دنیای اقتصاد: سکونت خانوارهای کمجمعیت در آپارتمانهای کوچک بهرغم «رشد این نوع خانوار» و «تورم شدید مسکن» کاهش یافته است؛ فرضیه «بازگشت به منزل پدری» محتمل است.
فرزانه صادق به پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» پاسخ داد؛
دنیای اقتصاد: صبح امروز، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه هیات دولت، به پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» درباره آینده این وزارتخانه با توجه به طرح «تجزیه راه و مسکن» پاسخ داد.
دنیای اقتصاد: سکونت خانوارهای کمجمعیت در آپارتمانهای کوچک بهرغم «رشد این نوع خانوار» و «تورم شدید مسکن» کاهش یافته است؛ فرضیه «بازگشت به منزل پدری» محتمل است.
دنیای اقتصاد: تغییرات سطح رفاه یا فقر با شاخص «تعداد اتاقهای محلسکونت» نشان میدهد رشد هزینه مسکن طی ۱۲سال باعث «بازگشت به خانه پدری» شده است. «افزایش سهم خانوارهای ۱و۲نفره» و سبقت «تورم اجاره» از رشد درآمد، این افت کیفیت زندگی را تایید میکند.
حسین ایمانی جاجرمی به «اتلاف انرژی» در شهر واکنش نشان داد
دنیایاقتصاد: حسین ایمانی جاجرمی، جامعه شناس و آشنا به مسائل شهر تهران با انتشار یک عکس در صفحه اینستاگرام خود، «اتلاف انرژی» در ایستگاه مترو را به تصویر کشید.
فرزانه صادق به پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» پاسخ داد؛
دنیای اقتصاد: صبح امروز، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه هیات دولت، به پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» درباره آینده این وزارتخانه با توجه به طرح «تجزیه راه و مسکن» پاسخ داد.
«دنیایاقتصاد» فاصله کیفیت زندگی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ را سنجش کرد
وزن خانوارهای ساکن در واحدهای دارای ۳اتاق نسبت به ساکنان خانههای کوچک و متوسط، در فاصله ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ حدود ۱۰واحد درصد افزایش یافته و به ۵۴درصد رسیده است. ظاهر این جابهجایی بزرگ از خانههای کوچک، «بهبود دسترسی به مسکن مناسب» است؛ اما واقعیت این نیست. تغییرات سطح رفاه یا فقر با شاخص «تعداد اتاقهای محلسکونت» نشان میدهد رشد هزینه مسکن طی ۱۲سال باعث «بازگشت به خانه پدری» شده است. «افزایش سهم خانوارهای ۱و۲نفره» و سبقت «تورم اجاره» از رشد درآمد، این افت کیفیت زندگی را تایید میکند.
دنیایاقتصاد- گروه مسکن و شهری: فایل های زمستانی عرضه شده به بازار مسکن مناطق ۴ و ۵ از تغییر آهسته سطح قیمت فروشندهها حکایت دارد. شاخص مسکن «دنیایاقتصاد» که قیمت پیشنهادی آپارتمانهای متوسط متراژ و میانسال را در محلههای منتخب مورد سنجش قرار میدهد، میانگین سطح فعلی قیمت در دو منطقه غربی و شرقی تهران را مترمربعی ۱۰۵ میلیون تومان نشان میدهد. سطح شاخص در عین حال برای منطقه ۴ معادل ۹۸میلیون تومان و برای منطقه ۵ نیز ۱۱۲میلیون تومان است. در این دو منطقه فایل به نسبت مناطق دیگر، بیشتر است و میانگین قیمتها با یک تغییر آهسته همراه بوده و میانگین قیمت هر متر مربع حدود یک میلیون تومان از قیمتهای پیشنهادی ماه گذشته کمتر به نظر میرسد.
دنیای اقتصاد: مجلس شورای اسلامی با طرحی به دنبال جدا کردن مسیر «راه» از «شهرسازی» است. مجلس در شرایطی بر تفکیک راه و شهرسازی تاکید دارد که دولت چهاردهم در ابتدای آغاز به کار که این موضوع مطرح بود، مخالفت صریح خود را اعلام کرد. با این حال موافقان این طرح معتقدند بدنه دولت موافق جدایی وزارت راه و شهرسازی است.
