حامد خانجانی در گفت‌وگو با پایگاه خبری بانک مسکن، با بیان این مطلب بر ضرورت فراگیر شدن مطالبه گارانتی ساختمان میان عموم خریداران مسکن تاکید کرد. این کارشناس ارشد مدیریت ساخت ضمن ارائه تعریفی از گارانتی یا ضمانت‌‌نامه کیفی ساختمان گفت: این عنوان به سندی اطلاق می‌شود که بر تحقق فرآیندها و مراحل مختلف طراحی و اجرای ساختمان مطابق با استانداردها و ضوابط فنی دلالت دارد. از این‌ رو برخورداری از ساختمان‌های با کیفیت نیازمند در دسترس بودن استانداردها و ضوابط فنی، به‌کارگیری استانداردها در تمامی مراحل طراحی و اجرا و نیز صدور گواهینامه‌ای موید تحقق ضوابط فنی به‌ منظور اطلاع خریداران و بهره‌برداران ساختمان از کیفیت کالایی است که مورد خرید و بهره‌برداری قرار می‌دهند.

وی با بیان اینکه در کشور ما تهیه و تدوین استانداردها و الزامات فنی در ساخت‌ و‌ سازهای شهری از اواخر دهه ۶۰ با ابلاغ آیین‌‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله، موسوم به استاندارد ۲۸۰۰ در سال ۶۷ و آیین‌‌نامه‌های طرح و اجرای ساختمان‌های بتن‌ آرمه و طرح و اجرای ساختمان‌های فولادی از مجموعه مقررات ملی ساختمان در سال ۶۸ رواج یافت، افزود: تا امروز از مجموعه مقررات ملی ساختمان ۲۲ عنوان شامل موضوعات نظامات اداری، ضوابط فنی و الزامات ایمنی منتشر شده است، از این‌ رو به نظر می‌رسد برای تامین کیفیت ساختمان‌ها در مرحله نخست که در دسترس بودن ضوابط فنی مورد لزوم است، مشکل خاصی در کشور ما وجود نداشته باشد.

خانجانی با بیان اینکه مشکلاتی در مرحله بعد یعنی به‌کارگیری استانداردها در طراحی و اجرای ساختمان وجود دارد، گفت: به دلایل مختلف از جمله ضعف اجرایی سازمان‌های مسوول و اقدامات سلیقه‌ای، این حوزه با مشکلات عدیده‌ای مواجه است. البته موارد متعدد دیگری از جمله عدم آشنایی و مهارت کافی بخشی از عوامل شاغل در حوزه ساخت‌ و ساز، ضعف در نحوه ارائه خدمات ازسوی مهندسان به علت عدم نظارت دقیق نیز در عدم تحقق استانداردهای تدوین شده در ساخت‌ و سازها قابل شناسایی است.