لوازم مسی به آشپزخانهها بازمیگردند
نکاتی در مورد خرید ظروف مسی
به گزارش سایت درجه، برای ساخت و آمادهسازی ظروف مسی، چندین مرحله باید انجام شود. شاید در هنگام خرید ظروف مسی متوجه میزان زحمتی که یک هنرمند یا صنعتگر در حین ساخت این ظروف کشیده، نشوید؛ اما باید بدانید که برای تولید یک قابلمه مسی یا هر ظرف دیگر ساختهشده از مس، مراحل زیر باید طی شود:
مرحله اول: ساخت قالب و یا بدنه ظروف مسی است. در ساخت ظروف مسی جدید نیز قالبگیری اولین مرحله تولید محسوب میشود.
مرحله دوم: چکشکاری ظروف است. در خرید ظروف مسی اگر به دقت به این ظروف نگاه کنید، ضربات چکش را روی بدنه آنها خواهید دید. این کار هم بهصورت دستی و توسط افراد انجام میشود و هم اتوماتیک و توسط ماشینهای مخصوص.
مرحله سوم: سفیدکاری است. به این کار قلعاندود نیز میگویند. داخل ظروف مسی بعد از ساخت و چکشکاری، سفید و قلعاندود میشود.
مرحله چهارم: سوراخکاری و اتصال دستههاست. مسگران قسمتهای مشخصی از قابلمه مسی یا دیگر ظروف دستهدار مسی را سوراخ کرده و دستهها را به آن متصل میکنند.
مرحله آخر: پولیش است. در این مرحله، مسگران با پرداخت و پولیش، ظروف مسی جدید را براق و درخشان میکنند.
بهترین مارک ظروف مسی کدام است؟
ظروف مسی بسیار باکیفتی در کشور ما تولید و در سطح جهانی عرضه میشوند. این برندها، از بهترین مس برای تولید ظروف خود استفاده کرده و ظرافت و طراحی فوقالعادهای در ظروف تولیدی آنها بهچشم میخورد. بهترین مارک ظروف مسی در ایران شامل برندهای الماس، آقاجانی، فیروزه، آنتیک، کاراجا، مس و گوهرجین است.
ویژگیهای ظروف مسی
اگر قصد خرید ظروف مسی را دارید باید بدانید که مس ویژگیهای زیر را داراست:
مس یک فلز رسانا بوده و گرما و حرارت را بهخوبی منتقل میکند، بههمیندلیل یکی از بهترین ظروف برای پخت و پز است. دما بهطور یکنواخت در سطح ظروف مسی پخش میشود و میزان ماندگاری حرارت در این ظروف بالاتر است. زمان پخت غذا در ظروف مسی کوتاهتر خواهد بود. آش و خورشتها در قابلمه مسی بهتر جامیافتند. همچنین استفاده درست و بهاندازه از ظروف مسی برای سلامتی و بدن ما بسیار مفید است.
تفاوت مس زنجان و اصفهان
بسیاری از شهرهای ایران در حوزه مسگری فعالیت دارند که از جمله آنها میتوان به اصفهان، کاشان، زنجان، کرمان، شیراز و غیره اشاره کرد. در این میان شاید بیش از همه نام ظروف مس زنجان و اصفهان به گوشتان خورده باشد. حال سوال اینجاست که تفاوت مس زنجان و اصفهان در چیست؟ در واقع باید گفت که هردوی این شهرها قدمتی بسیار کهن در صنعت مسگری دارند و هر دو از مس باکیفیت و عالی استفاده میکنند. تفاوت ظروف مسی این دو شهر در تنوع و نوع این ظروف است.
تنوع ظروف مس زنجان بیشتر است و این شهر بیشتر ظروف پخت و پز نظیر قابلمه مسی، تابه و غیره تولید میکند؛ این در حالی است که اصفهان بیشتر تولیدکننده ظروف مسی فیروزهکوب، خاتمکاری، قلمکاری شده و دکوری است. تنوع این مدل از ظروف دکوری و زینتی در زنجان کمتر است. علاوه بر این، قدمت مسگری در شهر زنجان بسیار بالاتر و به حدود ۹۵۰۰سالپیش میرسد. در نهایت باید گفت که ظروف مسی زنجان و اصفهان در صورت اصلبودن، هریک میتواند در نوع خود بهترین باشد.
تشخیص ظروف مسی اصل
قبل از اقدام به خرید ظروف مسی، باید بتوانید ظروف مسی اصل را از تقلبی تشخیص دهید. تشخیص ظروف مسی اصل کار چندان دشواری نیست؛ فقط کافیست نکات زیر را در نظر داشته باشید.
