بدهی چین ۲۰ تریلیون دلار شد
بیش از ۱۰ سال از آخرین بحران مالی جهان گذشته است، اما اقتصاددانان هشدار میدهند که یک بحران جدید دیگر در حال شروع شدن است. بحران مالی ۲۰۰۸–۲۰۰۷ که به بحران مالی جهانی و بحران مالی ۲۰۰۸ نیز مشهور است، توسط بسیاری از اقتصاددانان بهعنوان بدترین بحران مالی از زمان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ شناخته میشود. اما حالا وقوع بحران مالی جدید توسط تحلیلگران بانک جهانی مورد بررسی قرار گرفته و آنها به این نتیجه رسیدهاند که این بحران مخربتر از همه بحرانهای قبلی خواهد بود. یازده سال پیش، بحران وام مسکن ایالات متحده قبل از رکود جهانی پیش آمد. در آن زمان بانکهای آمریکایی که با کاهش شدید تقاضا برای وام مسکن روبهرو شده بودند، شرایط جدیدی برای اعطای وام ایجاد کردند که به وام زیراستاندارد معروف بود و این وام را با الزامات و شرایط پایین تری به وام گیرندگان میدادند. این موسسات که تنها در پی اهدای وامهای بیشتر بودند، بدون توجه به اینکه ضمانتهای خاصی از مشتریان برای بازپرداخت اقساط در دست داشته باشد به آنها وام اعطا میکردند. بـا افزایش بهره بـانکـی در آمریکا، خیلی از وام گیرندگان نتوانستند اقساط خود را پرداخت کنند و به تبع آن بسیاری از خانهها حراج شده و با سقوط قیمت مسـکن، بازار امـلاک و مستغـلات آمریکا دچار رکود شد. از آنجایی که وامهایی که داده شده بود خیلی زیاد بود، باعث شد بانکها دچار چالش جدی شوند و برخی از آنها اعلام ورشکستگی کنند.
بانک لمن برادرز، یکی از بزرگترین بانکهای جهان در نیمه اول سال ۲۰۰۸ ضررهای صدها میلیون دلاری را بهخاطر عملیات با اوراق وام مسکن به ثبت رساند. چهارمین بانک سرمایهگذاری در جهان با دارایی ۶۳۹ میلیارد دلار، دادخواستی را به دادگاه درباره ورشکستگی ارائه دادو درخواست حمایت از طلبکاران کرد. خبرهای موجود باعث وحشت در بازارهای جهانی شد و بحران بازار وام مسکن ایالات متحده به فاجعه جهانی تبدیل شد. حالا نیز تحلیلگران بانک جهانی با تحلیل روندهای اقتصادی کنونی در دهها کشور به این نتیجه رسیدند که یک بحران جدید دیگر در حال نزدیک شدن است که مشابه بحرانهای قبلی نخواهد بود و در پیامدهای ویرانگر از آنها پیشی خواهد گرفت.
بانک جهانی مشکل اصلی را رشد سریع بدهی در سراسر جهان در بخشهای خصوصی و دولتی میبیند. بدهی جهانی در حال حاضر به ۲۴۶ تریلیون (۲۴۶ هزار میلیارد) دلار رسیده است. این یک رکورد وحشتناک است که بیش از سه برابر تولید ناخالص جهانی است یعنی سهبرابر هزینه تمام محصولات و خدمات روی کره زمین. بانک جهانی تاکید میکند که چین در ۱۰ سال گذشته تولیدکننده اصلی بدهیهای جدید بوده است. بدهی شرکتی چین بزرگترین بدهی در جهان است. از سال ۲۰۱۰، نسبت تعهدات پرداخت نشده چین نسبت به تولید ناخالص داخلی آن تقریبا سهچهارم افزایش یافته است، یعنی تا ۲۵۵ درصد که حجم کلی آنها از ۲۰ تریلیون (۲۰ هزار میلیارد) دلار فراتر رفته است.
بر این اساس به گفته کارشناسان بانک جهانی، دقیقا در چین یک بحران جهانی جدید به وجود میآید که بسیار بزرگتر و سنگینتر از سایر موارد قبلی خواهد بود.