رشد پنج موتوره قیمتها
نخستین عامل، احتمال شروع موج دوم همهگیری ویروس کروناست. بحران کرونا سبب رکود در اقتصاد جهان و آمریکا شده و طبیعی است که رکود از ریسکپذیری سرمایهگذاران میکاهد بهویژه اگر نشانههایی از قطعی بودن شروع موج دوم این همهگیری در آینده نمایان شود، از دید سرمایهگذاران شرایط بدتر خواهد بود، در نتیجه طلا به عنوان حوزه امن سرمایهگذاری بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت. قبل از بازگشایی اقتصادها پیشبینی میشد که این اقدام بر موارد جدید ابتلا به کرونا بیفزاید. میزانی از افزایش موارد ابتلا طبیعی به نظر میرسید و سرمایهگذاران درباره آن نگرانی نداشتند، اما آنچه که پیشبینی نمیشد از کنترل خارج شدن بحران بود و اکنون چنین شده است. در آمریکا، برزیل، هند و چند کشور دیگر ویروس کرونا با سرعت باورنکردنی در حال شیوع است و پیشبینیهایی که درباره بهبود شرایط اقتصادی در آینده نزدیک شده بود بیاعتبار شده است. در بسیاری از ایالتهای آمریکا موارد جدید ابتلا به کرونا به ارقام بیسابقه رسیده است و رکوردشکنیها در این زمینه ادامه دارد. این یک هشدار درباره شروع موج دوم بحران کروناست. در انگلستان، استرالیا و چند کشور دیگر برخی محدودیتها برای فعالیتهای اقتصادی بار دیگر اعمال شده است و این به معنای به تعویق افتادن بهبود شرایط و لطمات بیشتر به اقتصاد است. بدون شک خبرهای مثبت از پیشرفت در روند ساخت واکسن یا دارو برای ویروس کرونا اثرات امیدوارکنندهای بر بازارهای مالی دارد و از جذابیت طلا میکاهد، اما در واقع واکسن به زودی در دسترس نخواهد بود.
دومین عامل مهم برای جذابیت طلا، تنشهای تجاری بین ایالات متحده و اروپاست. ترامپ که از آغاز استقرار در کاخ سفید به تنشهای تجاری با شرکای تجاری آمریکا دامن زده به اروپا هم هشدار داده، اقداماتی برای محدود کردن صادرات این قاره به آمریکا انجام خواهد داد. از پیش چنین اقداماتی انجام شده و اگر این تنشها همچنان ادامه پیدا کند و ترامپ از موضع خود عقبنشینی نکند سرمایهگذاران تمایل کمتری به حضور در داراییهای پرریسک خواهند داشت. در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ترامپ مایل است با اینگونه اقدامات خود را رهبری قدرتمند نشان دهد. اما اگر به هر دلیل از شدت این تنشها کاسته شود آنگاه جذابیت طلا کمتر خواهد شد.
سومین دلیل تنش بین چین و آمریکاست. چین کشوری نیست که دست روی دست بگذارد و اجازه دهد آمریکا هر اقدامیکه مایل است، علیه آن انجام دهد. فاز نخست توافق تجاری بین چین و آمریکا به دلیل همهگیری ویروس کرونا شکننده شده است. چین خرید محصولات کشاورزی از آمریکا را کاهش داده و نیز درباره محتوای توافق تجاری ابهامهایی وجود دارد. چندی پیش ترامپ گفت میتواند به تمامیروابط آمریکا و چین پایان دهد. در حوزه مسائل سیاسی نیز بین دو کشور تنشهایی وجود دارد. برای مثال موضعگیریهای آمریکا در قبال هنگکنگ موجب خشم چین شده است. سرمایهگذاران اساسا تمایل ندارند، بین دو اقتصاد بزرگ جهان تنشهای عمیق به وجود آید و حالا چنین شده است. سال پیش هرگاه اخبار منفی در این زمینه منتشر میشد شاخصهای مالی در بورس آمریکا و جهان سقوط میکردند. اگر شرایط به همین شکل نگرانکننده ادامه پیدا کند بازار طلا یک عامل بسیار قدرتمند برای رشد خواهد داشت.
چهارمین عامل مهم وضعیت شاخصهای اقتصادی در آمریکاست. برخی شاخصها نسبت به چند ماه پیش وضعیت بهتری پیدا کردهاند، اما درباره آینده و نیز وضعیت بازار کار نگرانیهای عمیقی وجود دارد. تعطیلی اقتصاد آمریکا به از میان رفتن میلیونها شغل منجر شده و مشخص نیست چه تعداد از این شغلها در آینده احیا خواهند شد. ضعف در بازار کار به معنای کاهش مصرف و ضعف در اقتصاد است و به این ترتیب بانک مرکزی برای حمایت از اقتصاد همچنان نرخهای بهره را پایین نگه خواهد داشت و این به نفع بازار طلا است. دیگر بانکهای مرکزی نیز در همین مسیر حرکت خواهند کرد. از پیش در بسیاری از اقتصادهای بزرگ، نرخهای بهره در محدودههای منفی قرار گرفته است.
پنجمین عامل جذابیت طلا، وضعیت بازدهی شرکتهای بورسی است. مدتی است انتشار گزارشهای عملکرد این شرکتها آغاز شده و آنها با توجه به وضعیت شیوع کرونا، پیشبینیهای مثبت از بازدهی خود ارائه نخواهند کرد. مدتهاست رشد شاخصهای مالی در بورس آمریکا متوقف شده است و یک عامل این وضعیت، پیشبینیهای منفی درباره افق بازدهی شرکتهاست. در این شرایط گرایش به سوی طلا بیشتر میشود.