فرار علویان به لبنان

این امر پس از آن صورت می‌گیرد که ریاست‌جمهوری موقت سوریه عصر روز دوشنبه (۲۰ اسفند) از امضای توافق‌نامه‌ای مبنی بر ادغام نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) در نهادهای دولتی و تاکید بر یکپارچگی خاک سوریه و رد تقسیم آن خبر داد. («دنیای‌اقتصاد» در گزارش «توافق تاریخی در شام» در ۲۲اسفندماه۱۴۰۳ به این مساله پرداخته بود.) این منابع توضیح دادند که توافق‌نامه با دروزی‌ها تصریح می‌کند که سرویس‌های امنیتی در سویدا به وزارت کشور سوریه متصل شوند و نیروهای پلیس محلی هم از مردم استان باشند. در این توافق‌نامه همچنین تصریح شده است که دولت سوریه یک فرماندار و یک رئیس پلیس را منصوب خواهد کرد که لازم نیست اهل سویدا باشند. 

خبرگزاری عربی سوریه نیز در گزارشی اعلام کرد که احمد الشرع با دکتر مصطفی البکور (فرماندار سویدا) و تعدادی از فعالان این استان در کاخ دمشق دیدار کرد.«حکمت الهجری»، رهبر معنوی جامعه دروزی در سوریه، پایبندی این گروه به وحدت کشور و رد هرگونه پروژه تقسیم را تایید و تاکید کرده بود که پروژه آنها یک پروژه کاملا ملی سوری است. الهجری با بیان اینکه «وحدت سوریه، سرزمین و مردم» یک موضع ثابت است، تاکید کرد که هیچ ایده‌ای فراتر از آن مورد بحث قرار نخواهد گرفت. وی افزود که دروزی‌ها به هیچ وجه به دنبال تفرقه یا تقسیم نیستند، بلکه هدفشان حفظ ریشه‌های خود است. دروزی‌ها که پایگاه اصلی آنها در سوریه استان سویداست، حدود ۳‌درصد از جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند. این در حالی است که اسرائیل حمایت خود را از دروزی‌ها اعلام کرده اما رهبران دروزی و مقامات مذهبی مخالفت خود را با اظهارات اسرائیل اعلام کردند. («دنیای‌اقتصاد» در گزارش «دروز‌ها؛ پیاده نظام تل‌آویو در شام» در ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۳ این مساله را بررسی کرده بود.)

علوی‌ها می‌گریزند

خبر توافق دولت جدید سوریه با کردها و دروزی‌ها در حالی است که علوی‌ها حال و روز خوشی ندارند. «لیلا بسام» و دیگران در گزارشی برای رویترز نوشت، مردان، زنان و کودکان علوی از ترس جان خود، روز سه‌شنبه (۲۱ اسفند) از طریق رودخانه‌ای به سوی لبنان رفتند. زنی که در حال عبور از گذرگاه بود، گفت که جسد هفت کشته در روستای خود را دیده است. یکی دیگر گفت که سه روز را در خانه با تیراندازی شدید گذرانده است. مردی گفت که ستیزه‌جویان همه مردم روستای او را تهدید به کشتن کرده‌اند، زیرا آنها اعضای جامعه علوی هستند. گزارشگران رویترز که شاهد عبور این جریان آوارگان علوی بودند گفتند: «روز سه‌شنبه بیش از ۵۰ نفر را دیدیم که طی یک بازه زمانی نیم ساعته از آب‌‌‌های رودخانه نهرالکبیر به لبنان رفتند و کودکان و هر چیزی را که می‌توانستند حمل کنند با خود می‌بردند.» 

فردی به نام «ندا محمد» که وارد لبنان شد، گفت خانواده‌اش به او گفتند: «ما هفت نفر را دیدیم که سلاخی شدند.» او مهاجمان را «خارجی‌هایی با موهای بلند» توصیف می‌کرد که لهجه‌ای غیر از لهجه سوریه‌ای داشتند. «ابوجعفر سکور» که از روستای «خربه الحمام» در نزدیکی مرز به لبنان گریخته است، گفت که ستیزه‌جویان ساکنان منطقه محل سکونت او را تهدید به سلاخی کرده‌اند؛ زیرا آنها علوی هستند.