شماره روزنامه ۶۱۹۸
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • شاخص مدیران خرید بخش صنعت به‌روز شد؛

    آژیر رکود از «شامخ»

    تلاش برای بقا؛ این تنها کاری است که عمده واحدهای صنعتی و اقتصادی کشور در وضعیت فعلی انجام می‌دهند. روایت شاخص مدیران خرید در آذرماه۱۴۰۳ نشان می‌دهد نه تنها بخش صنعت با یک عقبگرد شدید نسبت به آبان‌ماه به سمت رکود رفته است که کل اقتصاد نیز در وضعیتی نامناسب به سر می‌برد. ترکیبی از عوامل فنی و اقتصادی، حال و هوای تولید و تجارت را رکودی کرده است. کاهش فروش در بازارهای داخلی و افت تقاضا در بازارهای صادراتی، دسترسی بسیار سخت به نقدینگی و تامین مالی دشوار، تنگنای ارزی و شوک دلار در حالی رمق تولید و تجارت را گرفته که ناترازی در دو بخش برق و گاز، عملا امکان هرنوع برنامه‌ریزی را از واحدهای صنعتی سلب کرده است. آخرین گزارش اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد در حالی صنایع و کسب‌وکارها با افت چشمگیر در میزان سفارش‌گذاری، تولید، تحویل و فروش روبه‌رو هستند که قیمت خرید مواد اولیه نیز نسبت به ماه‌های گذشته روندی کاملا صعودی به خود گرفته است. این در شرایطی است که در آخرین گزارش شامخ موجودی مواد اولیه صنایع و کسب‌وکارها افت چشمگیری داشته و موجودی محصول در انبار هم سیر نزولی به خود گرفته است. همه این شواهد در حالی رقم خورده است که به‌طور معمول، صنایع در آذرماه وضعیت تولید و فروش مناسبی را تجربه می‌کنند؛ اما امسال به‌دلیل همزمانی بحران‌ها، تولید وضعیت معکوسی پیدا کرده است. تحلیل داده‌های آخرین گزارش شامخ نشان می‌دهد بدون تدوین طرحی دقیق برای خروج از وضعیت حاضر، صنعت در دام رکود گرفتار خواهد شد. شاهد این مدعا روندهای فصلی رشد اقتصادی کشور است که از ابتدای امسال افت محسوس رشد بخش صنعت و معدن را گزارش کرده‌اند. روندی که در صورت تداوم وضع موجود و نبود تدابیر مناسب برای بازگرداندن ثبات به اقتصاد ایران از آینده مبهم بخش صنعت حکایت دارد.
  • اکونومیست: چرا کانادا باید به اتحادیه اروپا بپیوندد؟

    کانادا و دانمارک در سال ۲۰۲۲ به پنج دهه اختلاف بین دو کشور بر سر یک جزیره‌ دورافتاده و خالی از سکنه به مساحت یک کیلومتر‌مربع واقع در قطب شمال پایان دادند. اختلافی که می‌توانست از جانب کشورهای کوچک‌تر، جرقه و دلیل شروع یک جنگ تمام‌عیار محسوب شود، برای کانادا و دانمارک به تمرینی برای مدنیت و تعامل دیپلماتیک بدل شد و به جای شلیک حتی یک گلوله، گهگاه مکاتبات مودبانه میان طرفین ردوبدل می‌شد. زمانی که هر دو طرف از این نزاع طولانی خسته شدند، با تشکیل یک گروه کاری و توافق بر سر تقسیم جزیره مذکور، در نهایت به تمامی خصومت‌ها میان دو کشور پایان دادند. اکونومیست این پرسش را مطرح می‌کند که با داشتن چنین دشمنانی، چه کسی به دوست نیاز دارد؟ همان‌طور که مشخص است، هم اروپا و هم کانادا ممکن است از سر تقدیر در مسیر اتحاد اجباری قرار گرفته باشند.
  • آیا مکران می‌تواند جایگزین تهران شود؟