درخشان و براق بودن: ظروف مسی اصل بسیار براق و درخشان هستند. اگر در هنگام خرید ظروف مسی متوجه شدید که این ظروف تیره و کدر بوده و برق و درخشش لازم را ندارند، مطمئن باشید که بیکیفیت هستند.
وزن مناسب: وزن ظروف مسی اصل نباید سبک باشد. این موضوع نشان میدهد که در تولید آنها از ورقههای نازک استفاده شده که دوام بالایی ندارند، بهخصوص اگر قصد خرید قابلمه مسی یا دیگر ظروف پخت و پز را دارید باید به وزن این ظروف و ضخامت ورقه بهکار رفته در تولید آن توجه کنید.
صاف و یکدست بودن سطح ظروف: سطح داخلی و بیرونی ظروف مسی باید کاملا صاف باشد و هیچگونه خراشیدگی، پوستهپوسته شدگی، سوراخ، خوردگی و یا فرورفتگی در آن به چشم نخورد.
کیفیت قلعاندود: میزان کیفیت سفیدکاری داخل ظروف مسی باید بالا باشد، یعنی داخل ظروف بهطور یکدست سفید شده و هیچ لک و سیاهی نداشته باشد و کاملا براق و درخشان و سفید باشد.
کیفیت چکشزنی: اینکار باید بسیار منظم، یکدست و باظرافت باشد. معمولا چکشزنیهایی که با دست انجام میشود زیباتر و در عین حال گرانتر هستند.
کیفیت قالبزنی: قبل از خرید ظروف مسی توجه داشته باشید که قالب آنها یکدست و دقیق باشد. درب ظروف بهراحتی روی آن قرار گیرد و دستگیرهها کاملا محکم در محل خود جوشکاری شده باشد.
استفاده از آهنربا: مس اصل جذب آهنربا نمیشود. اگر آهنربا به ظروف مسی چسبید، متوجه خواهید شد که تقلبی است.
اگر بعد از تمیزکردن ظروف مسی خود با مخلوط سرکه و نمک و یا رب، رنگ آن تیره شد، بدانید که این ظروف اصل نیستند.
فواید استفاده از ظروف مسی
نیاکان ما بر این باور بودند که خرید ظروف مسی مزایای بسیاری برای حفظ سلامتی ما دارد. در ادامه اشاره مختصری به برخی از مهمترین فواید استفاده از ظروف مسی خواهیم داشت. مس، آنتیاکسیدان بسیار قوی است و از بدن ما در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت میکند. شما با خرید ظروف مسی و استفاده از آنها، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت میکنید.
مس به بازسازی سلولها کمک میکند. مصرف مس از بروز بیماریهایی همچون دیابت، سرطان، آسیبهای مغزی و آلزایمر، بیماری عضلانی، چشمی، قلبی و غیره جلوگیری میکند. مس از پیری زودرس جلوگیری میکند. این ماده با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی و بازسازی سلولها، به تقویت پوست و جوانسازی ما کمک شایانی میکند. تولید ملانین از دیگر خواص مس است. ملانین، مادهمهم و ضروری در تولید رنگدانههای مو، چشم و پوست است. این ماده در مس بهوفور دیده میشود. از دیگر خواص مس میتوان به جذب آهن در بدن و عملکرد بهتر سیستم عصبی اشاره کرد. جلوگیری و رفع کمخونی از دیگر مزایا و فواید مس در بدن است. خاصیت ضدمیکروبی از دیگر فواید مهم مس است. پخت و پز در ظروف مسی، از ایجاد و رشد میکروب و باکتریها جلوگیری میکند.
مضرات ظروف مسی
حال که از فواید خرید ظروف مسی و استفاده از آن مطلع شدید؛ شاید بخواهید مضرات ظروف مسی را شناخته و بدانید که این ظروف برای سلامتی و بدن ما ضرر دارند یا خیر. پاسخ به این پرسش را در ادامه بیان خواهیم کرد. اگر ظروف مسی به درستی قلعاندود نشده باشند و در گوشههایی از آن خراشیدگی یا لک باشد مشکلات زیادی برای شما بهوجود میآورد. حتما باید هنگام خرید ظروف مسی به کیفیت قلعاندود شدن آن توجه داشته باشید. علاوهبر این، باید ظروف خود را در فواصل کوتاه، مجددا قلعاندود کنید تا مضرات ظروف مسی گریبانگیر شما نشود. عدمداشتن لایه ضخیم و باکیفیت قلع در داخل ظروف مسی مشکلات زیر را بهوجود میآورد:
ارزش غذایی خوراکیها در این ظروف از بین میرود. در هنگام طبخ غذا، بیش از اندازه مس وارد مواد غذایی شده و در کبد ما رسوب میکند. حجم بالای مس در نهایت کبد ما را از کار میاندازد. حتی در موارد حاد، منجر به مرگ میشود.
