عملیاتیشدن برقراری ویزای مشترک میان اعضای سازمان دی۸
غلامحسین شافعی در این دیدار با انتقاد از اجرایی نشدن تصمیمات متعدد اخذ شده در سازمان دی۸ گفت: با اینکه ظرفیتهای بسیار قابلتوجه و متنوعی برای همکاری میان کشورهای عضو دی۸ وجود دارد اما این ظرفیتها بلااستفاده باقیماندهاند. او با تاکید بر ضرورت فعالشدن بخشهای خصوصی و اتاقهای بازرگانی کشورهای دی۸ گفت: در اتاق ایران با علاقه زیاد آماده حمایت و همکاری با بخشهای خصوصی سایر کشورهای دی۸ هستیم و امیدوارم به این ترتیب به نقطه بالاتری در همکاریهای اقتصادی برسیم. در ادامه حسین سلیمی، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان و نماینده ایران در مجمع سرمایهگذاری دی۸ نیز گفت: مبادلات کالا بین اعضای دی۸ بسیار کمتر از سایر کشورهاست. مشابه گروه دی۸ در سازمان اکو هم وجود دارد که ۱۰کشور مسلمان عضو آن هستند. باید دید چرا بین کشورهایی که از نظر دینی و فرهنگی قرابتهای زیادی دارند و همسایه و همسو در ساختار اقتصادی هستند، کمتر از مجامع مشابه با کشورهای غیرمسلمان مراودات اقتصادی پایدار شکلگرفته است.
سلیمی با اشاره به تجربه ۲۰ ساله حضور خود در هر دو سازمان اکو و دی۸ بیان کرد: تنها راه فعالکردن بخشخصوصی کشورهای عضو دی۸ سرمایهگذاری مشترک در کشورهای یکدیگر است، چراکه تجارت امری مقطعی است اما سرمایهگذاری مشترک طولانیمدت و پایدارتر خواهد بود. او با طرح این سوال که چرا اعضای دی۸ تاکنون نتوانستهاند یک اتومبیل یا موتورسیکلت مشترک تولید کنند، گفت: میتوان با سرمایهگذاری مشترک لاستیک، بدنه، موتور و هرکدام از اجزای این اتومبیل یا موتورسیکلت را در یکی از کشورهای دی۸ تولید و در نهایت روی هم سوار کرده و به تولید مشترک رساند. این امر به اشتغالزایی در این کشورها منجر شده و به یک همکاری پایدار تجاری میان کشورهای دی۸ بدل خواهد شد. سلیمی با اشاره به اینکه متاسفانه به غیر از کشور ترکیه کمتر کشوری از این سازمان در ایران سرمایهگذاری کرده است، ادامه داد: این در حالی است که گاز ایران در دنیا اول، نفت ایران دوم و معادن ما از جهت غنا بینظیر هستند.
ایران میتواند به مرکز ثقل سرمایهگذاری برای جذب سرمایهگذاری در میان کشورهای دی۸ بدل شود، اما عدمتحقق این امر نشان میدهد هنوز بخشخصوصی کشورهای عضو دی۸ نتوانستهاند آنطور که باید روابط خود را گسترش داده و جذب سرمایهگذاری را افزایش دهند. سلیمی تاکید کرد: با فعالشدن بخشهای خصوصی کشورهای دی۸ میتوانیم حجم مبادلات را حداقل ۵۰درصد افزایش دهیم. در ادامه ایزیکا عبدالقدیرامام دبیرکل سازمان همکاریهای اقتصادی هشت کشور مسلمان (دی۸) نیز با تاکید بر اینکه میزان تجارت دائمی میان کشورهای دی۸ رقم پایینی است و در سالگذشته حدود ۱۰۹میلیارد دلار بوده است، بیان کرد: برای سازمانی که حدود یکمیلیارد و ۱۰۰میلیون نفر جمعیت را پوشش میدهد و سابقهای ۲۵ ساله دارد حجم مبادلات ۱۰۹میلیارد دلاری خجالتآور است.
