شماره روزنامه ۶۰۴۹
|

  • ماتریس رانت در صنعت

    دنیای اقتصاد-امیررضا انگجی : دولت چهاردهم در شرایطی کار خود را آغاز می‌کند که با چالش‌ها و موانع بسیاری در پیشبرد اصلاحات روبه‏‏‏‏‌روست. از آنجا که عدالت و توسعه در چارچوب برنامه‌های دولت جدید قرار دارد، تبیین چند مساله محوری پیرامون توسعه در ایران از اهمیت اساسی برخوردار است. توسعه بدون شناخت دو متغیر اساسی تعیین عملکرد اقتصادی امکان‌پذیر نخواهد بود. این دو متغیر عبارتند از: ساختار حل و فصل سیاسی کشور به‌مثابه توزیع قدرت سازمان‌های سیاسی و ساختار فضای رانت به‌مثابه ماتریس فرصت‌های اقتصادی و گروه‌های شکل‌گرفته در این ماتریس. ساختار نهادی جامعه بازتاب تعامل میان این دو متغیر است و بسته به ماهیت فضای رانت و حل‏‏‏‏‌وفصل سیاسی، سیاست‌هایی که در فضای تعامل با دولت مورد چانه‏‏‏‏‌زنی قرار می‌گیرد نوع تکامل قابلیت‏‏‏‏‌ها و توسعه نهادی جامعه را تعیین می‌کند.
  • شرط توسعه حکمیت اتاق بازرگانی

    دنیای اقتصاد: یکی از مراکز موردتایید مراجع بین‌المللی در داوری اختلافات تجاری، مراکز داوری اتاق‌های بازرگانی است. در قراردادهای داخلی و به‏‏‏‏‌خصوص در قراردادهای بین دو شخص در دو کشور مختلف، توافق بر ارجاع اختلاف به مراکز داوری، عرف رایجی است و کمتر امکان دارد حل و فصل اختلافات تجاری بین بازرگانان و فعالان اقتصادی به نهادی مشابه دادگستری برود؛ چراکه مراجعه و حل دعاوی در دادگستری معمولا فرآیندی طولانی و پرهزینه دارد، ضمن اینکه ممکن است قاضی تخصص لازم در زمینه موضوع خاص را نداشته‌باشد. تخصص‏‏‏‏‌گرایی و رسیدگی کارشناسی به پرونده‏‏‏‏‌های تجاری، هزینه پایین‌تر و زمان کوتاه‌تر داوری از جمله مزیت‌های مرکز داوری اتاق بازرگانی است، با این‌وجود توانمندسازی نهاد داوری، شرط توسعه حکمیت اتاق بازرگانی است.
  • خرید تضمینی گندم

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی اعلام کرد؛ ۶.۳میلیون ‌تن گندم تاکنون از کشاورزان خرید تضمینی شده‌است. به‌گزارش خبر‌‌گزاری مهر، سهراب سهرابی، مجری طرح گندم و برنج وزارت جهادکشاورزی گفت: براساس گزارش سامانه شرکت بازرگانی دولتی ایران (سیفا)، میزان خرید تضمینی گندم تا پایان روز جمعه ۱۵ تیر ماه به میزان ۶.۳میلیون‌ تن و ارزش گندم خریداری‌شده معادل ۱۱۱‌هزار ‌میلیارد‌تومان است. وی افزود: تاکنون ۵۲.۶هزار‌ میلیارد‌تومان معادل ۴۷‌درصد از پول گندم‌‌‌‌‌‌کاران پرداخت شده‌است و پیگیری‌های لازم برای پرداخت مابقی مطالبات ادامه دارد.
  • سهم مرغ لاین آرین به ۳۰ ‌درصد می‌رسد

    دنیای‌اقتصاد: رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور از معرفی ۶نژاد مرغ بومی تخم‌‌‌‌‌گذار در سال‌گذشته خبر داد و گفت: برنامه اقدامات اصلاح‌نژادی خوبی برای مرغ‌گوشتی لاین آرین انجام‌شده تا طی پنج سال‌لاین آرین بتواند بیش از ۳۰‌درصد بازار گوشت مرغ را به خود اختصاص بدهد. حسن خمیس‌آبادی در گفت‌‌‌‌‌وگو با «ایرنا» درباره اقدامات اصلاح‌نژادی مرغ لاین آرین و عدم‌وابستگی به‌ سویه‌‌‌‌‌های دیگر مرغ‌گوشتی، افزود: لاین آرین می‌تواند با سویه‌‌‌‌‌های وارداتی که در تامین گوشت مرغ کشور سهم دارند، رقابت‌کرده و سهمی از بازار را به خود اختصاص دهد.
  • قانون الزام به‌ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول؛ نیازمند بسترسازی