استفاده بیشاز حد از ظروف مسی در طولانیمدت عوارضی مانند افسردگی، بیخوابی و بیشفعالی در کودکان را بههمراه خواهد داشت. در ظروف مسی فاقد قلع یا ظروفی که قلعاندود آن از بین رفته، غذا بهسرعت فاسد میشود. گاهی حتی منجر به بیماریهایی نظیر جذام خواهد شد. طبخ غذاهای اسیدی در ظروف مسی باعث ایجاد مسمومیت میشود. در هنگام خرید ظروف مسی توجه داشته باشید که داخل آن با سرب سفیدکاری نشده باشد. سرب یک مادهبسیار مضر برای بدن است. این ماده در هنگام طبخغذا درون ظروف مسی، با مواد غذایی ترکیب شده و وارد بدن میشود.
نحوه استفاده و نگهداری
پس از انتخاب و خرید ظروف مسی جدید دلخواه خود، حال باید درخصوص نحوه استفاده و نگهداری از این ظروف اطلاعات کافی بهدست آورید. استفاده از قابلمه مسی و دیگر ظروف پخت و پز بسیار ساده، مفید و پرفایده است. برای استفاده و سالم نگهداشتن ظروف مسی جدید و یا قدیمی به موارد زیر توجه داشته باشید.
قبل از استفاده از ظروف مسی نو یا ظروف مسی که تازه قلعاندود شدهاند، داخل آن سه لیوان شیر با مقداری آب بجوشانید، پس از آن کل ظرف را با شیر بشویید. این کار عمر قلع داخل ظروف را افزایش میدهد و ظرف شما را ضدعفونی میکند. بهتر است در هنگام پخت و پز با این ظروف، از کفگیر و ملاقه چوبی استفاده کنید تا قلع درون آن آسیب نبیند.
ظروف مسی را پیش از استفاده کاملا تمیز کنید. حرارت زیر این ظروف را کمکنید. مس یک رسانای قوی است و حرارت زیاد، قلع درون ظروف را میسوزاند. مواد غذایی را طولانیمدت داخل این ظروف نگهداری نکنید. هرگز غذاهای اسیدی را داخل ظروف مسی نپزید. ترشی خورشتها را در دقایق آخر به غذا اضافه کنید. سعی کنید زمان پخت غذا در این ظروف را به کوتاهترین حد ممکن کاهش دهید.
نحوه تمیزکردن ظروف مسی
حال که با ویژگیها، فواید و مضرات ظروف مسی و طریقه استفاده و نگهداری از آنها آشنا شدید؛ بهتر است درخصوص تمیز کردن این ظروف نیز اطلاعات کافی داشته باشید.
ظروف مسی را در داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید، پس از شستشو، سریع آنها را خشککنید. داخل ظروف مسی را سیم نکشید. این کار به قلعاندود داخلی آسیب میرساند. اگر ته ظروف لایه بسته، درون آن آب بریزید و اجازه دهید تا جدا شود، پس از آن با یک اسکاچ نرم داخل قابلمه مسی را بشویید.
برای درخشان و براقکردن قسمت خارجی ظروف مسی میتوانید از ربگوجه، رب انار، رب آلوچه و یا هر رب ترش دیگری استفاده کنید. مقداری از این ربها را روی سطح ظروف مسی بمالید و پس از چند دقیقه با سیم یا اسکاچ آن را کاملا تمیز کنید. میتوانید از مخلوط آبلیمو و یا آبغوره همراه با نمک نیز استفاده کنید. این ترکیب را روی سطح خارجی و مسی ظروف بزنید و پس از چند دقیقه با اسکاچ بشویید. با این روش ظروف مسی شما مانند روز اول براق و درخشان خواهد شد. یکی دیگر از روشهای برق انداختن سطح ظروف مسی، استفاده از مخلوط سرکه و جوششیرین است. از این ترکیب روی ظروف مسی بمالید و پس از چند دقیقه با اسکاچ کامل بکشید. با ترکیب مقداری آرد سفید، نمک و سرکه یک خمیر روان تولید کنید و آن را روی سطح ظروف مسی خود بمالید. این ترکیب نیز به طرز معجزهآسایی ظروف مسی شما را برق میاندازد.