سهم ایران از بازار کفش در کشورهای همسایه
به گزارش «ایسنا» علی لشکری عضو هیاترئیسه جامعه صنعت کفش ایران، از صادرات ٤٧میلیون دلاری کفش در هفت ماهه اول امسال خبر داد و گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه سالقبل به لحاظ وزنی سهدرصد رشد و به لحاظ ارزشی هفتدرصد افت داشته است. متوسط قیمت صادرات کفش نیز در مدت یادشده ۵/ ۱۱درصد افت داشته که علت آن افزایش نرخ ارز است. وی با بیان اینکه عراق، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و جمهوریآذربایجان در مجموع به لحاظ وزنی ٩٧درصد و به لحاظ ارزشی ٩٣درصد صادرات ایران را به خود اختصاص دادند، تصریح کرد: در این مدت ۳۰درصد صادرات کفش از گمرکات قم، حدود ۱۳درصد از گمرک غربتهران، ۱۱درصد از مشهد، ۱۰درصد از آستارا و ۹درصد از منطقه ویژه اقتصادی زرندیه انجام شدهاست.
همچنین به گفته عضو هیاترئیسه جامعه صنعت کفش ایران بررسی روند صادرات کفش از سال۱۳۹۷ تاکنون نشان میدهد که صادرات کفش از ۷۵میلیون دلار در هفت ماهه سال۱۳۹۷ به حدود ۴۷میلیون دلار در مدت مشابه امسال کاهش داشته است. این کاهش در حالی است که انتظار میرفت با توجه به افزایش نرخ ارز، با رشد صادرات روبهرو شویم، اما بخشنامههای بانکمرکزی در دوره یادشده، فرصت رشد صادرات را برای صنعت کفش از بین برد، ضمن آنکه فاصله نرخ ارز نیمایی با ارز صادراتی و افزایش هزینههای سربار داخلی را میتوان از علل افت صادرات انواع کفش نام برد.
وی افزود: عمده صادرات ایران به عراق و افغانستان است که بهصورت ریالی انجام میشود. از طرف دیگر تفاوت نرخ ارز نیمایی با ارز آزاد باعث میشود که واردات مواد اولیه با ارز نیمایی کمتر از واردات با ارز حاصل از صادرات تمام شود و عملا اگر صادرکننده بخواهد از ارز حاصل از صادرات خود استفاده کند، قیمت تمام شدهاش بیشتر میشود. عضو هیاترئیسه جامعه صنعت کفش ایران درباره صادرات به روسیه نیز گفت: سازمان توسعهتجارت در حال برنامهریزی برای ورود به بازار اوراسیا و روسیه از طریق تعرفهترجیحی است. در حالحاضر سهم ایران از بازار کفش اوراسیا کمتر از یکدرصد است، اما روسیه سالانه ۷/ ۳میلیارد دلار و اوراسیا بیش از ۲/ ۴میلیارد دلار کفش وارد میکند. در مورد کشورهای همسایه سهم ایران از بازار هشتمیلیاردی کفش ۱۵ کشور همسایه نیز حدود یکدرصد است. ۱۵ کشور همسایه ایران در سال۲۰۲۱ حدود ۲/ ۸میلیارد دلار واردات انواع کفش داشتهاند که ایران حدود ۸/ ۸۲میلیون دلار از آن را تامین کرده که یعنی سهم ایران حدود ۰۱/ ۱درصد بودهاست. استفاده ایران از این ظرفیتها مستلزم حل مشکلات مربوط با نقل و انتقالات پولی است.
وی با بیان اینکه نفوذ در بازارهای هدف صادراتی جدید گامی در جهت تنوع سبد صادراتی کفش و ارتقای جایگاه پایپوش ایران در بازار ۱۲۵میلیارد دلاری صادرات کفش جهان خواهد بود، اظهار کرد: بازار کفش عراق در ۸ساله ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱ با رشد ۴۵درصدی از ۳۵۷میلیون دلار به ۵۰۱میلیون دلار رسیده است. عضو هیاترئیسه جامعه صنعت کفش ایران ادامه داد: اما صادرات کفش ایران به عراق در همین دوره مورد بررسی از حدود ۶۷میلیون دلار به حدود ۶۰میلیون دلار کاهش یافتهاست، یعنی سهم ایران از ۱۹درصد در بازار کفش عراق در سال۲۰۱۴ به ۱۰درصد در سال۲۰۲۱ کاهش یافتهاست.
چین در همین دوره صادرات کفش خود به عراق را از ۱۴۱میلیون دلار به ۳۶۴میلیون دلار افزایش داده و سهم ۳۹درصدی این کشور در بازار مصرفی کفش عراق به ۷۳درصد افزایش یافتهاست. لشکری با بیان اینکه تفاوت نرخ ارز نیمایی و آزاد یکی از دلایل کاهش صادرات کفش و کالاهای مشابه است، تصریح کرد: اگر بانکمرکزی در کشورهای هدف صادراتی مانند عراق و افغانستان صرافی شناختهشده داشته باشد، صادرکنندهها میتوانند همانجا تعهد ارزی خود را رفع کنند و تا حدودی مشکل آنها برطرف میشود. پیشبینی میشود در صورت بهکارگیری سیاستهای توسعهتجارت با کشورهای اوراسیا، ارزش صادرات انواع پایپوش ردیف تعرفه۶۴، تا دوبرابر فعلی افزایش یابد.