برخی فعالان، اعلام خبر تشکیل بازار دوم ارز که در آن صادرکنندگان می‌توانند ارز را به نرخ توافقی به واردکنندگان بفروشند، در تغییر روند قیمتی بازار موثر دانستند. در این میان، عده دیگری ۳ دلیل را برای توقف روند افزایشی دلار برشمردند. گروهی، افت دلار را تنها اصلاح قیمتی پس از دو روز افزایش دانستند؛ دو دسته دیگر، شایعه عرضه ارز در بازار را به‌عنوان یک عامل کاهنده مطرح کردند؛ هر چند که عده زیادی از بازیگران ارزی آن را تکذیب کردند. البته بخش دیگری از معامله‌گران نبود معامله پس از ساعت ۳ بعدازظهر در بازار را به‌عنوان متغیری مطرح کردند که مانع از افزایش نوسان شده است.

نقطه حمایتی دلار

دلار که روز شنبه مرز ۸ هزار تومانی را در بازار غیررسمی لمس کرده بود و روز یکشنبه با بالا بردن سرعت شیب افزایشی به مرز ۹ هزار تومانی رسیده بود، روز دوشنبه تغییرمسیر داد. به گفته برخی فعالان، در ساعات انتهایی روز یکشنبه، معامله‌گران ارزی با افزایش تحرکات، قیمت را به نزدیکی مرز ۹ هزار تومانی بردند. این در حالی بود که حدود ساعت ۳ بعدازظهر دو روز پیش قیمت در حوالی محدوده ۸ هزار و ۶۰۰ تومان قرار داشت. روز دوشنبه، در ابتدای روز برخی کانال‌های اطلاع‌رسانی از عبور نرخ حواله درهم از مرز ۲ هزار و ۴۰۰ تومان خبر دادند. در این شرایط، برخی از بازیگران داخلی انتظار داشتند، قیمت دلار روی مرز ۹ هزار تومانی آغاز به کار کند؛ با این حال، بازار روز دوشنبه در ابتدای روز بیش از هر موضوعی به خبر پذیرش معامله با نرخ ارز توافقی واکنش نشان داد. اعلام خبر موافقت رئیس‌جمهوری برای راه‌اندازی بازار دوم ارز تا حدی انتظارات را در بازار تغییر داد و به‌دنبال آن اولین معاملات دلار در بازار غیررسمی در محدوده ۸ هزار و ۳۵۰ تومان انجام شد. در ادامه روز برخی فعالان از نزول دلار تا محدوده ۸ هزار و ۲۰۰ تومان خبر دادند. با این حال، با برخورد به این نقطه، از دلار حمایت شد و قیمت کمی در مسیر صعودی قرار گرفت. حدود ساعت ۳ بعدازظهر قیمت در حوالی محدوده ۸ هزار و ۶۰۰ تومان قرار داشت، امری که نشان می‌داد رشد روزانه دلار حداقل به‌صورت موقت متوقف شده است؛ در واقع روز دوشنبه دیگر خبر از افزایش‌های چند کانالی نبود. برخی بازیگران ارزی نیز اضافه کردند که از حدود ساعت ۳ بعدازظهر به‌دنبال تلاطم‌های به‌وجود آمده در بازار، خرید و فروش سکه و طلا در بخش رسمی و معامله دلار و سایر ارزها در بخش غیررسمی متوقف شده بود؛ در‌حالی‌که برخی توقف رشد دلار را به خبرهای پیرامون به بازار دوم ارز نسبت دادند، گروه دیگری این موضوع را تنها ناشی از اصلاح قیمتی دلار دانستند. به گفته آنها، طبیعی است که بازار پس از دو روز که بر موج خرید حرکت کرد، عقب‌نشینی کند و بخشی از نقدینگی را به‌منظور موج بعدی خریدهای ارزی به خود بازگرداند. با این حال، عده زیادی از کارشناسان باور دارند، در‌صورتی‌که بازار دوم ارز به‌طور کامل تشکیل شود و به‌طور مشخص ارز صادرکنندگان غیرنفتی وارد بازار شود، قیمت‌ها در کوتاه مدت توان رشدهای شدید را نخواهند داشت. در مقابل عده دیگری باور دارند شکست سقف‌های مقاومتی مهم انتظارات افزایشی را در بازار فعال نگه خواهد داشت.

در روزی که دلار رو به افزایش قیمت نداشت، سکه تمام بهار آزادی در ابتدای روز روی موج نزولی قرار گرفت. قیمت سکه روز یکشنبه ساعت ۳ بعدازظهر روی عدد ۲میلیون و ۸۴۰ هزار تومان قرار گرفت. ولی پس از این ساعت در شبانگاه تا مرز ۳ میلیونی بالا رفت. در ابتدای روز دوشنبه مسیر فلز گرانبهای داخلی تغییر کرد و سکه با پایین رفتن از دو کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ و ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا عدد ۲ میلیون و ۷۷۵ هزار تومان پایین رفت. با برخورد به این نقطه بار دیگر خریداران وارد بازار شدند و قیمت را تا ساعت ۳ بعدازظهر به کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بردند.

 

تغییر معادلات در بازار ارز

بازتاب رسمیت یافتن بازار دوم ارز