    دنیای‌اقتصاد: اعضای کمیسیون حقوقی اتاق ایران با اشاره به قانون الزام به‌ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و زیرساخت‌های اجرایی آن، تاکید کردند: بسترهای لازم برای اجرای موفق این قانون مهیا نیست. در نشست کمیسیون حقوقی، حمایت‌های قضایی و مقرراتی اتاق ایران زیرساخت‌های لازم برای اجرای قانون الزام به‌ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، بررسی شد و به اعتقاد اعضای این کمیسیون، بسترهایی که برای اجرای این قانون نیاز است، هنوز فراهم نشده و با این حساب نمی‌توان به اجرای موفق قانون امیدوار بود.
  • مزاحمت حزب توده برای کارخانه

    دنیای‌اقتصاد: سالور مدیری بود که در بیش از نیم‌قرن، نقش بسزایی در گسترش صنعت سیمان، کارخانه‌های قند و فعالیت‌های نیکوکارانه داشت. او ترکیب ویژه‌ای از مدیریت تاسیس نهادهای مذهبی و فعالیت اجتماعی، نویسندگی، روابط با صاحبان قدرت، روحانیون بلند‌مرتبه و روشنفکران مذهبی بود. یادداشت‌نویسی روزانه او حتی در سفر، نمونه‌ای منحصربه‌فرد درمیان مدیران صنعتی ما است.
  • موافقان و مخالفان بازی با نرخ ارز

    تعداد زیادی از تحقیقات نظری و تجربی نشان می‌دهند کاهش ارزش واقعی نرخ ارز (RER) برای رشد و توسعه اقتصادی مفید است؛ درحالی‌که ارزش‌گذاری بیش از حد اثر معکوس دارد. به‌رغم مزایای این موضوع، بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه از اجرای سیاست‌هایی که کاهش ارزش ارز را تسهیل می‌کنند، اجتناب می‌کنند یا عمدا ارزش‌گذاری بیش از حد را انتخاب می‌کنند. چرا بسیاری از کشورها سیاست‌های ارزی‏‏‏‌ را اتخاذ می‌کنند که ممکن است مانع توسعه بلندمدت آنها شود؟ کاهش ارزش ارز (PER) می‌تواند نوعی سپر دفاعی برای صنایع قابل تجارت داخلی نسبت به رقبای بین‌المللی ایجاد کند. سیاست‌های RER می‌توانند با تحریک صادرات و کاهش کسری حساب جاری، وابستگی اقتصاد به جریان‌های سرمایه خارجی را کاهش دهند. به لطف حضور بیشتر سرریزهای دانش یا یادگیری از طریق گسترش تجارت با بالا نگه‌داشتن قیمت کالاهای قابل‌مبادله نسبت به کالاهای غیرقابل تجارت می‌توان ابزاری برای سیاست توسعه تولید ایجاد کرد.استفاده از RER به‌عنوان انگیزه‏‏‏‌ای برای افزایش گردش منابع در فعالیت‌های قابل‌مبادله می‌تواند به اقتصادهای کم‌درآمد کمک کند تا بهره‏‏‏‌وری فوری و رشد سریع داشته باشند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دوره‏‏‏‌های پایدار افزایش سرمایه‌گذاری در کشورهای با نرخ ارز واقعی رقابتی بیشتر است.
  • استراتژی کارآ در حکمرانی صنعتی

    دنیای‌اقتصاد: نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران برگزار شد؛ موضوع این نشست بررسی استراتژی توسعه صنعتی بود که حمیدرضا فرتوک‌زاده، استاد دانشگاه درباره آن، گزارشی ارائه کرد.
  • تعلیق کارت‌های بازرگانی متوقف شد

    دنیای‌اقتصاد: کنفدراسیون صادرات ایران اعلام کرد: تعلیق کارت‌های بازرگانی به دلیل عدم‌ایفای حداقل ۶۰‌درصد تعهدات ارزی، متوقف‌شده و صادرکننده صرفا در بخش صادرات کالا اجازه فعالیت نخواهدداشت.
  • تراز تجاری متعادل می‌شود؟

