همه نگرانیها در سال جاری
آنها همچنین معتقدند قیمت داراییهایی که از این روند رشد عقب ماندهاند نیز بالا خواهد رفت. پیشبینی شده بازده اوراق قرضه پایین باقی خواهد ماند و این به معنای حمایت از بازارهای مالی است. اما شناسایی گونه جدید ویروس کرونا در انگلستان که سبب شده ماه جاری میلادی آشفتگیهایی در بازارها رخ دهد، نشان داده که ممکن است سال آینده بهبود اوضاع سریع و آسان نباشد. از فعالان بازارها سوال شده چه اتفاقات نگرانکنندهای ممکن است سال آینده رخ دهد. در مطلب حاضر به پاسخهایی که به این پرسش داده شد، اشاره میشود.
رئیس موسسه مدیریت سرمایهگذاری اوک تری میگوید: «افزایش نرخهای بهره، اگرچه در میان مدت بعید است، اما تهدید اصلی برای اقتصاد و بازارها محسوب میشود. درحالحاضر یک عامل منطقی بودن قیمت بالای داراییها، پایین بودن نرخهای بهره است. اگر نرخهای بهره بالا برده شود، قیمت داراییها کاهش خواهد یافت. اما دلیلی وجود ندارد که در کوتاهمدت نرخهای بهره بالا برده شود، زیرا به نظر نمیرسد نرخهای تورم بالا برود و به عقیده من بانکمرکزی آمریکا درباره رشد تورم نگران نیست.»
مدیر سرمایهگذاری شرکت انانایپی میگوید: «من معتقدم بانکهای مرکزی نباید درباره رشد نرخ تورم نگران باشند زیرا افزایشی در نرخها رخ نخواهد داد. اما اگر این پیشبینی اشتباه باشد و نرخهای تورم بالا رود شرایط در بازارهای مختلف تغییر خواهد کرد. برای مثال بسیاری از کسب و کارهایی که زیان دیدهاند و از رشد بازارهای مالی عقب ماندهاند از جمله بانکها و موسسات مالی، در وضعیت بسیار خوب قرار خواهند گرفت. البته عدهای از سهمها نیز از رشد نرخ تورم زیان میبینند. سهمهای رشدکننده جزو این گروه هستند. قیمت آنها افزایش خواهد یافت اما کمتر از سهمهای دیگر. همچنین اوراق قرضه دولت نیز از رشد نرخ تورم تاثیر میپذیرند. درحالحاضر دیدگاهها عموما مثبت است و این نیز یک ریسک محسوب میشود.»
مدیر سرمایهگذاری بانک گلدمن ساکس میگوید: «سرمایهگذاران در داراییهای با درآمد ثابت سال آینده با دو ریسک مواجه هستند. نخستین ریسک این است که سیاستهای بیسابقه حمایتی در واکنش به همهگیری کرونا، چالش نرخهای پایین بازده را تداوم بخشیده است. دومین چالش این است که بانکهای مرکزی تاکنون از اکثر ابزارهای حمایتی خود استفاده کردهاند در نتیجه اگر شوکی جدید رخ دهد دست آنها برای اقدام و حمایت از اقتصاد باز نیست. به همین دلیل ضروری است ترکیب سبد داراییها بهگونهای باشد که کمترین اثر منفی را از بیثباتی احتمالی در بازارها بپذیرد.»
تحلیلگر موسسه سرمایهگذاری آماندی میگوید: «رشد اخیر شاخصهای مالی و قیمت موادخام حاصل اعتماد چشم بسته به اثر واکسن کرونا و این فرض است که خیلی زود شرایط اقتصاد جهان به حالتی که قبل از همهگیری کرونا وجود داشت باز خواهد گشت و حتی بهتر از قبل خواهد شد. این اطمینان یک ریسک محسوب میشود، زیرا تولید و توزیع واکسن برای جمعیتهای بزرگ آسان و سریع نخواهد بود. سیاستهای پولی و مالی سبب شده اقتصادها در مسیر بهبود قرار گیرند اما در آینده، تداوم برنامههای یاد شده سخت است. میزان بدهیها در اقتصادهای بزرگ درحال افزایش است و فشارها بر بانکهای مرکزی بیشتر خواهد شد. فعلا همه معتقدند سیاستهای حمایتی با قدرت ادامه پیدا خواهد کرد و ریسک اقدامات اشتباه از سوی دولتها و بانکهای مرکزی کوچک تلقی میشود. ریسک دیگری که وجود دارد، این است که ممکن است، سرمایهگذاران تصمیمهای اشتباه بگیرند و تصورات غیرمنطقی داشته باشند. فرض اینکه نرخهای بهره برای همیشه پایین باقی خواهد ماند، اشتباه است و ممکن است بر مبنای این فرض تصمیمهای نادرست گرفته شود.»
مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری کاکستون میگوید: «اگر در آینده شاهد رشد سریع نرخ تورم باشیم، ثبات بازارها تهدید خواهد شد. سالهای متمادی سرمایهگذاران بر مبنای این فرض که نرخهای تورم پایین باقی خواهد ماند رفتار کردهاند و سبد دارایی خود را بر مبنای این فرض تشکیل دادهاند. تغییر وضعیت نرخ تورم و در نتیجه تغییر دیدگاه سرمایهگذاران اثرات عمیق بر تصمیمهای آنها و بازارها خواهد داشت.»
استراتژیست ارشد موسسه چارلز شواب میگوید: «مهمترین عامل نگرانی من، جو حاکم بر بازارهاست. رونق اخیر در بازارها سبب شده جو بازارها بیش از حد مثبت شود. اگر به هر دلیل این جو مثبت از میان برود بیثباتی رخ خواهد داد و درحالحاضر بازارها نسبت به یک چنین تحولی آسیبپذیر هستند. به علل گوناگون ممکن است سرمایهگذاران مجبور شوند، این خوشبینی افراطی را کنار بگذارند.»
مدیر سرمایهگذاری موسسه گاگنهایم پارتنز میگوید: «همهگیری کرونا سبب شد سیستم اقتصادی بازار آزاد که بر رقابت، مدیریت ریسک و ثبات مالی مبتنی است تغییر کند و حالا چرخههایی از دخالتهای پولی فراگیر و رشد ریسک اعتباری حاکم شده است. این وضعیت مشکل ساز خواهد بود زیرا شرایط مالی بسیاری از شرکتها خوب نیست و احتمال ورشکستگیها اکنون بالاتر از دوره پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ است. شرایط در آینده نگرانکنندهتر خواهد شد.»
مدیر سرمایهگذاری موسسه پیجیایام میگوید: «هنوز مشخص نیست سنای آینده تحت کنترل جمهوریخواهان خواهد بود یا دموکراتها. اگر دموکراتها در این مجلس نیز اکثریت را کسب کنند برنامههای حمایتی بیشتری اجرا خواهد شد. سال آینده یک سال پر رویداد در بازارها خواهد بود و به احتمال زیاد شاهد افزایش شدید موارد ادغامها و تصاحبها، بازخرید سهامها و تغییر سیاستهای شرکتها خواهیم بود. بزرگترین ریسک برای بازارها تورم است. من معتقدم نرخهای تورم سال آینده مدتی کوتاه بالا خواهد رفت و بار دیگر کاهش خواهد یافت. اما اگر رشد آن پایدار باشد همه چیز تغییر خواهد کرد. درحالحاضر این باور عمیق وجود دارد که بانکمرکزی به رشد نرخ تورم واکنشی نشان نخواهد داد، اما اگر بانکمرکزی احساس خطر کند و زودتر از آنچه اکنون پیشبینی میشود نرخهای بهره را بالا ببرد بسیاری از محاسبات سرمایهگذاران تغییر خواهد کرد.»
مدیر صندوق سرمایهگذاری دایمون آسیا میگوید: «امسال شاخص دلار به تدریج کاهش یافته اما اگر سال آینده این روند با سرعت بیشتری ادامه یابد، ممکن است بانکمرکزی آمریکا برخی برنامههای حمایتی خود را متوقف کند. اگر در مجلس سنا جمهوریخواهان به اکثریت دست پیدا کنند برنامههای حمایتی که دولت بایدن ارائه میدهد با مخالفت آنها مواجه میشود و بانکمرکزی نقش پشتیبان را برای اقتصاد بازی خواهد کرد. حال اگر این پشتیبانی دیگر وجود نداشته باشد یعنی برنامههای حمایتی بانکمرکزی کاهش یابد، وضعیت بازارها تغییر خواهد کرد. اگر ارزش دلار به سرعت کاهش یابد، بانکمرکزی ابزارهای حمایتی را از دست خواهد داد و بازارهای مالی سقوط خواهند کرد.»