد دلار به محدودههای بالاتر را در انتهای سال داشت. این در حالی است که کاهشیهای بازار تاکید میکنند این افزایش زمستانی تنها یک اصلاح قیمتی بوده است و بازار در دو ماه انتهایی سال به مسیر طبیعی کاهشی خود باز خواهد گشت.
بیشترین بازدهی دیماهی دلار
یکی از مهمترین عواملی که افزایشیهای بازار را به رشد بیشتر قیمت امیدوار کرده است، میزان بازدهی دلار در ماه گذشته بود. شاخص ارزی در دیماهی که گذشت ۹/ ۱۵ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد که در دیماههای گذشته تنها یک بار میزان بیشتری از آن به ثبت رسیده بود. دلار تنها در دیماه ۹۰ رشد ۲۰ درصدی را تجربه کرد و در سایر دیماههای گذشته قیمت دلار یا رشد کمتری را نسبت به ماه اول زمستان ۹۷ تجربه کرده بود یا حتی بازدهی منفی را در این ماه به ثبت رسانده بود. دلار در دیماههای سالهای ۹۲ تا ۹۵ بازدهی منفی را تجربه کرده بود؛ ولی در سالهای ۹۶ و ۹۷، دیماه بازار با افزایش قیمت دلار همراه بود. در سالهای نوسانی ۹۰ و ۹۱ نیز، ماه اول زمستان با افزایش قیمت دلار همراه بود.برخی فعالان عنوان کردهاند، نوسان گیران رشد رکوردی دلار در دیماه ۹۷ را نشانهای از ورود تقاضای جدید به بازار در نظر میگیرند و احتمال میدهند با ادامه این تقاضا، قیمت رشد بیشتری را تجربه کند. این در حالی است که برخی دیگر از فعالان باور دارند، رشد ۱۶ درصدی پس از کاهش نزدیک به ۵۰ درصد این ارز در بازه سه ماه پاییز نمیتواند نشانهای از آغاز روند افزایشی باشد؛ بلکه میتوان آن را یک اصلاح طبیعی در ماهی در نظر گرفت که تقاضای فصلی نیز تا حدی بالاست.در مقایسه با دلار، سکه در تمام دیماههای دهه ۹۰ روند افزایشی داشته است و بیشترین رشد سکه در این ماه نیز به همان سال ۹۰ برمی گردد. در دیماه آن سال فلز گرانبهای داخلی نزدیک به ۳۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود.
ارسال نظر