شماره روزنامه ۶۲۲۸
|

چگونه شرکت ملی نفت ابوظبی(Adnoc)، برای گذار انرژی برنامه‌‌‌‌‌ریزی می‌کند؟

تصاحب ۱۶‌میلیارد دلاری شرکت آلمانی Covestro توسط Adnoc بخش مهمی از استراتژی این شرکت برای تنوع‌بخشی به فعالیت‌های تجاری خود است. یک ماکت در اندازه کامل از یک سکوی نفتی در خارج از مقر شرکت ملی نفت ابوظبی قرار دارد که در نوع خود، تداعی‌‌‌‌‌گر ثروت نفتی این شهر است، اما در داخل این آسمان‌‌‌‌‌خراش…

چرا هوای تمیز برای عده‌ای حق مسلم اما برای دیگران یک امتیاز دست‏‏‏‏‌نیافتنی است؟

در عصر حاضر، رشد اقتصادی و پیشرفت فناوری در کنار تحولات اجتماعی، بسیاری از جنبه‌های زندگی انسان‌ها را تحت‌تاثیر قرارداده؛ اما یکی از بزرگ‌‌‌‌‌ترین چالش‌هایی که همچنان پابرجاست، دسترسی نابرابر به محیط‌زیست سالم و هوای پاک است. در شهرهای بزرگ ایران مانند تهران، تفاوت‌‌‌‌‌های فاحشی میان مناطق مرفه و…

    پنجشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
  • چرا هوای تمیز برای عده‌ای حق مسلم اما برای دیگران یک امتیاز دست‏‏‏‏‌نیافتنی است؟

    هوای پاک؛ حق یا امتیاز؟

    در عصر حاضر، رشد اقتصادی و پیشرفت فناوری در کنار تحولات اجتماعی، بسیاری از جنبه‌های زندگی انسان‌ها را تحت‌تاثیر قرارداده؛ اما یکی از بزرگ‌‌‌‌‌ترین چالش‌هایی که همچنان پابرجاست، دسترسی نابرابر به محیط‌زیست سالم و هوای پاک است. در شهرهای بزرگ ایران مانند تهران، تفاوت‌‌‌‌‌های فاحشی میان مناطق مرفه و کم‌‌‌‌‌برخوردار وجود دارد.ساکنان مناطقی مانند شمال تهران با داشتن فضای سبز کافی، هوای نسبتا پاکی را استنشاق می‌کنند؛ درحالی‌که ساکنان نقاط جنوبی شهر، به‌ویژه آنهایی که در مجاورت پالایشگاه تهران و کارخانه تولید سیمان قرار دارند، به دلیل تراکم صنعتی و حمل‌ونقل، در معرض آلاینده‌‌‌‌‌هایی قرار دارند که نه‌‌‌‌‌تنها سلامتشان را به‌خطر می‌‌‌‌‌اندازد، بلکه کیفیت زندگی را به‌‌‌‌‌شدت کاهش می‌دهد.
  • چگونه شرکت ملی نفت ابوظبی(Adnoc)، برای گذار انرژی برنامه‌‌‌‌‌ریزی می‌کند؟

    سایه‌‌‌‌‌روشن گذار عربی انرژی

    تصاحب ۱۶‌میلیارد دلاری شرکت آلمانی Covestro توسط Adnoc بخش مهمی از استراتژی این شرکت برای تنوع‌بخشی به فعالیت‌های تجاری خود است. یک ماکت در اندازه کامل از یک سکوی نفتی در خارج از مقر شرکت ملی نفت ابوظبی قرار دارد که در نوع خود، تداعی‌‌‌‌‌گر ثروت نفتی این شهر است، اما در داخل این آسمان‌‌‌‌‌خراش ۳۴۰‌متری، رهبران Adnoc در حال کار بر روی چگونگی «تثبیت آینده» این شرکت نفت دولتی در ۲۵‌سال ‌پیش‌رو هستند.
  • تشخیص جانداران در حال انقراض

    دانشمندان با استفاده از گرافن و پدیده تونل‌‌‌‌‌زنی کوانتومی، روشی جدید برای توالی‌‌‌‌‌یابی DNA ابداع کرده‌اند که می‌تواند سریع‌تر، ارزان‌تر و دقیق‌تر از روش‌های فعلی عمل کند. با استفاده از نتایج این پروژه می‌توان در هر جایی نظیر فرودگاه‌‌‌‌‌ها، آزمایش روی نمونه‌‌‌‌‌های زیستی را انجام داد.
  • تبدیل دی‏‏‏‏‌اکسیدکربن به سوخت پاک

