این اقدامات دونالد ترامپ البته تاکنون با تلافی شرکای تجاری این کشور، ازجمله نزدیک‌ترین متحدان آمریکا، همراه بوده است. در این رابطه روز یکشنبه دولت کانادا اعلام کرد کشورش در تلافی افزایش تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم آمریکا، تعرفه حدود ۱۳ میلیارد دلار از واردات کالاهای آمریکایی را افزایش خواهد داد. این اقدام کانادا نشان داد نزدیک‌ترین شرکای تجاری آمریکا هم در مقابل حمایت‌گرایی‌های ترامپ تاب نمی‌آورند و از اتخاذ اقدامات تلافی‌جویانه در برابر سیاست‌های ترامپ نمی‌هراسند.

به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد»، بلافاصله پس از این اقدام دولت کانادا، رئیس‌جمهوری آمریکا در تماسی تلفنی با نخست‌وزیر کانادا گفت‌وگو کرد. روز یکشنبه سارا سندرز در کنفرانس مطبوعاتی کاخ سفید از گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهوری آمریکا و نخست‌وزیر کانادا در اواخر روز جمعه خبر داد، گفت‌وگویی که درخصوص تجارت و سایر مسائل اقتصادی میان دو کشور صورت گرفت. به گزارش «رویترز»، گفت‌وگوی تلفنی میان رهبران این دو همسایه استراتژیک، برای اولین بار از زمانی که ترامپ در اوایل ژوئن و در نشست سران گروه هفت، جاستین ترودو را «متقلب و ضعیف» خوانده بود، صورت گرفت. این اظهارات دونالد ترامپ که مکررا کانادا را به سود بردن در تجارت با آمریکا متهم کرده است، روابط دوجانبه دو کشور را به پایین‌ترین سطح در دهه‌های اخیر رساند. براساس بیانیه جداگانه‌ای که اواخر روز جمعه دولت کانادا منتشر کرد، طی این تماس تلفنی، جاستین ترودو خطاب به رئیس‌جمهوری آمریکا گفت که کانادا گزینه دیگری جز تلافی افزایش تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم نداشت. در این بیانیه آمده است که رهبران دو کشور درخصوص همکاری‌های آینده توافق کردند. در این گفت‌وگو، ترودو همچنین همدردی خود با بازماندگان قربانیان حادثه تیراندازی روزنامه «کپیتال گزت» در ایالت مریلند آمریکا را به دونالد ترامپ اعلام کرد.  روز جمعه نخست‌وزیر کانادا، همچنین در تماسی جداگانه با رئیس‌جمهوری مکزیک گفت‌وگو کرد. این گفت‌وگو حول موضوعاتی همچون انتخابات ریاست جمهوری مکزیک، مذاکرات «نفتا» و منافع مشترک میان دو کشور بود. به گزارش «رویترز» قرار بود مذاکرات برای دستیابی به توافق جدید «نفتا» که اواخر ماه آگوست آغاز شد، تا پایان دسامبر خاتمه یابد، اما کماکان سه‌کشور از دستیابی به یک توافق ناتوان مانده‌اند.

از WTO خارج نمی‌شویم

در عقب‌نشینی دیگری از مواضع تند پیشین، رئیس‌جمهوری آمریکا با اشاره به اینکه برنامه‌ای‌ برای خروج از «سازمان تجارت جهانی (WTO)»‌ ندارد، گفته است ایالات‌متحده نیاز دارد تا جامعه جهانی عادلانه‌تر با او رفتار کند. روز جمعه دونالد ترامپ در سخنرانی که در جمع نیروی هوایی ارتش آمریکا در ایالت نیوجرسی داشت اعلام کردکه او در این زمان قصد خروج از «سازمان تجارت جهانی» را ندارد. پیش از این خبر، در اوایل روز جمعه پایگاه خبری «اکسیوس» اعلام کرده بودکه رئیس‌جمهوری آمریکا به مقامات رسمی کاخ سفید گفته است که قصد خروج از «سازمان تجارت جهانی» را دارد. پس از انتشار این خبر (خروج آمریکا از WTO)، «شاخص استاکس یوروپ ۶۰۰» و قراردادهای آتی آمریکا هر دو دچار نوسان شدند.

رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید افزایش تعرفه‌های او برای حمایت از صنایع داخلی کشورش – صنایعی که به باور او از نظام ناعادلانه تجارت جهانی آسیب دیده‌اند – طراحی شده‌اند. پیش از این نیز دونالد ترامپ انتقادات تندی را علیه این سازمان تجاری مستقر در ژنو روانه کرده بود. او عقیده دارد «سازمان تجارت جهانی» به کشورهایی نظیر چین اجازه می‌دهد تعرفه‌های سنگینی را علیه کالاهای آمریکایی مانند خودرو وضع کنند. در این باره او در سخنرانی روز جمعه خود خاطر نشان کرد: «آنها مجبورند با ما عادلانه رفتار کنند.» در این روز همچنین استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در مصاحبه‌ای که با «فاکس بیزینس» داشت مدعی شد ترامپ نگرانی‌هایی درخصوص «سازمان تجارت جهانی» دارد. منوچین در این رابطه گفت: «او (دونالد ترامپ) فکر می‌‌کند جنبه‌هایی از سازمان وجود دارد که عادلانه نیست.» روفوس یرکسا، معاون سابق مدیرکل «سازمان تجارت جهانی» نیز درخصوص خروج آمریکا از این سازمان می‌گوید: «خروج از «سازمان تجارت جهانی»، آمریکا را در اقتصاد جهانی منزوی می‌کند.» گرچه آمریکا می‌تواند از «سازمان تجارت جهانی» خارج شود، اما اینکه دونالد ترامپ این اختیار را دارد تا بدون تایید کنگره – جایی که بسیاری از قانون‌گذاران موافق تجارت آزاد هستند – این‌کار را انجام دهد، هنوز مشخص نیست. خروج آمریکا از WTO، با توجه به اینکه تعرفه سایر کشورها را برای واردات کالاهای آمریکای افزایش می‌دهد، ریسک‌هایی را برای صادرکنندگان آمریکایی به همراه دارد. با خروج از «سازمان تجارت جهانی»، آمریکا همچنین از پیگیری مناقشات تجاری خود بر مبنای نظام حل‌وفصل اختلافات این سازمان محروم می‌شود.