خلاصه نظرسنجی دنیای اقتصاد از ۱۵ صاحب نظر اقتصاد مسکن را ببینید
دنیای اقتصاد: ۱۵ صاحبنظر اقتصاد مسکن و بخش ساختمان به پرسشهای روز فعالان این بازار درباره «طول عمر رکود»، «زمان رونق ساخت»، «رابطه کنونی مسکن و دلار» و ... پاسخ دادند.
دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
تهدید مشابه «آتشسوزی لسآنجلس» برای تهران چیست؟ یک بررسی علمی پاسخ میدهد؛
فاجعه «سرایت گسترده حریق جنگل در لسآنجلس به مناطق شهری» احتمالا برای ساکنان شهرهای فاقد پوشش جنگلی، «ترسناک» به نظر نمیرسد و در جایی مثل تهران، احتمالا شهروندان دستکم از این بابت ترس یا نگرانی ندارند، اما مطالعه علمی درباره اوضاع پایتخت ایران از «تهدید مشابه آتشسوزی اخیر در آمریکا» برای این کلانشهر حکایت دارد.
با نزدیک شدن به ۲۹ دی، روز هوای پاک، بهانهای است تا بار دیگر به مسالهای بپردازیم که زندگی و سلامت میلیونها ایرانی را به خطر انداخته است. ولی سوالی مهم مطرح میشود: آیا این برنامهها، شعار است یا تعهدی به اصلاح؟ آلودگی هوا در ایران، بهویژه در کلانشهرهایی مانند تهران و مشهد، از مرزهای بحران گذشته و به یک فاجعه محیطزیستی و اجتماعی تبدیل شده است. با غلبه سیاهی دود بر شهرها و کشور، سرفههای مزمن، مرگومیر، و ازدحام در مراکز درمانی به شکل قابل ملاحظهای افزایش یافته است.
دنیای اقتصاد: شورای شهر تهران متمم بودجه شهرداری تهران برای امسال را در گزارش روز گذشته خود بررسی کرد؛ متمم بودجه امسال شهرداری هنوز نهایی نشده و به تصویب نرسیده، اما تصمیمگیران درصدد هستند تا کسری بودجه امسال شهرداری را از سه حوزه اصلی یعنی درآمد مازاد سال ۱۴۰۲، درآمد فروش املاک مازاد شهرداری و همچنین درآمدهای حوزه شهرسازی تامین کنند. اگرچه طی ۹ ماه ابتدایی امسال درآمد شهرداری از عوارض ساختوساز در شهر تهران محدود بود؛ اما به نظر میرسد که تنظیمکنندگان متمم بودجه به افزایش این محل درآمد تا پایان سال امیدوارند.
چشمانداز کوتاهمدت و حداکثر میانمدت بازار مسکن -معاملات و ساختوساز- با نظرسنجی از ۱۵صاحبنظر اقتصادی و کارشناس این بخش بررسی شد. نتایج نظرسنجی «دنیایاقتصاد» درباره وضعیت مسکن و ساختمان در ماههای آتی نشان میدهد، ۱۲متغیر عمدتا بیرونی بر رفتار بازیگران بازار ملک تاثیرگذار هستند که از بین آنها، «تحولات و ریسکهای سیاسی» بیشترین وزن را دارد. ۵پرسش درباره آینده مسکن وجود دارد از جمله، «طول عمر رکود معاملات و زمان رونق ساختوساز»، «نحوه واکنش مسکن به دلار» و همچنین «اثر رشد بورس بر ملک» که میزان احتمال «تغییر وضعیت» هر کدام از آنها براساس دیدگاه کارشناسان برآورد شده است. برآیند تحلیلها حکایت از آن دارد که «میل به خرید داراییهای زودبازده از یکسو و تضعیف شدید قدرت خرید ملک از سوی دیگر»، بر نبض معاملات مسکن اثر معنادار گذاشته است. در عین حال، از «ابتکار سیاسی» بهعنوان معجزه در بازار مسکن برای تغییر فاز تدریجی از رکود صحبت میشود.
