مذاکره برای تهاتر گاز ایرانی با برنج پاکستانی
در تازهترین خبر تهاتری رئیس انجمن صادرکنندگان برنج پاکستان با بیان اینکه سالانه ۵/ ۲میلیارد دلار برنج از این کشور به دیگر کشورها صادر میشود، گفت: «تهاتر برنج با گاز ال.پی.جی یکی از راهکارهای افزایش تبادلات تجاری ایران و پاکستان است که میتواند مشکلات انتقال مالی دو کشور را برطرف کند. «علیحسام اصغر» درخصوص مبادلات تجاری با ایران و زمینه فعالیتهای دو کشور و بازدید تجار برنج پاکستانی از ایران، افزود: ایران بزرگترین واردکننده برنج باسماتی در جهان و یکی از واردکنندگان برنج از کشور پاکستان است. به گزارش «ایرنا» او گفت: «انجمن صادرکنندگان برنج پاکستان دومین انجمن صادرکننده بزرگ در این کشور است که سالانه ۵/ ۲میلیارد دلار صادرات برنج در جهان انجام میدهد که در یک سالاخیر (از جولای گذشته تاکنون) به تنهایی صادرات برنج پاکستان به ایران ۶هزار و ۵۰۰ تن بوده است.»
رئیس انجمن صادرکنندگان برنج پاکستان تصریحکرد: انجمن ما تصور میکند که صادرات برنج پاکستان به ایران میتواند به یکمیلیون تن در سال برسد. او یکی از مشکلات مبادلات تجاری با ایران را مکانیزم پرداخت مالی مستقیم دانست و گفت: اکنون هیچ کانال و تراکنش بانکی بین ایران و پاکستان وجود ندارد و اگر برنجی صادر شود، نمیتوانیم پول را مستقیم دریافت کنیم که یکی از مشکلات تجار است. اصغر با اشاره به اینکه ایران خانه دوم صادرکنندگان برنج پاکستان است، افزود: «باید کانال بانکی مستقیم بین ایران و پاکستان ایجاد شود یا اینکه از سیستم تهاتر کالا به کالا بهره ببریم، بنابراین اکنون مکانیزم در دسترس تهاتر است. او با بیان اینکه پاکستان یکی از واردکنندگان بزرگ گاز ال.پی.جی در جهان است گفت: «ایران میتواند این محصول را برای پاکستان تامین و صادر کند.» رئیس انجمن صادرکنندگان برنج پاکستان، دلیل اصلی سفر خود به ایران را تهاتر و توسعه تجارت بین دو کشور عنوان کرد و درباره حجم مبادلات تجاری پاکستان و ایران در زمینه برنج گفت: «نزدیک به ۴۰۰میلیون دلار صادرات برنج پاکستان به ایران است که بخشی از طریق کشتی و بخشی از مرز رسمی وارد ایران میشود.» اصغر، به شباهت برنج ایرانی و باسماتی پاکستانی اشاره کرد و افزود: برنج باسماتی پاکستان از لحاظ عطر و شکل و مزه شبیه برنج صدری و دمسیاه ایرانی است.
این صادرکننده برنج به ایران، درباره جنگ اوکراین و افزایش قیمت غلات در جهان و تاثیر این موضوع روی قیمت برنج پاکستانی در جهان گفت: «قیمت برنج پاکستانی تقاضای بالایی در جهان دارد، بنابراین با اتفاقات اخیر در جهان قیمت این محصول بیش از ۲۰درصد افزایش یافته است اما به دلیل افزایش تولید بهنظر میرسد بتوانیم قیمتها را کنترل کنیم تا افزایش مجددی پیدا نکند.» او اضافه کرد: «سال گذشته کشاورزان پاکستانی از محل تولید برنج درآمد خوبی کسب کردند، بنابراین با افزایش تولید و صادرات این محصول بهنظر میرسد شرایط قیمتی برنج افزایش چندانی نداشته باشد و قیمتها قابلکنترل باشد.» حسام اصغر در پاسخ به این پرسش که با توجه به استمرار خشکسالیها و تغییر اقلیم در جهان اکثر کشورها با بحران مواد غذایی روبهرو هستند و آیا این اتفاقات روی تولیدات پاکستان اثرگذار است، گفت: به دلیل تغییرات اقلیمی تولید برنج نیز در اکثر نقاط جهان دستخوش تغییر شده است، اما با این وجود امسال بیش از ۹میلیون تن برنج در کشور پاکستان تولید شده است.
به گفته او، از این میزان تولید ۸/ ۴میلیون تن به کشورهای هدف از جمله ایران صادرشده است. رئیس انجمن صادرکنندگان برنج پاکستان درباره اینکه این کشور در تهاتر با ایران بهدنبال چه کالاهایی است، گفت: «پاکستان محصولاتی همچون گاز ال.پی.جی پتروشیمی، فولاد، محصولات کشاورزی و مواد غذایی همچون زعفران را میتواند با برنج تهاتر کند یا اینکه مکانیزم تبادل مالی مستقیم برقرار شود که این امر موجب افزایش چشمگیر صادرات ایران به پاکستان میشود.» اصغر اضافهکرد: سالانه یکمیلیون تن گاز ال.پی.جی از ایران به پاکستان صادر میشود، ما بهدنبال مکانیزمی هستیم که تبادل با ایران داشته باشیم و تبادل تهاتری بهترین راهکار است. همچنین «فارق افتخار» رئیس بازاریابی انجمن واردکنندگان گاز ال.پی.جی پاکستان با بیان اینکه پس از گذشت ۴۵ سال به ایران سفر میکند، گفت: اکنون قیمت هر تن گاز ال.پی.جی ۵۰۰ دلار است، بنابراین ما سالانه ۵۰۰میلیون دلار صادرات این گاز را از ایران به پاکستان داریم.
او با بیان اینکه تهاتر فقط بین دو کالا نیست بلکه میتوان فهرستی از تبادل کالابهکالا تهیه کرد، افزود: ایران میتواند صادرکننده محصولات پتروشیمی، قیر و پلاستیک به پاکستان باشد. رئیس بازاریابی انجمن واردکنندگان گاز ال.پی.جی پاکستان اظهار کرد: نیاز پاکستان به گاز ال.پی.جی افزایش پیدا کرده و ما روی ایران حساب کردهایم، زیرا ایران صادرکننده بزرگ گاز ال.پی.جی به افغانستان، ترکیه و چین است، بنابراین میتواند گاز موردنیاز پاکستان را تامین کند. او صادرات گاز ال.پی.جی ایران به پاکستان را اقتصادی دانست و افزود: نیاز سالانه پاکستان به گاز ال.پی.جی روزانه چهارهزار و ۵۰۰تن است که نیمی از این حجم توسط ایران تامین میشود و ایران صادرکننده گاز ال.پی.جی است، بنابراین وقتی پاکستان به این محصول نیاز دارد باید این محصول بهراحتی به دلیل هممرز بودن دو کشور تامین شود.