فناوری مالی از دوربین مصرفکنندگان نوگرا
دسترسی بیواسطه به اطلاعات در جهان امروز، به مصرفکننده پستمدرن امکان میدهد تا در فرآیند بررسی اطلاعات محصول و خدمات برندها، از تجربیات و عواطفی که مشتریان قبلا در فضاهای دیجیتال مختلف به اشتراک گذاشتهاند، استفاده کند. به عبارت دیگر، اگر در گذشته لایه اول تعاملات کاربر با برندها امکانات محصول آنان بود و از طرق مختلف اقدام به تجربه و مقایسه با محصولات دیگر میکردند، امروزه سطح اول تعاملات آنان با یک برند، برخورد با تجربیات و عواطف دیگر مشتریان است که اهداف، نیازها و ترجیحات مشترکی با آنان دارند.
به همین سبب، لازم است برندها بهجای تمرکز صرف بر روی ارائه ویژگیها و امکانات گاه پیچیده، بر خلق تجربه کاربری مثبت، معنادار و هماهنگ در خود محصول، کانالهای بازاریابی و استراتژیهایی مثل بازاریابی چندکاناله (Omni-Channel) تمرکز کنند. با تغییر در رفتار مصرفکنندگان و افزایش تقاضا برای تجربیات معنادار، بازار فینتک نیز به سمت رویکرد تجربهمحوری حرکت کرده است. البته باید اشاره کرد که در صنعت فینتک، شرایط اقتصادی و سیاسی نیز میتواند بهشدت رفتار مصرفکننده پستمدرن و استراتژی برندها را دستخوش تغییر کند؛ بهطوریکه میتوان شاهد قانع بودن مصرفکننده به نیازهای پایهای در صنعت فینتک بود.
برندهای فینتک امروزی مانند نئوبانک N۲۶ و شرکت خدمات مالی Robinhood بهخوبی نشاندهنده تغییر در رویکرد هستند. این برندها با تمرکز بر روی ارائه تجربیات کاربرپسند، آموزشهای مالی و خدمات شخصیسازیشده، نهتنها به جذب مشتریان جدید پرداختهاند، بلکه روابط عمیقتری با آنها برقرار کرده و وفاداری مصرفکنندگان را نیز افزایش دادهاند. نئوبانک N۲۶، مثال خوبی از شیوه نوین بانکداری پستمدرن است که افراد را از پشتسر گذاشتن مراحل طاقتفرسای کاغذبازیهای متداول بینیاز کرده است. این برند همچنین با تمرکز بر بومیسازی محصول خود، امکان پرکردن برگههای مالیاتی و پرداخت آن را بهسادگی فراهم میکند. در مثال دیگر، شرکت Robinhood، با انتخاب این نام خاص، قصد داشته پیامی را به مخاطبان بالقوه خود منتقل کند.
در حقیقت رابینهود از نظر تاریخی، شخصیتی است که داراییهای ثروتمندان را از چنگشان درمیآورد و بین افراد نیازمند تقسیم میکرد. از این منظر، شرکت مالی رابینهود به سادهترین شکل ممکن، هدف برند خود را که خدمترسانی به یک قشر خاص یعنی مصرفکنندگان پستمدرن است، به مخاطبانش توضیح داده است. Robinhood جدا از اینکه امکان سرمایهگذاری در داراییهای سنتی مانند سهام و بورس را فراهم میکند، خدمات ارز دیجیتال متنوعی را نیز به مخاطبان خود ارائه میدهد. البته صرفا محصولات فینتک خارجی نیستند که به سمت تجربهمحوری محصولات گام برداشتهاند.
در حقیقت یک مثال خوب از این موضوع، نئوبانکهای داخل کشورمان هستند. این برندها سعی کردهاند با فاصله گرفتن از نگاه بوروکراتیک و سنتی بانکها، حتی لحن محتوایی خود را نیز به سمت خلق تجربیات انسانی و مطابق با هویت مصرفکننده پستمدرن ببرند. در سالهای اخیر، کسبوکارهای دیگر حوزه فینتک در ایران هم با ارائه محصولات تجربهمحور، استراتژی جذب مصرفکنندگان پستمدرن را در پیش گرفتهاند. از جمله این کسبوکارها میتوان به پلتفرمهای ارز دیجیتال اشاره کرد. بهطور مثال، بسترسازی اخذ وامهای غیرمتمرکز بدون نیاز به وثیقههای سنتی و صرفا با استفاده از سپردهگذاری ارزهای دیجیتال، یکی از این خدمات نوین بهشمار میرود. این پلتفرمها، با فراهم کردن امکان اخذ وامهای رمزارزی توانستهاند نیازهای مصرفکننده پستمدرن در ایران را بهدرستی تشخیص داده و راهحلی جذاب برای آن ارائه دهند. این مساله میتواند یک درس مهم برای سایر کسبوکارهای حوزه فینتک در کشورمان باشد. البته این مساله بهمعنای الگوگیری مستقیم از چنین جریانی نیست، اما میتواند ایدههای خوبی را برای سایر کسبوکارها فراهم کند.