تاکسی‌‌‌‌های تهران خودمختارند

مهدی چمران در پاسخ به سوالی در خصوص تایید صلاحیت و عدم‌سوءپیشینه رانندگان تاکسی‌‌‌‌های برخط اظهار کرد: حادثه ناگواری که متاسفانه اخیرا رخ داده مربوط به سامانه‌‌‌‌ها نبوده و با توجه به آنچه گزارش شده این خودرو، دارای پلاک شهرستان بوده است و احتمالا با همان پلاک هم در اسنپ ثبت‌نام کرده است.  چمران در ادامه تاکید کرد: تاکسی‌‌‌‌های سازمان تاکسیرانی دارای پرونده هستند و به طور مرتب برای طرح مشکلات خود به این سازمان مراجعه دارند و بعد از شناسایی کامل مجاز به فعالیت هستند. افرادی که به منظور مسافربری در هر شرکتی ثبت‌نام می‌کنند، تعهد یا سابقه مشخصی ندارند و شورا نیز در این زمینه هیچ‌گونه اجازه‌‌‌‌ای نداده است و ما در نامه‌‌‌‌ای به وزارت کشور اعلام کرده‌‌‌‌ایم که مجوز صادره در این باره خلاف قانون است و تصمیم درباره تاکسیرانی باید در حیطه اختیارات شورای شهر باشد؛ در واقع این اقدامات به صورت صنفی صورت گرفته و در هیچ سامانه‌‌‌‌ای ثبت نشده است. پیش از این هم شاهد این اتفاقات در اشکال دیگر بوده‌‌‌‌ایم و نباید دست روی دست بگذاریم.

وی افزود: بارها تاکید شد خودروهای با پلاک شهرستان برای ورود به محدوده طرح ترافیک مبلغ بیشتری بپردازند تا به این طریق شاید شاهد حضور کمتری از این خودروها باشیم اما این تصمیم بازخوردهای منفی داشت و اعلام کردند این خلاف قانون است حالا مخالفان توضیح دهند آیا این جنایتی که رخ داد، قانونی است؟  وی افزود: شرکت‌های تاکسی برخط بدون تعهد و فرآیند قانونی رانندگان را جذب می‌کنند و این رویه نتایج منفی بر امنیت شهروندان رقم می‌‌‌‌زند. 

مسافربری با پلاک شخصی خلاف قانون است

سوده نجفی دیگر عضو شورای شهر تهران با اشاره به ساماندهی مسافربرهای شخصی و اینترنتی گفت: موضوع ساماندهی مسافربرهای اینترنتی و شخصی که بر اساس ماده ٢٠٣ آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی مصوب هیات وزیران، حمل‌ونقل مسافر با وسیله نقلیه پلاک شخصی فاقد مجوز قانونی را ممنوع اعلام کرده است را بار دیگر تذکر می‌‌‌‌دهم و از شهرداری، مجلس، وزارت کشور و راهنمایی و رانندگی می‌خواهم نسبت به این مساله ورود جدی داشته باشند تا شاهد حوادث تلخی که افکار عمومی را متاثر می‌کند نباشیم.

لزوم ساماندهی مسافربرهای شخصی

سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌‌‌‌ونقل شورای شهر تهران نیز در واکنش به حادثه اخیر قتل الهه حسین نژاد، با تاکید بر اینکه بزه‌‌‌‌ها ریشه اجتماعی دارند، حمل‌‌‌‌ونقل عمومی را بستری مهم در این زمینه دانست و ادامه داد:  بخشی  ازبزه‌‌‌‌ها بستر اجتماعی دارند  و خود را در حمل‌ونقل نشان می‌دهند، مساله مسافربرهای شخصی موضوعی است که مربوط به امروز یا سال‌های گذشته نیست، بلکه دهه‌‌‌‌هاست در شهرهای ایران این موضوع به‌‌‌‌عنوان یک عارضه دیده شده‌‌‌‌، بارها طرح‌‌‌‌های ساماندهی برای آنها گذاشته شده است و حداقل دو نوبت در شهر تهران، ساماندهی مسافربرهای شخصی صورت گرفت و بیش از ۵۰‌هزار خودرویی که تحت عنوان مسافربر شخصی کار می‌‌‌‌کردند، تحت نظارت سازمان تاکسیرانی درآمدند. وی تصریح کرد: متاسفانه مساله بیکاری منجر شده تا استفاده از خودروهای شخصی برای مسافرکشی، آخرین پناهگاه افراد باشد. 

رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران گفت: مهم‌ترین دلیل رشد مسافربرهای شخصی، کمبود و عدم‌ساماندهی ناوگان حمل‌‌‌‌ونقل عمومی در شهرهاست، کمبود اتوبوس و ضعف در ساماندهی تاکسی‌‌‌‌ها، منجر شده تا فرصتی برای این‌‌‌‌گونه مشاغل غیرمجاز فراهم شود. این فقط بی‌‌‌‌نظمی نیست، بلکه سبب ایجاد عدم‌اطمینان و نگرانی دائمی برای خانواده‌‌‌‌ها می‌شود.  وی با بیان اینکه باید ساماندهی مسافربرهای بی‌‌‌‌نام‌‌‌‌ونشان در دستور کار شهرداری قرار گیرد، افزود: مسافربرهای بی‌‌‌‌نام و بی‌‌‌‌شناسنامه در سطح شهر موجب ناامنی و بی‌‌‌‌اعتمادی می‌‌‌‌شوند.

تشکری هاشمی در‌‌‌‌خصوص نوسازی و توسعه ناوگان بیان کرد: در این دوره مدیریت شهری، تلاش‌‌‌‌هایی صورت گرفته، اما این اقدامات کفایت نمی‌‌‌‌کنند. در تهران نزدیک به ۸‌هزار دستگاه اتوبوس کم داریم و ۵۰‌هزار تاکسی نیز به سن فرسودگی رسیده‌‌‌‌اند. ناوگان متروی تهران نیز همچنان در انتظار واردات تک واگن است. البته دیگر شهرهای کشور نیز وضعیت مشابهی همچون تهران دارند.

تشکری هاشمی ساماندهی مسافربرهای شخصی را راهکاری کوتاه‌‌‌‌مدت دانست و تاکید کرد: بارها و بارها از همین تریبون گفته‌‌‌‌ایم که شرکت‌های تاکسی اینترنتی نمی‌توانند صرفا به دلیل داشتن مجوز از نهادی دیگر، از نظارت مدیریت شهری خارج شوند. قانون، نظارت بر حمل‌‌‌‌ونقل را بر عهده شهرداری تهران گذاشته و شهرداری موظف به نظارت بر تمام تاکسی‌‌‌‌هاست. وی گفت: اگر ساماندهی هم انجام شود، اما هر کسی در نقطه‌‌‌‌ای از شهر کلونی ایجاد کند که حتی رانندگان تاکسی هم جرات حضور در آنجا را نداشته باشند، پلیس باید با آن برخورد کند. در اواخر سال گذشته گفتیم که پلاک‌‌‌‌های شهرستان و ناشناس در هر شهر باید ساماندهی شوند.  تشکری هاشمی خواستار همراهی دولت شد و گفت: وزیر کشور دستوراتی داده‌‌‌‌ و تقاضای من این است که ساماندهی و نظارت بر تاکسی‌‌‌‌های برخط و همچنین توسعه ناوگان حمل‌‌‌‌ونقل عمومی با کمک دولت در دستور کار قرار گیرد. وقتی یک اتوبوس ۲۰ میلیارد تومان قیمت دارد، باید پذیرفت که شهرداری تهران منابع کافی ندارد و دولت باید حتما کمک کند.