    دانشمندان یک برگ مصنوعی ساخته‌اند که از نور خورشید برای تبدیل دی‌‌‌‌‌اکسیدکربن به هیدروکربن و تولید سوخت و مواد شیمیایی پاک استفاده می‌کند و جایگزینی پایدار برای سوخت‌های فسیلی به‌‌‌‌‌شمار می‌رود. به گزارش «ایرنا» از تارنمای سای‌‌‌‌‌تک‌‌‌‌‌دیلی، پژوهشگران دانشگاه کمبریج انگلیس و دانشگاه کالیفرنیا برکلی آمریکا روشی عملی برای تولید هیدروکربن‌‌‌‌‌ها (مولکول‌‌‌‌‌های متشکل از کربن و هیدروژن) فقط با استفاده از نور خورشید طراحی کرده‌اند.
    پنجشنبه، ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
  • تنش‌های تجاری، عامل کاهش همکاری‌های بین‌المللی در زمینه مسائل زیست‌محیطی؛

    محیط‌زیست قربانی جنگ تعرفه

    جنگ تجاری دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، به‌ویژه در‌برابر چین، تنها یک رویارویی اقتصادی نبوده، بلکه تبعات زیست‌محیطی گسترده‌ای نیز به‌همراه خواهدداشت. افزایش تعرفه‏‏‏‏‌ها تغییر مسیر زنجیره‌های تامین را به‌دنبال خواهدداشت و صنایع آلاینده را به کشورهایی با استانداردهای زیست‌محیطی پایین‌تر مانند ویتنام و هند منتقل می‌کند، جایی‌که استفاده از سوخت‌های فسیلی و مدیریت نادرست پسماندها بحران‌های زیست‌محیطی را دوچندان خواهد کرد. افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل ناشی از این تغییرات نیز به انتشار بیشتر گازهای گلخانه‏‏‏‏‌ای می‌انجامد، چراکه تولید کالاهایی که پیش‏‏‏‏‌تر در چین انجام می‌شد، به نقاط دوردست‏‏‏‏‌تری منتقل خواهدشد. از سوی دیگر، تشویق به تولید داخلی در آمریکا، به‌ویژه در صنایعی مانند فولاد و آلومینیوم، به بهره‏‏‏‏‌برداری بیشتر از منابع طبیعی، تخریب زیستگاه‏‏‏‏‌ها و افزایش انتشار کربن می‌انجامد.
  • پایین‌ترین سطح گازسوزی در مناطق نفت‌خیز جنوب

    مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب گفت: هم‌اکنون در پایین‌ترین سطح گازسوزی در مقایسه با سال‌های گذشته قرار داریم. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، ابراهیم پیرامون با تاکید بر نقش این شرکت در تامین انرژی کشور اظهار کرد: مناطق نفت‌خیز جنوب سهم اساسی در تولید نفت و تامین گاز کشور دارد و از طریق جمع‌‌‌‌‌آوری گازهای همراه، افزون بر کاهش آلایندگی، خوراک مورد‌نیاز بخش مهمی از پتروشیمی‌ها را نیز تامین می‌کند، بنابراین این شرکت نقشی کلیدی در اقتصاد و امنیت انرژی کشور ایفا می‌کند.
  • مقدار گازی که در جهان مشعل‌‌‌‌‌‌سوزی می‌شود، می‌تواند انرژی مورد‌نیاز جنوب صحرای‌‌‌‌‌‌آفریقا را تامین کند

    از مشعل‌‌‌‌‌‌سوزی تا تولید هیدروژن

    فرآیند مشعل‌‌‌‌‌‌سوزی در معنای عام، به‌‌‌‌‌‌منزله اتلاف منابع گرانبهای انرژی شناخته می‌شود زیرا همان‌طور که بانک جهانی اخیرا اعلام کرده، مقدار گازی که در حال‌حاضر در سرتاسر جهان مشعل‌‌‌‌‌‌سوزی می‌شود (حدود ۱۵۰‌میلیارد مترمکعب در سال‌۲۰۲۴)، می‌تواند انرژی مورد‌نیاز کل منطقه جنوب صحرای‌‌‌‌‌‌آفریقا را تامین کند. خوشبختانه، مطالعات زیادی برای استفاده بهینه از گاز مشعل(FG)، به‌‌‌‌‌‌جای هدر‌‌‌‌‌‌دادن آن در هوا انجام شده‌است.
  • تاکید دولت بر توسعه پایدار

    معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: دولت بر توسعه پایدار و محیط‌زیست تاکید دارد و در روز جهانی تالاب مصوباتی مهم با حضور معاون اول رئیس‌جمهور تصویب شد.
  • حقابه تالاب‌های خوزستان

    مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با اشاره به کاهش میزان بارندگی در سال‌جاری گفت: با وجود اینکه در فصل زمستان هستیم هنوز بارش‌‌‌‌‌های موثری در استان ثبت نشده که همین عامل موجب‌شده امکان تامین حقابه تالاب‌‌‌‌‌ها براساس برنامه‌‌‌‌‌ریزی انجام نشود. به گزارش ایرنا علی عبداللهی گفت: با توجه به خشک‌شدن برخی قسمت‌های تالاب‌‌‌‌‌، نباید به حریم و بستر آن تجاوز شود و باید پایش مستمر صورت گیرد، در غیر‌این‌صورت امکان ایجاد کانون ریزگرد جدید وجود دارد.
    جمعه، ۱۲ بهمن ۱۴۰۳
  • معجزه ببرها در هند؛

    چگونه یک کشور پرجمعیت، ببرهایش را نجات داد؟

    دنیای اقتصاد: طی ده سال گذشته، هند توانسته است جمعیت ببرهای این کشور را دو برابر کند و مطالعه سیاست‌هایی که به کار گرفته شده است می‌تواند درس‌های مهمی برای حفاظت از محیط‌زیست داشته باشد.
    پنجشنبه، ۱۱ بهمن ۱۴۰۳
  • کشاورزی کربنی به‏‌عنوان یک راهکار نوین برای بهبود کیفیت خاک، پتانسیل بالایی برای آینده زراعت در ایران دارد

    کشاورزی کربنی؛ منجی اقلیم بحران زده

    در دنیای امروز، تغییرات اقلیمی به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌‌های زیست‌‌محیطی تبدیل شده است. افزایش دما، تغییرات شدید آب و هوا، بحران‌های منابع طبیعی و از دست رفتن تنوع زیستی، همه نشانه‌‌هایی از تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی هستند.
  • مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس بررسی کرد؛

    مسیر عبور از چالش‌‌‌های زباله‌‌‌سوزی

    بخش پژوهشی مجلس در گزارشی نقشه‎راه غلبه بر چالش‌‌‌های موجود در حوزه زباله‌‌‌سوزی را نشان داده است. در این گزارش پیشنهاد شده مواردی چون «توسعه نیروگاه‌‌‌های زباله‌‌‌سوز در چارچوب برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها»، «بومی‌سازی الگوریتم امکان‌‌‌سنجی فناوری‌‌‌های تبدیل به انرژی» و «مستندسازی تجربیات موفق و ناموفق نیروگاه‌‌‌های موجود زباله‌‌‌سوز» می‌تواند راه عبور از این مشکلات را هموار کند.
  • بریتانیا و استرالیا در مسیر دستیابی به اهداف‌ گذار انرژی متحد می‌‌‌‌شوند؛

    گذار انرژی؛ دلخواه دور از دسترس

    نخست‌‌‌‌وزیران بریتانیا و استرالیا به‌‌‌‌طور رسمی اعلام کردند که دو کشور برای پیشبرد اهداف خود در زمینه انتقال انرژی، با یکدیگر همکاری نزدیک خواهند داشت. به نوشته تارنمای اویل‌‌‌‌پرایس، کایر‌‌‌‌ استارمر و آنتونی‌‌‌‌ آلبانیز نخست‌‌‌‌وزیران دو کشور، در جریان یک کنفرانس مشترک خبری، به جزئیات طرح پرداختند و اعلام کردند که دولت‌‌‌‌های دو کشور تا چه اندازه منابع مالی برای تحقق این اهداف اختصاص خواهند داد. ‌‌‌‌
  • ۳۰ استان درگیر فرونشست زمین

    معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: گزارش‌‌‌ها نشان می‌دهد که از مجموع ۳۱ استان ۳۰ استان درگیر فرونشست زمین هستند و این در حالی است که ۳۸۰ شهر و ۹‌هزار و ۲۰۰ روستا در معرض این پدیده بوده که منطقه بهرمان رفسنجان با ۴۰ سانتی‌متر فرونشست بیشترین نرخ را به خود اختصاص داده است.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • «تجارت فردا» بررسی کرد؛

    قاچاق حیات ‌وحش در ایران چقدر گردش مالی دارد؟

    دنیای اقتصاد: نگهداری از حیوانات وحشی در منازل در سال‌های اخیر افزایش یافته است. هرچند آمار روشنی از این پدیده در دست نیست اما شواهد نشان می‌دهد که انواع و اقسام حیوانات وحشی در فضاهای مجازی یا در بازارهای غیرمجاز به‌عنوان بازار حیوانات خانگی عرضه می‌شوند.
    پنجشنبه، ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
  • قرارداد ساخت بزرگ‏‏‏‏‏‌ترین کارخانه هیدروژن کم‏‏‏‏‏‌کربن جهان با چالش سیاست‌های ضد‌محیط‌زیستی ترامپ روبه‌رو است

    سبزکُشی زیر پرچم ترامپ

    شرکت ملی نفت ابوظبی(ADNOC) به‌تازگی قراردادی با شرکت آمریکاییExxonMobil امضا‌کرده که براساس آن شاهد تحقق تاسیس بزرگ‌‌‌‌‌‌ترین کارخانه هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن جهان خواهیم بود، با این‌حال اجرای این پروژه منوط به چشم‌‌‌‌‌‌انداز سیاسی و تفکرات دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات‌‌‌‌‌‌متحده خواهد بود. به گزارش تارنمای دایری‌‌‌‌‌‌۲۴، ADNOC قراردادی را با ExxonMobil امضا‌کرده که بر اساس آن ۳۵‌درصد از سهام پروژه‌ای مشترک پیشنهادی برای ساخت یک کارخانه هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن را به خود اختصاص می‌دهد.
  • ورود بخش‌خصوصی به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند تضمین‏‏‏‏‌کننده تامین پایدار انرژی برای نسل‌های آینده باشد

    کلید بحران تامین انرژی

    وفور منابع نفت و گاز و مدیریت ناکارآمد دولتی، باعث بروز پدیده‌‌‌‌‌های نفرین منابع، بیماری هلندی، اثر برون‌‌‌‌‌رانی بخش خصوصی، تشدید ناترازی‌‌‌‌‌ها در بازارهای تخصصی انرژی (از جمله: مازوت‌سوزی، قطعی مکرر برق، گاز و...)، بسط بحران‌‌‌‌‌های زیست‌محیطی و‌هزاران معضل و بحران ریشه‌‌‌‌‌دار در اقتصاد ایران شده است.
  • تاثیر پروژه‌های آبخوانداری بر تنوع‌زیستی

    آبخوانداری یکی از راهکارهای کارآمد در مدیریت منابع طبیعی و مقابله با تغییرات اقلیمی است که با تمرکز بر کنترل رواناب‌‌‌‌‌‌‌ها، پخش سیلاب و تغذیه آب‌های زیرزمینی، اثرات متعددی بر اکوسیستم‌های محلی دارد. این روش نوین که با اهداف متنوعی از جمله جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش بهره‌‌‌‌‌‌‌وری زمین و تقویت منابع آبی طراحی‌شده، به‌‌‌‌‌‌‌طور مستقیم بر کیفیت زیستی محیط و تنوع‌زیستی تاثیر می‌گذارد.
    دوشنبه، ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد بررسی کرد؛

    پارک پردیسان با رئیس‌جمهور یا بی‌‌ رئیس‌جمهور؟

    دنیای اقتصاد: ​صبح امروز محوطه پارک پردیسان تهران سه تفاوت کاملاً شاخص و چشمگیر با روزهای قبل داشت؛ «نظافت به موقع محوطه پارک»، «جلوگیری از ورود خودروی کارمندی و دولتی به محوطه پیاده‌روی شهروندان» و همچنین «پارکینگ رایگان».
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • سریال آتش؛ این قسمت هالیوود

    دنیای اقتصاد: طی روزهای گذشته آتش در منطقه لس‌آنجلس می‌تازد، از جمله آتش‌سوزی‌های ویرانگر پالیسیدز و ایتون، که این مناطق را دچار وضعیت اضطراری ساخت و خانه‌ها را ویران کرد.البته آتش‌سوزی در مناطق دیگری از جمله هرست، لیدیا و کنت نیز در جریان است.
  • سازمان ملل بر نیاز فوری برای اقدامات اقلیمی تاکید کرد؛

    فاجعه اقلیمی؛ ۲۰۲۴ رکورد گرم ترین سال تاریخ را شکست

    دنیای اقتصاد: سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که سال ۲۰۲۴ با ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن، گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ بوده است.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • بادهای شیطانی همچنان با خشم تمام می‌وزند؛

    لس‌ آنجلس، «شهری در آستانه فاجعه»

    دنیای اقتصاد: بنا به گزارش نشریه اکونومیست، تا ۸ ژانویه، دو آتش‌سوزی عظیم، هر کدام به وسعت تقریبی ۱۱۰۰۰ هکتار، در دو سوی لس‌آنجلس شعله‌ور بود؛ یکی دامنه‌های تپه‌های شمالی پاسادنا را در کام خود فرو برد و دیگری در پاسیفیک پالیسیدز، محله‌ای مرفه و ساحلی، هزاران نفر را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرد.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • شرکت‌های انرژی اقدامات کافی برای جلوگیری از نشت‌های نفتی انجام نمی‌دهند؛

    نفت؛ قاتل خاموش دریاها

    طلای‌سیاه همواره در طول تاریخ حیات بشر، نقشی کلیدی در تامین نیازهای انرژی ایفا‌کرده و میزان استخراج و مصرف آن نیز همیشه سیر صعودی داشته‌است. صنعت نفت به‌رغم وجود تاثیرات مثبت اقتصادی، تاثیرات منفی فراوانی نیز بر محیط‌زیست و جوامع انسانی داشته و خواهدداشت. نشت‌های نفتی در دریاها و اقیانوس‌ها از جمله بحران‌های زیست‌محیطی هستند که سال‌هاست بسیاری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی را درگیر خود کرده‌اند. این نشت‌ها ناشی از حوادثی است که توسط شرکت‌های نفتی بزرگ و عمدتا به‌دلیل غفلت از مسائل زیست‌محیطی یا نبود سیستم‌های ایمنی کافی، رخ می‌دهند.
  • مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد

    آسیب‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب

    مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی و آسیب‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب پرداخت. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی و آسیب‌‌‌‌‌‌شناسی قوانین کشور در زمینه آلودگی منابع آب» مطرح می‌کند که یکی از بحران‌های پیش‌‌‌‌‌‌روی محیط‌های آبی کشور آلودگی‌‌‌‌‌‌های روزافزون ناشی از منابع آلاینده مختلف است. به‌‌‌‌‌‌علت اهمیت منابع آب حیاتی و محدود ایران، سیستم قانون‌گذاری کشور نیازمند چاره‌‌‌‌‌‌اندیشی در جهت تحول نظام‌‌‌‌‌‌ها و راهکارهای قانونی این بخش حساس در راستای حفاظت و حراست از منابع آبی در‌برابر آلودگی‌‌‌‌‌‌ است. در حیطه قوانین آلودگی منابع آب، آسیب‌ها، محدودیت‌ها و کاستی‌‌‌‌‌‌هایی وجود دارد که می‌تواند آثار بعضا غیرقابل‌جبرانی بر کلیت کیفی محیط‌های آبی کشور داشته‌باشد.
  • اقتصاد چرخشی؛ گامی به‌سوی توسعه پایدار

    اقتصاد دورانی(Circular economy) یک سیستم اقتصادی با هدف کاهش ضایعات و مصرف پیوسته منابع است. اقتصاد چرخشی در قالب یکی از موضوعات حیاتی و درحال‌توسعه در حوزه نوآوری اجتماعی و توسعه پایدار و در پاسخ به تحولات جاری بین‌المللی درخصوص گرمایش زمین، کمبود منابع، توجه به محیط‌زیست و همچنین ارائه مدلی اقتصادی با هدف حذف ارتباط مستقیم مابین توسعه اقتصادی و استفاده از منابع، به‌عنوان یکی از روندهای روز دنیا توجه خیل عظیمی از پژوهشگران، متخصصان و اهالی سیاستگذاری را به خود جلب کرده‌است. بااین وجود، مفهوم اقتصاد چرخشی به‌عنوان یک مفهوم کلان هنوز درحال‌توسعه است. علاوه‌بر این، بسیاری از متخصصان، تشریح مفهوم اقتصاد چرخشی را وابسته به بستر ظهور آن می‌دانند. به بیانی دیگر، اقتصاد چرخشی مفهومی است که به‌کارگیری عناصر استفاده‌شده و همچنین ذخیره ارزش موجود در انتهای یک چرخه و بازگرداندن آن به ابتدای فرآیند با هدف به‌کارگیری مجدد، آن را تشریح و توصیه می‌کند. به‌طور کلی اقتصاد چرخشی یا دورانی مدلی از تولید و مصرف است که به‌‌‌‌‌اشتراک‌‌‌‌‌گذاری، اجازه، استفاده مجدد، تعمیر، نوسازی و بازیافت محصولات می‌پردازد. به‌‌‌‌‌این‌‌‌‌‌ترتیب چرخه عمر محصولات افزایش خواهد یافت. این رویکرد با هدف دستیابی به آماج نهایی توسعه پایدار پایه‌‌‌‌‌ریزی شده‌است.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • نماینده مجلس در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد دلایل آلودگی هوا را تشریح کرد

    نفس تنگی قانون هوای پاک

    دنیای اقتصاد: آلودگی هوا معضلی است که هر ساله با کاهش دما مهمان کلانشهرها از جمله تهران است. در همین راستا امروز مجمع نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی جلسه ای را در سازمان محیط زیست با رئیس و مدیران این سازمان با محوریت آلودگی هوا برگزار کردند. همچنین قرار است فردا نیز کمیسیون کشاورزی مجلس نشستی را با حضور رئیس و معاونان سازمان محیط زیست برگزار کند.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • فلات مرکزی ایران یکی از نمونه‏‏‏‏‏‌های برجسته تاثیرپذیری از تغییرات اقلیمی؛

    بهای گزاف مهاجرت‏‏‏‏‏‌های اقلیمی

    تغییرات اقلیمی به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌‌‌‌‌ترین چالش‌های قرن حاضر، تاثیرات عمیق و چندجانبه‌‌‌‌‌‌ای بر اقتصاد، زیست‌بوم‌های طبیعی و جوامع انسانی داشته‌است. این پدیده، با تغییر الگوهای آب‌‌‌‌‌‌وهوا، کاهش بارندگی، افزایش دما و وقوع خشکسالی‌‌‌‌‌‌های شدید، شرایط زندگی را در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران دگرگون کرده‌است. یکی از پیامدهای ملموس و پرچالش تغییرات اقلیمی، مهاجرت‌‌‌‌‌‌های اقلیمی است که به‌صورت داخلی یا بین‌المللی رخ می‌دهد و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی پر هزینه‌ای به‌همراه دارد. ایران، به‌ویژه در فلات مرکزی، یکی از نمونه‌‌‌‌‌‌های برجسته تاثیرپذیری از تغییرات اقلیمی است. این مناطق که به‌‌‌‌‌‌طور تاریخی وابسته به منابع آبی محدود و کشاورزی سنتی بوده‌اند، در دهه‌های اخیر با کاهش چشمگیر بارندگی و افزایش دما مواجه شده‌اند.
  • آیا غول‌های نفتی در حال تطبیق خود با دستورالعمل‌های زیست‌محیطی هستند؟

    تعامل با محیط‌زیست؛ از شعار تا عمل

    با نگاهی به چشم‌‌‌‌‌‌انداز انرژی جهانی که البته به‌سرعت در حال تغییر است، می‌توان دریافت که شرکت‌های سرمایه‌گذاری نفت و گاز با چالش‌ها و فرصت‌های بی‌سابقه‌‌‌‌‌‌ای روبه‌رو هستند. تحت‌شرایط کنونی، جایگاه سنتی سوخت‌های فسیلی در بسیاری از مجموعه‌‌‌‌‌‌های صنعتی توسط مباحثی نظیر پایداری و مقررات دولتی متمرکز بر تغییرات آب‌و‌هوایی، در بوته آزمایش قرار گرفته‌است. در همین حال، سرمایه‌گذاران سوخت‌های فسیلی به‌طور فزاینده‌ای این سوال را مطرح می‌کنند که؛ آیا شرکت‌های عمدتا تولیدکننده نفت و گاز قادر خواهند بود جذابیت سرمایه‌گذاری جدید خود را در افق طولانی‌مدت حفظ کنند؟