عبدالقدیر امام با بیان اینکه یکی از اولویتهای اصلی او افزایش حجم مبادلات میان کشورهای دی۸ است، ادامه داد: اولین استراتژی من برای تحقق این امر افزایش ارتباط میان بخشهای خصوصی کشورهای عضو دی۸ و افزایش میان مشارکت آنهاست. هدف اصلی من در این زمینه این است که بتوانم رابطه تنگاتنگی با اتاقهای بازرگانی کشورهای دی۸ برقرار کنم. دبیرکل دی۸ در این راستا پیشنهاد تشکیل نمایشگاه تجاری سالانه درمیان کشورهای دی۸ را مطرح کرد. او ادامه داد: اگر ایران و سایر کشورهای دی۸ خودشان نمایشگاه سالانه دارند، میتوانند بخشی از این نمایشگاه را در دی۸ ارائه دهند تا همه کشورها از ظرفیتهای یکدیگر مطلع شوند. اگر همه کشورهای دی۸ این اقدام را انجام دهند، ما میتوانیم نمایشگاه تجاری مشترک سالانه داشته باشیم. امیدوارم با همکاری و حمایت ایران این ایده از سالآینده عملیاتی شود. عبدالقدیر امام ادامه داد: استراتژی دوم من برقراری موافقتنامه تجارت ترجیحی میان کشورهای دی۸ است. اگر همه کشورهای عضو آن را به تصویب برسانند، میتوان از ابتدای سالآینده آن را به اجرا درآورد.
او گفت: یکی از مهمترین ابزارها برای ارتقای سطح همکاریهای تجاری سرمایهگذاریهای مشترک میان اعضا است. این سرمایهگذاریهای مشترک میتواند میان همه کشورهای عضو یا میان دو یا سه کشور صورت گیرد. این مشارکتها میتواند در زمینههای انرژی، حملونقل، کشاورزی و یا تولید خودرو برای همه سودآور باشد. عبدالقدیر امام ادامه داد: یکی دیگر از ظرفیتهای کشورهای دی۸ در حوزه بنگاههای کوچک و متوسط است که با اینکه این کشورها در زمینه این بنگاهها قدرتمند هستند، اما همکاری چندانی با هم ندارند. باید مشوقهای لازم برای گسترش همکاریهای بنگاههای کوچک و متوسط و انتقال تکنولوژی میان کشورهای دی۸ را تعریف کنیم. او با اشاره به ضرورت توسعه همکاریهای بخشهای خصوصی کشورهای عضو دی۸ با یکدیگر گفت: در این زمینه امیدوارم موافقتنامه ویزای مشترک میان اعضای این سازمان عملیاتی شود. البته از گذشته چنین موافقتنامهای وجود داشته اما هیچگاه عملیاتی نشده و در تلاش برای اجراییشدن آن هستیم، چراکه درست نیست فعالان اقتصادی برای دریافت ویزا پروسه طولانی طی کنند و این امر باید تسهیل شود.
او همچنین با اشاره به پتانسیل بالای کشورهای دی۸ در حوزه استارتآپها بیان کرد: در این حوزه بهویژه برای توانمندسازی جوانان و زنان میتوان برنامهریزی کرد و فعال شد. در ادامه غلامحسین شافعی نیز با استقبال از برگزاری نمایشگاه سالانه مشترک میان اعضای سازمان دی۸ گفت: در کنار این موضوع امیدوارم امکان مبادله هیاتهای اقتصادی میان بخشهای خصوصی کشورهای دی۸ نیز فراهم شود. او با طرح پیشنهاد برگزاری اولین اجلاس اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو دی۸ ادامه داد: اگر دبیرخانه دی۸ با این پیشنهاد موافقت کند اتاق ایران آمادهاست میزبانی این اجلاس را بپذیرد. شافعی با تاکید بر اهمیت برقراری ویزای مشترک میان کشورهای دی۸ ادامه داد: ما آمادهایم حمایتهای لازم را در این زمینه انجام داده و نکات موردنیاز در این زمینه را با دولت جمهوری اسلامی ایران مطرح کنیم. شافعی با استقبال از گسترش فعالیتهای دی۸ در حوزه استارتآپها گفت: تکیه بر اقتصاد دانشبنیان اصل مهمی در رشد اقتصادی است و ما باید در این زمینه با سایر کشورهای توسعهیافته همراه شویم. ما آماده هستیم در این زمینه تجربیات خود را در اختیار کشورهای دی۸ قرار دهیم.