حکم دیوان بین المللی دادگستری درباره نبرد غزه
دستور توقف جنگ از لاهه
دیوان عالی سازمان ملل متحد به اسرائیل دستور داد تا حمله خود به شهر رفح در جنوب غزه را متوقف و از این منطقه عقبنشینی کند. تصمیم روز جمعه سومینبار در سال جاری است که هیاتی متشکل از ۱۵قاضی دستورات اولیه را برای مهار تعداد کشتهها و کاهش رنج بشردوستانه در غزه صادر میکند؛ درحالیکه دستورات از نظر قانونی لازمالاجرا هستند، اما دیوان هیچ پلیس یا ضابطی برای اجرای آنها ندارد.
«استپ وایسن» گزارشگر الجزیره در لاهه در گزارشی در همین رابطه نوشت، «نواف سلام»، رئیس این نهاد با قرائت حکم دیوان بینالمللی دادگستری گفت که اقدامات موقتی که دادگاه در ماه مارس دستور آن را داده بود، بهطور کامل به وضعیت این منطقه نمیپردازد و شرایط برای دستور اضطراری جدید فراهم شده است. سلام گفت: «اسرائیل باید فورا تهاجم نظامی خود و هر اقدام دیگری در رفح را که ممکن است شرایط زندگی مردم را دشوارتر کرده و تخریب فیزیکی کلی یا جزئی به دنبال داشته باشد و وضعیت انسانی را فاجعهبارتر سازد، متوقف کند.»
وکلای آفریقای جنوبی هفته گذشته از دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه خواسته بودند که اقدامات اضطراری را اعمال کند. آنها افزودند که حملات اسرائیل به رفح باید متوقف شود تا بقای مردم فلسطین تضمین شود. گزارشگر الجزیره گفت که ۱۳قاضی از ۱۵قاضی دیوان بینالمللی دادگستری موافقت کردند که از اسرائیل بخواهند تا حمله خود را متوقف کند. این گزارشگر افزود: «[سلام] گفت ۸۰۰هزار نفر آواره هستند و او حرف اسرائیل را مبنی بر اینکه امنیت و دسترسی بشردوستانه به آنها ارائه شده است، باور نمیکند. او گفت هیچ مدرکی دال بر آن وجود ندارد.» وایسن افزود: «به همین دلیل است که دیوان اکنون دستور بسیار محکمی صادر کرده است که اسرائیل باید فورا عملیات تهاجمی و نظامی خود در رفح را متوقف کند و نیروهای خود را از آنجا خارج کند.» این نهاد همچنین درباره گذرگاههای مرزی حکم داد که برای دریافت کمکهای بشردوستانه باید هر چه سریعتر بازگشایی شوند.
وایسن گفت، قاضی همچنین تاکید کرد که ناظران سازمان ملل باید در اسرع وقت دسترسی داشته باشند تا اطمینان یابند که هیچ مدرکی دال بر جنایات جنگی احتمالی از منطقه ناپدید نمیشود. دیوان بینالمللی دادگستری همچنین به اسرائیل دستور داده است که ظرف یکماه درباره پیشرفت خود در اجرای اقدامات دستوری این نهاد به دادگاه گزارش دهد. اسرائیل این ماه حمله خود را به شهر جنوبی رفح آغاز کرد و صدها هزار فلسطینی را مجبور به فرار از شهری کرد که به پناهگاهی برای نیمی از جمعیت ۲.۳میلیون نفری تبدیل شده بود.
سازمانهای بینالمللی میگویند که عملیات اسرائیل خطر قحطی را افزایش داده است. «هند الخضری»، خبرنگار دیگر الجزیره هم در گزارشی از دیرالبلح در مرکز غزه گفت که مردم نوار غزه هنوز نسبت به حکم دیوان بینالمللی واکنش نشان ندادهاند؛ زیرا بسیاری از آنها اتصال اینترنتی ندارند. او افزود: «مردم اینجا در نوار غزه در حال حاضر در تلاشند تا غذای خود را تامین کنند... آن هم پس از اینکه دائما آواره میشوند. بنابراین مردم به خوبی از آنچه در حال وقوع است، آگاه نیستند. آنها از روزنامهنگاران میپرسند که آیا اتفاق مثبتی وجود دارد یا خیر؟» الخضری افزود که خبرنگاران در غزه نمیخواهند به مردم منطقه امید کاذب بدهند و منتظر شنیدن اطلاعات بیشتر درباره نحوه اجرای حکم دیوان بینالمللی دادگستری در رفح هستند؛ جایی که اوضاع همچنان متشنج است.
«نبیل ابورودینه» سخنگوی ریاستجمهوری فلسطین به خبرگزاری رویترز گفت که تشکیلات خودگردان فلسطین از تصمیم روز جمعه دیوان بینالمللی دادگستری استقبال کرده و گفته است که این تصمیم یک اجماع بین المللی برای پایان دادن به جنگ در نوار غزه است. مدت کوتاهی پس از صدور حکم، وزیر دارایی اسرائیل، بزالل اسموتریچ، در پلتفرم رسانه اجتماعی X ادعا کرد که «اسرائیل برای موجودیت خود در حال جنگ است.» او افزود: «کسانی که خواستار توقف جنگ از سوی اسرائیل هستند، از ما میخواهند که حکم به توقف وجود خود بدهیم. ما با آن موافقت نخواهیم کرد.» عمرانخان، خبرنگار الجزیره در گزارشی از اردن گفت که منابع دیپلماتیک به کانال۱۳ اسرائیل گفتهاند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر نشست اضطراری تشکیل خواهد داد. بر همین اساس، «اسرائیل کاتز»، «بنی گانتس» و مشاور قضایی کابینه در این نشست حضور خواهند داشت. آنها گفتند: «این حکم را جدی میگیرند.» «رید برودی» دادستان جنایات جنگی، هم گفت که دیوان بینالمللی دادگستری برای مقابله با واقعیت در نوار غزه اقدام کرده است. برودی خاطرنشان کرد که آفریقای جنوبی از زمان آغاز جنگ غزه درخواست دستوری برای توقف حمله نظامی اسرائیل به غزه کرده است.