دنیای اقتصاد: طرح تجزیه وزارت راهوشهرسازی روی دو ادعا سوار شده که صاحبنظران هر دو را «مردود» میدانند. موافقان گستردهتر شدن ساختار دولتی، «افت سرمایهگذاری در حوزه راه» را به ادغام ۱۳سال پیش نسبت میدهند و معتقدند، جداشدن مسکن از راه باعث کاهش تورم مسکن میشود. ۴صاحبنظر در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به این موضوع واکنش نشان دادند.
دنیایاقتصاد-گروه آنلاین: معاون کلیدی شهردار تهران، «انتقال پایتخت» از تهران را اقدامی «شتابزده» و «غیرمنطقی» توصیف کرد و نسبت به «گزینه مکران» برای شکلگیری پایتخت جدید هشدار داد.
طرح تجزیه وزارت راهوشهرسازی روی دو ادعا سوار شده که صاحبنظران هر دو را «مردود» میدانند. موافقان گستردهتر شدن ساختار دولتی، «افت سرمایهگذاری در حوزه راه» را به ادغام ۱۳سال پیش نسبت میدهند و معتقدند، جداشدن مسکن از راه باعث کاهش تورم مسکن میشود. ۴صاحبنظر در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به این موضوع واکنش نشان دادند.
دنیایاقتصاد: معاون کلیدی شهردار تهران، «انتقال پایتخت» از تهران را اقدامی «شتابزده» و «غیرمنطقی» توصیف کرد و نسبت به «گزینه مکران» برای شکلگیری پایتخت جدید هشدار داد.
پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
دلیل اصلی «اوهام انتقال پایتخت و طنز استقرار در جنوبشرق» به روایت دکتر طبیبیان؛
عربستان پس از مواجهه با رشد بیش از حد متقاضی خرید و اجاره مسکن در اوایل دهه گذشته، با پنج راهبرد کلیدی، اقدام به تدوین سیاستها و اصلاحات جدیدی برای رونق املاک و ساختمان در این کشور در راستای چشمانداز ۲۰۳۰ کرد که این پلان عربی مسکن حمایتی از «سرمایهگذاری خارجی» برای «تحریک مسکن» تا «سیاستهای پولی و مالی» برای «تسهیل خرید خانه اول» را دربر میگیرد.
امانی عضو شورای شهر تهران ایده انتقال پایتخت به شهری ساحلی را غیرقابل اجرا دانست و گفت: معتقدم ایده انتقال پایتخت در شرایط فعلی کشور، چه در شهر ساحلی و چه در غیرساحلی، امکانپذیر نیست و اساسا بهصلاح هم نیست. چنین طرحهایی نیازمند منابع عظیم مالی و زمانی است که در وضعیت کنونی اولویت کشور نیست. بهتر است بهجای پاک کردن صورتمساله، روی مشکلات اصلی تهران تمرکز کنیم و از راهکارهای تجربهشده در دنیا برای بهبود کیفیت زندگی در این شهر بهره ببریم.
متوسط اجارهبهای مسکن در مناطق شمالی تهران بر اساس شاخص «اجارهبهای پیشنهادی» به صورت ۶۳میلیون تومان اجاره ماهانه و یک میلیارد و ۱۰۰میلیون تومان پول پیش است.
دولت بنا دارد دو چالش تهران و مکران را یکجا حل کند؛ با «انتقال پایتخت». اما اگر به کلیدواژههای دیروز سخنگو با فرض خوشبینانه نگاه شود، در این صورت احتمال «تصویب نهایی این تصمیم غیرکارشناسی» پایین خواهد آمد. این برای دومینبار است که دولت چهاردهم از «انتقال پایتخت» صحبت میکند؛ آن هم بدون توجه کافی به «پژوهش مفصل سال۹۴ به سفارش دولت وقت» که راهحل مشکلات زیستمحیطی و زندگی در تهران را نه انتقال پایتخت که «ساماندهی مجموعه شهری تهران» معرفی کرده بود. در حال حاضر بر اساس گفتههای سخنگوی دولت، دو شورای کارشناسی یکی برای «شناسایی مشکلات تهران» و دیگری «توسعه اقتصاد دریامحور» شکل گرفته و قرار است این دو با استناد به نظر دانشگاهیان و صاحبنظران حوزههای مختلف اقتصادی، شهری و اجتماعی، طرح انتقال پایتخت از تهران به مکران را محک بزنند. بررسیهای «دنیایاقتصاد» در این رابطه نشان میدهد، صرفنظر از «بیراهه انتقال پایتخت به امید حل مسائل تهران»، هر نوع جانمایی برای تاسیس پایتخت جدید باید ۴شرط لازم را داشته باشد.
۴ درس «اولین طرح ترافیک در خیابانهای نیویورک» برای تهران چیست؟
از نیمهشب ۵ ژانویه ۲۰۲۵، طرح جدید عوارض ترافیکی در نیویورک آغاز به کار کرد. این اولین طرح از این نوع در آمریکاست که هدف آن کاهش ترافیک سنگین در مناطق مرکزی شهر و جمعآوری بودجه برای بهبود سیستم حملونقل عمومی است. بر اساس این طرح، رانندگان خودروهای شخصی برای ورود به مناطق شلوغ مانند میدان تایمز و والاستریت، باید عوارضی بین ۲.۲۵ تا ۹ دلار پرداخت کنند. مبلغ دقیق عوارض بسته به نوع وسیله نقلیه و ساعت ورود متفاوت است. برای مثال، کامیونهای کوچک و اتوبوسهای غیرمسافربری در ساعات اوج باید ۱۴.۴۰ دلار و کامیونهای بزرگ و اتوبوسهای توریستی ۲۱.۶۰ دلار پرداخت کنند. این طرح با واکنشهای متفاوتی روبهرو شده است. در حالی که بسیاری از کارشناسان و فعالان محیطزیست از آن استقبال کردهاند، برخی از رانندگان، کسب و کارها و حتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، با آن مخالفت کردهاند. ترامپ اعلام کرده است که پس از آغاز به کار، تلاش خواهد کرد این طرح را متوقف کند.
دنیای اقتصاد: روز گذشته در مجلس شورای اسلامی طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی مطرح شد و نمایندگان با ۱۶۷ رای موافق، ۶۹ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از ۲۴۶ مجموع نماینده حاضر با یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی موافقت کردند.
«دنیایاقتصاد» ۴ شرط «مکانیابی درست» برای انتقال پایتخت را بررسی میکند؛
دنیای اقتصاد: دولت چهاردهم بیتوجه به نظرات کارشناسان بر طرح انتقال پایتخت تاکید دارد و سخنگوی دولت در صحبتهای خود سواحل جنوب خلیج فارس و احتمالا منطقه مکران را بهعنوان گزینه اصلی برای انتقال پایتخت معرفی کرده است.
دنیایاقتصاد: فعالان صنعت ساختمان طی ۹ ماه ابتدایی امسال با رکودی شدیدتر از رکود حاکم بر این بخش در بازه ۹ ماه ابتدایی سال گذشته مواجه شدند؛ البته هنوز آماری از پروانههای ساختمانی صادر شده در کشور طی سالجاری منتشر نشده است؛ با این وجود دادههای ماهانه شامخ صنعت ساختمان، تشدید رکود در بخش ساختمانسازی را تایید میکند.
نمرات منفی بانکها در «وامدهی به بخش مسکن و ساختمان» چه پیامی دارد؟ «دنیایاقتصاد» بررسی میکند
شبکه بانکی در هر سه نمره «وامدهی به بخش مسکن و ساختمان» مردود شد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» از کارنامه تامین مالی مسکن، ثبت رکورد جدید در سقوط سهم این بخش از تسهیلات بانکی را نشان میدهد. پرداخت وامهای ساخت، خرید و تعمیر آپارتمان به لحاظ «رشد واقعی» افت شدید کرده است. «تحریم بانکی بازار مسکن» سه علت دارد.