معاون اول رئیسجمهور در نشست بررسی مسائل گمرکی اعلام کرد
دو ماموریت برای کاهش رسوب کالا
رسوب کالاها در گمرک، بنادر و انبارهای متعلق به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی موجب شد تا معاون اول رئیسجمهوری در این خصوص جلسه ای را به منظور بررسی این مسائل برگزار کند. اسحاق جهانگیری دو ماموریت را در این زمینه خطاب به مسوولان ذیربط مطرح کرد. نخست اینکه همه دستگاهها با یکدیگر هماهنگ باشند و مقررات زائد و دست و پاگیر حذف شود تا از رسوب کالاها و مایحتاج کشور در گمرکات کشور جلوگیری شده و به سرعت درباره این کالاها تعیین تکلیف و مراحل ترخیص آن انجام شود. دوم آنکه استانداران، سازمان بنادر و کشتیرانی و نیز سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی کشور، بهطور منظم درخصوص میزان رسوب کالاها در بنادر و گمرکات کشور به هیات دولت گزارشهای لازم را ارائه کنند. وی همچنین بر فعالیت ۲۴ ساعته گمرکات مبادی اصلی کشور از یکسو و همکاری وزارت جهادکشاورزی و بانک مرکزی برای تامین ارز مورد نیاز برخی اقلام و محصولات کشاورزی به منظور معطل نشدن کشتیها در بنادر تاکید کرد. در این جلسه پس از بحث و تبادلنظر مقرر شد کارگروهی با نظارت وزارت امور اقتصادی و دارایی برای جلوگیری از انباشت کالاهای متروکه در انبارها تشکیل شود. همچنین به منظور تسریع در موضوع تعیین مابه التفاوت قیمت ارز مقرر شد وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد خود را در کمیسیون اقتصاد هیات دولت ارائه کند.
رسوب کالاها در گمرک همزمان با تصمیمات ارزی از ابتدای سال به سوژه خبری بسیاری از رسانهها تبدیل شد. بخشنامههای متعدد و گاه متناقضی که درخصوص واردات ابلاغ شد، یکی از مهمترین دلایل رسوب کالاها در گمرکات بود. پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز و ممنوع کردن برخی اقلام کالایی از جمله مواردی بود که با صدور بخشنامهها، مانع از ترخیص به موقع آنها شد. البته تصمیمگیریهایی که درخصوص رفع مشکلات پرداخت مابهالتفاوت ارز اتخاذ شد، موجب تسریع ترخیص کالا شد. اما از سوی دیگر عدم تعیین تکلیف کالاهایی که بهصورت غیر قانونی وارد کشور شدهاند، موجب شده تا انبارهای سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی کفاف این حجم از کالا را ندهد و این سازمان به ناچار نسبت به اجاره انبار اقدام کند که هزینههایی را برای آنها بهدنبال دارد. از اینرو درحالحاضر با حجم انبوهی از کالا مواجه شدهایم که امکان ورود به بازار را پیدا نکردهاند.
ضرورت تسریع ترخیص کالا
جلسه بررسی مسائل گمرکی کشور به ریاست معاون اول رئیسجمهوری برگزار شد. اسحاق جهانگیری با اشاره به اهمیت جلوگیری از رسوب و انباشت کالا در بنادر، گمرکات و انبارهای متعلق به سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی، بر سازماندهی لازم به منظور تسهیل در روند ترخیص کالا و تامین نیازهای اساسی کشور در مقطع حساس کنونی تاکید کرد. معاون اول رئیسجمهور هدف دشمنان ملت ایران از اعمال تحریم را ایجاد اخلال در جریان واردات کالا به کشور ارزیابی و اظهار کرد: دشمنان می خواهند با ایجاد اختلال در مسیر تجارت خارجی، کشور را در تامین کالاهای مورد نیاز مردم با مشکل روبهرو کرده و در نتیجه کشور را با ناآرامی و بی ثباتی مواجه کنند. جهانگیری افزود: دولت نیز در مقابل، برنامهریزیهای لازم را انجام داده است و در جلسات متعدد نظیر جلسات ستاد مقابله با تحریم و جلسات شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، تصمیمات مناسبی اتخاذ شده است تا جریان واردات کالا تحت هر شرایطی انجام شود و کالاهای مورد نیاز در اختیار مردم کشور قرار گیرد.
معاون اول رئیسجمهوری به سفر اخیر خود به استان هرمزگان و بازدید از بندر شهیدرجایی و گمرک بندرعباس اشاره و تصریح کرد: باید با هماهنگی همه دستگاهها و رفع مقررات زائد و دست و پاگیر از رسوب کالاها و مایحتاج کشور در گمرکات کشور جلوگیری شده و به سرعت درباره این کالاها تعیین تکلیف و مراحل ترخیص آن انجام شود. وی با اشاره به گزارشهای ارائه شده از روند کاهشی میزان کالاهای متروکه و بلاتکلیف در بنادر و گمرکات کشور، از استانداران، سازمان بنادر و کشتیرانی و نیز سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی کشور خواست تا بهطور منظم درخصوص میزان رسوب کالاها در بنادر و گمرکات کشور به هیات دولت گزارشهای لازم را ارائه کنند.
گمرکات ۲۴ ساعته شوند
جهانگیری با بیان اینکه گمرکات در مبادی اصلی کشور باید بهطور ۲۴ساعته فعال باشند، بر همکاری وزارت جهادکشاورزی و بانک مرکزی برای تامین ارز مورد نیاز برخی اقلام و محصولات کشاورزی به منظور معطل نشدن کشتیها در بنادر تاکید کرد. معاون اول رئیسجمهور همچنین خواستار تلاش بیشتر برای تسریع در زمان بارگیری و تخلیه کالا شد. در این جلسه، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز گمرک را پیشانی تجارت خارجی کشور توصیف کرد و گفت: گمرک برای اینکه بتواند وظایف و تکالیف خود را به نحو مطلوب انجام دهد، نیازمند تکمیل زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری است که باید با حمایتهای دولت، این نیازها تامین شود. عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور نیز در این جلسه بر مدیریت واحد و هماهنگی دستگاهها به منظور جلوگیری از رسوب کالا و مقابله با قاچاق تاکید کرد و خواستار برنامهریزی در استانهای مرزی برای تسهیل در جریان صادرات و واردات شد.
محمد راستاد، رئیس سازمان بنادر و کشتیرانی هم گزارشی از آخرین وضعیت رسوب کالا در بنادر تجاری کشور و علل تاخیر ترخیص کالا ارائه کرد و گفت: مدت زمان ماندگاری کالا در بنادر کشور از مدت زمان نرمال جهانی بالاتر است که باید برای کوتاهتر شدن این مدت تلاش و برنامهریزی کنیم. مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست ضمن ارائه گزارشی از آخرین چالشهای موجود در گمرکات کشور، به تشریح علل و عوامل عدم ترخیص به موقع کالاها پرداخت و گفت: باید اطلاعات مربوط به کالاهای وارداتی پیش از ورود به کشور و در حین حمل در اختیار گمرک قرار گیرد تا روند ترخیص کالا با سرعت بیشتری انجام شود.
ارسال نظر