کارکرد پولمجازی در تجارت
به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت در دیماه۱۴۰۰، سامانههای مبتنی بر بلاکچین موردتایید وزارت صمت و بانک مرکزی قرار گرفت تا در فضای بینالمللی و در جاییکه بتوان از این ابزار برای مدیریت تجارت بینالمللی و مدیریت تحریمها استفاده کرد، آنها را بهکار برد. پیمانپاک گفته بود: «در این مورد به جمعبندی لازم رسیدهایم و بهزودی سازوکارهای مرتبط با آن را در سامانه جامع تجارت پیاده خواهیم کرد. در این رویکرد از ابزار رمزارز برای انتقال اعتبار از صادرکننده به واردکنندگان یا استفاده از این ابزار برای واردات کالا استفاده خواهد شد که تمامی ابعاد آن ابلاغ خواهد شد.» حال پس از گذشته حدود هشت ماه، بالاخره استفاده از رمزارز در تجارت خارجی استارت خورده است، با اینحال این سوال مطرح میشود که آیا مقدمات استفاده از این ابزار برای تجار ایرانی فراهم است؟ در اینباره عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران میگوید هنوز این مقدمات فراهم نیست. مهراد عباد عنوان میکند: در صورتیکه دولت مقدمات اجرایی لازم را برای ورود رمزارزها به عرصه تجارت فراهم کند، میتوان انتظار تحولاتی گسترده را در این بخش داشت.
عباد در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: از مدتها قبل بحث استفاده از رمزارزها در تجارت ایران مطرح بود و با توجه به تحریمها و محدودیتهایی که برای نقل و انتقال پول به کشور وجود دارد، از این روش بهعنوان یکی از راهکارهای مهم موجود برای عبور از مشکلات یاد میشد اما با این وجود اجرای نهایی آن نیاز به مقدماتی دارد که بسیاری از آنها هنوز فراهم نیست. وی با اشاره به خبر اعلامشده از سوی رئیس سازمان توسعه تجارت، بیان کرد: با وجود اعلام این خبر مثبت، هنوز اطلاعات دقیقی از این معامله، اینکه کدام شرکت دولتی یا خصوصی در آن حضور داشته، کشور مبدا چه بوده، کدام کالا ثبتسفارش شده و به وسیله چه ارزی این نقل و انتقال نهایی شده است، در دست نیست و از اینرو نمیتوان با قاطعیت از نحوه اجرای آن سخن گفت. به گفته عباد، صرف اینکه دولت این روش را به رسمیت شناخته اتفاقی مثبت خواهد بود؛ زیرا اگر در سالهای گذشته شرکتی قصد ورود به این حوزه را داشت حتی امکان آنکه مجرم شناخته شود نیز وجود داشت، اما با این حال باید دید در عمل چه روشهایی برای اجرای این برنامه در دستور کار قرار میگیرد.
عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه باید دولت شرایط فعالیت در این حوزه را به شکل دقیق تشریح کند، توضیح داد: از ماهها قبل بحث رمزارز ملی مطرحشده بود که هنوز خبری از آن نیست، با این حال باید دید که اگر امکان معامله؛ چه در صادرات و چه در واردات وجود دارد، چه ارزی از سوی دولت به رسمیت شناخته میشود؟ کدام صرافی مجوزهای لازم را برای این امر دریافت کرده و تا چه سقفی امکان فعالیت در این حوزه وجود دارد. مشکل دیگر این است که هنوز بسیاری از کشورها و شرکتهای خارجی استفاده از این روش را به رسمیت نشناختهاند، از اینرو ما باید در برنامهریزی خود نحوه تعامل با شرکتهای خارجی را نیز لحاظ کنیم. وی عنوان کرد: در صورتیکه این مقدمات فراهم شود، قطعا رمزارزها میتوانند تاثیرات مثبت مهمی در تجارت ما داشته باشند. در سالهای گذشته صادرکنندگان از هر روشی که توانستهاند ارز خود را به کشور بازگرداندهاند و از اینرو چه در واردات و چه در صادرات استفاده از ظرفیت این ارزها میتواند به تسهیل تجارت کمک جدی کند.