    دنیای اقتصاد-گروه بازرگانی: بر اساس آخرین آمار گمرک از تجارت ایران در سه ماه نخست سال، صادرات غیرنفتی به عدد ۱۳.۵میلیارد دلار رسیده و در مقابل ارزش واردات رقم ۱۴.۳میلیارد دلار را ثبت کرده است. با احتساب این ارقام، کسری تجاری کشور در فصل بهار معادل رقم ۸۰۰میلیون دلار بوده است. نکته مهم این گزارش این است که ایران همچنان با شرکای محدودی تجارت دارد و کشور جدیدی به لیست مقاصد صادراتی و مبادی وارداتی ایران اضافه نشده است. با وجود این شرایط، آیا تراز تجاری متعادل خواهد شد؟
  • تحریم‌ها؛ مانع رشد تجارت ایران و هند

    دنیای اقتصاد: همایش توسعه روابط تجاری ایران و هند به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق مشترک ایران و هند برگزار شد. به گزارش اتاق ایران آنلاین، در این نشست، ابراهیم جمیلی، رئیس اتاق مشترک ایران و هند، گفت: ما به هند توجه داریم و برای همین به دنبال تسهیل فرصت سرمایه‌گذاری مشترک هستیم. باید این فرصت‌ها به فعالان اقتصاد معرفی شود و ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور را شناخت و بدانیم در دوره تحریم چگونه صادرات مجدد به هند داشته باشیم.
  • امکان ابطال بخشنامه‌های خلق‌الساعه در حوزه تجارت

    دنیای اقتصاد: نخستین جلسه کارگروه «شناسایی و رفع مشکلات مرتبط با ثبت سفارش و تخصیص ارز موردنیاز واحدهای تولیدی» به عنوان یکی از کارگروه‌های دوازده‌گانه ستاد اقتصاد مقاومتی استان تهران برای شناسایی و رفع موانع واحدهای تولیدی به ریاست نعمت‌الله بهروزی، معاون قضایی رئیس‌کل و سرپرست معاونت حقوقی دادگستری، برگزار شد.
  • سمت‌و‌سوی فرمان تجارت

    دنیای اقتصاد: تنها چند روز تا مرحله دوم انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم باقی مانده است. در این بین برخی شهروندان نسبت به مشارکت در انتخابات تردید دارند. آنها معتقدند دست رئیس‌جمهور در ایجاد تغییرات در حوزه سیاستگذاری چندان باز نیست. در مقابل، برخی کارشناسان اعتقاد دارند که به‌رغم محدودیت‌های موجود، همچنان رئیس‌جمهور نقش اساسی در ساختار سیاستگذاری کشور دارد. در این بین سوال اساسی این است که رئیس‌جمهور تا چه حد قادر است بر سیاست‌های تجاری کشور اثرگذار باشد؟
  • پیشنهادی برای رشد صادرات

    در واکنش به درج مطلبی با عنوان «ناگفته‌های تجارت ۱۴۰۲» مورخ ۱۴۰۳.۲.۲۲ وزارت صنعت، معدن و تجارت جوابیه‌ای به دفتر روزنامه ارسال کرده است که در ادامه می‌آید:
  • صد سال همکاری

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی مشترک کانادا و بریتانیا یک‌سازمان تجاری بین‌المللی است که به ترویج و تسهیل تجارت و سرمایه‌گذاری میان دو کشور می‏‏‌پردازد. این اتاق بازرگانی با بیش از یک‌قرن تجربه فعالیت، یکی از سازمان‌های اقتصادی و تجاری مهم در دو کشور است. اتاق کانادا و بریتانیا با برگزاری همایش‏‏‌ها، نشست‏‏‌های تجاری و رویدادهای شبکه‏‏‌سازی، فرصت‏‏‌های بیشتری برای همکاری‏‏‌های تجاری و توسعه کسب‌وکارها در دو کشور فراهم می‌کند. روابط تجاری بین کانادا و بریتانیا به دوران استعمار بازمی‌گردد؛ زمانی که کانادا به‌عنوان مستعمره بریتانیا نقش مهمی در تامین منابع طبیعی و کالاهای کشاورزی برای بریتانیا ایفا می‏‏‌کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر