موج نااطمینانی در بازارها

با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، باید پرسید که آیا فدرال‌رزرو استقلال خود را حفظ خواهد کرد؟ زیرا رئیس‌جمهور آینده تمایل خود را برای تحت سلطه درآوردن فدرال‌رزرو پنهان نکرده است. همه آگاهند که دخالت دولت‌های پرهزینه در بانک‌های مرکزی تورم‌گریز، آثار زیان‌باری در پیش خواهد داشت. زیرا دولت‌ها انگیزه‌ای برای کاهش تورم در بلندمدت ندارند؛ در عوض تورم پایین را فدای کاهش بیکاری و رشد بیشتر می‌کنند. علاوه بر این، دولت‌ها معمولا سعی می‌کنند تا برای کاهش ارزش واقعی بدهی‌ها و تعهدات مالی خود، بر تورم تکیه کنند. برای همین، استقلال برای دنبال کردن اهداف فدرال‌رزرو، حیاتی خواهد بود. در کنار تهدید فدرال‌رزرو، ترامپ متعهد شده است که سیاست‌های کلان اقتصادی و تجاری تورمی مانند کاهش مالیات‌ها، تعرفه‌های سنگین واردات و اخراج انبوه مهاجران را دنبال کند. این امر شرایط سختی را به بازارها تحمیل خواهد کرد.

در واقع، اقتصاد ایالات متحده با شوک‌های بزرگ عرضه، همزمان با سیاست مالی انبساطی مواجه خواهد شد. چیزی که به‌طور اجتناب‌ناپذیری به تورم بالاتر و بی‌ثبات‌تر ختم خواهد شد. علاوه بر این، سینتیا لومیس، سناتور جمهوری‌خواه وایومینگ، در ماه ژوئیه لایحه‌ای را برای ایجاد «ذخایر استراتژیک بیت‌کوین» ارائه کرده و گفته است که این کار ضمن تقویت شرایط مالی ایالات متحده، عدم اطمینان اقتصادی و بی‌ثباتی پولی را کاهش می‌دهد. واقعیت این است که بازار کریپتو تا حد بسیار زیادی حبابی است و اتکای بیش از حد به این بازار می‌تواند یک بحران مالی مانند بحران سال ۲۰۰۸ ایجاد کند. وعده‌های اخیر ترامپ می‌توانند گمانه‌زنی‌ها را در خصوص وقوع یک بحران دیگر افزایش دهند. اما اقتصاد ایالات متحده همچنان پرقدرت ادامه می‌دهد و اوراق خزانه‌داری این کشور از سوی دیگر دولت‌ها و بنگاه‌ها خریداری می‌شوند. با این حال، ترکیبی از بدهی‌های عمومی بزرگ و شهرت ترامپ به غیر‌قابل پیش‌بینی بودن، ترکیبی سمی برای بازارها است. در حال حاضر، بازارهای اوراق قرضه در ایالات متحده بسیار پرنوسان هستند. اقتصاددانان فایننشال تایمز هشدار دادند که «منتظر بی‌ثباتی مالی باشید».

صحت‌سنجی تهدیدات ترامپ

همان‌گونه که اشاره شد، ترامپ اخیرا تهدید کرده است که در نخستین روز کاری خود در کاخ سفید، تعرفه‌های ۲۵ درصدی را بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا وضع خواهد کرد. او همچنین گفت که تعرفه تجاری را بر کالاهای چینی، ۱۰ درصد دیگر افزایش خواهد داد. در حالی که اکثر مدیران و سرمایه‌گذاران، از قبل خود را برای بدتر شدن روابط ایالات متحده با چین آماده کرده‌اند. با این حال بسیاری از مدیران اجرایی تصور می‌کنند که ترامپ تهدیدات خود را عملی نخواهد کرد؛ زیرا برخلاف منافع اقتصادی اوست. آنها استدلال می‌کنند که زنجیره‌های تامین فرامرزی آن‌قدر یکپارچه شده‌اند که جدا کردن این پیوندها کار دشواری است. همچنین این اقدامات از نظر اقتصادی برای آمریکا مضر است.

به عنوان مثال خودروهایی که با برچسب «ساخت آمریکا» تولید می‌شوند، به‌طور میانگین هفت تا هشت بار از مرز ایالات‌متحده و مکزیک عبور می‌کنند. به علاوه برخی معتقدند که لفاظی‌های ترامپ تنها برای افزایش قدرت مذاکره با دیگر کشورهاست. ترامپ در دوره قبلی ریاست خود، همواره با هدف بی‌ثباتی اقتصادی رقبای تجاری خود، تهدیدهای غیرقابل پیش‌بینی و شدیدی در وعده‌های خود آورده است. گذشته از همه، تجربه به او آموخته است که مرزهای عمل می‌تواند فراتر از هنجارهای جریان اصلی باشد و چنین تهدیدهایی اغلب کارساز هستند. او توانست قبل از اینکه ریاست خود را به‌طور رسمی آغاز کند، سران بسیاری از کشورها را بترساند.