کولبر قاچاقچی نیست

وی ادامه داد: امسال با توجه به گسترش کرونا و نوسانات قیمت ارز، بازار ما وضعیت خوبی نداشته است و افزایش قیمت کاملا بر روی کاهش قدرت خرید مردم تاثیر گذاشته و هر بار که قیمت‌ها افزایش می‌یابد قدرت خرید مردم هم کاهش پیدا می کند و وقتی قدرت خرید کاهش پیدا کند قطعا فروش صنف هم کم می‌شود. درصد سود قانونی فروشندگان بر روی لوازم‌خانگی برای کالاهایی همچون یخچال و یخچال فریزر ۵ درصد، صوت و تصویر ۷ درصد و لوازم ریز آشپزخانه ۱۲ درصد است. امروز به‌دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم کالاهایی همچون یخچال را با یک درصد سود می‌فروشیم اما بازهم از آن استقبال نمی‌شود و اینکه گفته می‌شود فروشندگان سود زیادی می‌برند درست نیست.

وی ادامه داد: در بحث تولید، تولید لوازم‌خانگی در محصولات مختلف در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش داشته و این اتفاق خوبی است.

پازوکی با اشاره به لزوم ساماندهی بازار با استفاده از علم روز گفت: در سال ۹۲ طرحی تصویب شد به نام سامانه جامع تجارت و باید سال ۹۵ اجرا می‌شد. در این سامانه از زمان تولید یک کالا با جزئیات کامل اعم از مواد داخلی و خارجی تا زمان فروش به مصرف‌کننده درج می‌شود و کالاها شناسه‌دار شده و مسیر آنها مشخص می‌شوند اما متاسفانه این طرح به‌جای آنکه از سال ۹۵ اجرا شود از ۲۷ مهر ماه ۹۸ اجرایی شد.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۱۰ سال است که رهبر انقلاب بر موضوع اقتصاد تاکید دارند، گفت: قبل از سال ۹۶ که تحریم‌ها به سنگینی امروز نبود، آیا امکان اجرای طرح سامانه جامع تجارت وجود نداشت؟ اگر چنین طرحی اجرا می‌شد، قاچاق کالا به‌صورت اتوماتیک از بین می‌رفت و دیگر کاسبان متهم به احتکار یا قاچاق نمی‌شدند و همچنین تولیدکنندگان دیگر بسیار کمتر دغدغه مواد اولیه داشتند.

پازوکی افزود: ما در بخش ورود مواد اولیه برای لوازم‌خانگی اصلی نیازمند ورود موتور یخچال و کیت های برقی و ماژول تلویزیون هستیم که ۳۰ درصد واردات را تشکیل می‌دهند، بنابراین نباید به‌دلیل تحریم‌ها این میزان قیمت لوازم‌خانگی افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: چرا باید مواد اولیه کالای داخلی ابتدا در بورس عرضه و بعد با قیمت جهانی جمع شود و بعد هم به دست دلال برسد و تولیدکننده واقعی از دلال بخرد؟ در این میان همه می‌بازند؛ چه تولیدکننده، چه فروشنده و چه مصرف‌کننده. من در سال ۹۶ با سرمایه‌ای که داشتم می‌توانستم ۱۰۰ عدد یخچال ایرانی بخرم اما با همان سرمایه امروز فقط می‌توانم ۱۵ یخچال ایرانی بخرم.

پازوکی با اشاره به اینکه منظور از قاچاق کولبری نیست که فقط یک جنس را وارد می‌کند تا اموراتش را بگذراند، گفت: یخچال ساید بای ساید یا اجناس دیگر به‌صورت عمده و کلان توسط کولبران وارد نمی‌شود بلکه از راه‌های دیگری می‌آید که اگر سامانه جامع تجارت فعال می‌شد می‌توانستیم آن را رهگیری کنیم و مبدأ و مقصد کالا، کاملا مشخص بود و کالای قاچاق از بین می‌رفت.

وی ادامه داد: حدود سه سال است که ما از مبادی مختلف اعتراض کردیم که کارخانه‌های تولیدکننده موظف هستند محصولات خود را به فروشندگان و توزیع‌کنندگان جوازدار عرضه کنند، نه اینکه هر فردی به در کارخانه برود و بتواند هر تعداد محصول که نیاز دارد را بخرد.

پازوکی افزود: دلال زمانی در بازار فعالیتش را زیاد می‌کند که دارای رانت اطلاعاتی باشد و بداند که مثلا فردا فلان جنس قیمتش افزایش پیدا می‌کند یا خیر. از سوی دیگر تصمیم‌های ناگهانی مبنی بر ممنوعیت ورود یک کالا و عدم مشورت با اصناف و اتحادیه‌ها در تصمیم‌گیری‌ها باعث آشفتگی بازار شده است.

وی ادامه داد: ناگهان اعلام می‌شود که واردات فلان کالا ممنوع است و بعد به تولیدکننده داخلی می‌گویند که مثلا باید در تولید یخچال ظرفیت خود را ۱۰۰درصد افزایش بدهد؛ مگر چنین کاری امکان‌پذیر است؟! بازار دچار کمبود کالا می‌شود و جنس به یک شکلی وارد می شود که به تقویت قاچاق می‌انجامد. وی با انتقاد از عدم مشورت با اصناف و اتحادیه‌ها گفت: در زمان انتخابات، اتحادیه‌ها و صنوف مهم اما بعد از آن فراموش می‌شوند و کسی به مشکلات آنها رسیدگی نمی‌کند. پازوکی افزود: می‌توان به‌راحتی با تعیین یک راهکار مشخص و برنامه‌ریزی دقیق از طرف مبادی مشخص و با افراد مشخص، میزان کالای مورد نیاز بازار را با استفاده از تجار شناخته شده وارد و کمبود را حل و حتی به‌طور مثال بعد از سه سال با تقویت تولید داخلی، واردات را ممنوع کرد.

وی ادامه داد: امروز کالای داخلی به مناطق مرزی ارسال می‌شود، برند آن تغییر می‌کند و دوباره به بازار تهران تزریق می‌شود. از سوی دیگر دولت نباید به هر کسی اجازه بدهد که هر جنسی که می‌خواهند وارد کنند زیرا برخی فقط به دنبال سود خود هستند.

پازوکی با اشاره به اینکه از تحریم می‌توانستیم به‌عنوان یک فرصت برای توسعه زیرساخت‌ها استفاده کنیم، گفت: استقبال از کالای ایرانی خوب است؛ اما این شرکت‌ها باید بر روی ذائقه و نیازهای مخاطبان بیشتر کار کنند و همچنین کیفیت و استانداردهای خود را به‌روزرسانی و جهانی کنند.

وی با اشاره به اینکه کاسب‌ها هرگز دلال و محتکر نیستند، گفت: گران بودن اجناس و آشفتگی بازار ارتباطی به کاسب‌ها ندارد و ما کاسبی نداریم که به‌دنبال احتکار باشد و اگر سامانه جامع تجارت به‌صورت کامل اجرا شود وضعیت بهتر می‌شود؛ همان‌گونه که با اجرای این سامانه از امسال میزان کالای قاچاق در بازار کاهش پیدا کرده است.