    ۴ شرط «مکان‏‏‌یابی» درست؛ قد و قواره پایتخت جدید

    دولت بنا دارد دو چالش تهران و مکران را یکجا حل کند؛ با «انتقال پایتخت». اما اگر به کلیدواژه‌های دیروز سخنگو با فرض خوش‌بینانه نگاه شود، در این صورت احتمال «تصویب نهایی این تصمیم غیرکارشناسی» پایین خواهد آمد. این برای دومین‌بار است که دولت چهاردهم از «انتقال پایتخت» صحبت می‌کند؛ آن هم بدون توجه کافی به «پژوهش مفصل سال۹۴ به سفارش دولت وقت» که راه‌حل مشکلات زیست‌محیطی و زندگی در تهران را نه انتقال پایتخت که «ساماندهی مجموعه شهری تهران» معرفی کرده بود. در حال حاضر بر اساس گفته‌های سخنگوی دولت، دو شورای کارشناسی یکی برای «شناسایی مشکلات تهران» و دیگری «توسعه اقتصاد دریامحور» شکل گرفته و قرار است این دو با استناد به نظر دانشگاهیان و صاحب‌نظران حوزه‌های مختلف اقتصادی، شهری و اجتماعی، طرح انتقال پایتخت از تهران به مکران را محک بزنند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این رابطه نشان می‌دهد، صرف‌نظر از «بیراهه انتقال پایتخت به امید حل مسائل تهران»، هر نوع جانمایی برای تاسیس پایتخت جدید باید ۴شرط لازم را داشته باشد.
  • نرخ مشارکت اقتصادی کاهش یافت؛

    واقعیت بد آمار خوب

    نرخ بیکاری در پاییز۱۴۰۳ با کاهش ۰.۳واحد درصدی به ۷.۲درصد رسید. اما این کاهش به‌دلیل کاهش نرخ مشارکت اقتصادی و خروج افراد از بازار کار رخ داده است و نشان‌دهنده افزایش فرصت‌های شغلی در کشور نیست. کاهش نرخ مشارکت اقتصادی، جمعیت شاغلان و نسبت اشتغال در سومین فصل سال جاری نشان می‌دهد که برخی افراد به‌دلیل ناامیدی از یافتن شغل به جمعیت غیرفعال پیوسته‌اند. بنابراین، کاهش نرخ بیکاری بهبود واقعی در وضعیت بازار کار را نشان نمی‌دهد.
  • الگوبرداری از حمایت کره، ژاپن و ویتنام از صنعت خودرو؛

    بیراهه حمایت از صنعت خودرو

    بعد از گذشت نیم‌قرن از عمر خودروسازی ایران، این صنعت در شرایطی همچنان از حمایت‌های دولتی برخوردار است که برخی از نام‌آوران خودروی جهان نیز تحت حمایت‌های دولتی رشد کردند؛ با این تفاوت که حمایت‌ها با اهداف و زمان مشخص اجرا شد. حال این سوال مطرح است که چرا الگوی توسعه خودرو زیر سایه دولت برای برخی خودروسازان نجات‌بخش بوده اما در ایران محدود ذی‌نفعانی را شکل داده که دهه‌هاست مانع از توسعه این صنعت شده‌اند. آیا مسیر خودروسازی اشتباه بوده یا سوء مدیریت وضعیت کنونی را ایجاد کرده است؟
  • سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فروغلتید؟

    روایت زوال یک ملت

    جنگ داخلی سوریه که در مارس۲۰۱۱ آغاز شد، یک نمونه از ویرانگرترین جنگ‌های داخلی است که آثار اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای هم در سوریه و هم کشورهای منطقه ایجاد کرد. در تحلیل سطح توسعه، عوامل مختلفی به‌عنوان علت شروع این جنگ داخلی در نظر گرفته شده است.
  • معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور:

    «دنیای‌اقتصاد» به دولت مشورت دهد

    معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور در جلسه‌ای به میزبانی مدیرمسوول و سردبیران گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد»، از این رسانه خواست «راه‌حل مشکلات اقتصادی و چالش‌های موجود کشور را به دولت ارائه کند». به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، سیدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور به همراه هیاتی از مدیران حوزه رسانه این دفتر، دوشنبه شب از گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد بازدید کردند.
  • ریشه‌های صف بلند تقاضای ارز بررسی شد؛

    «تهدید دستوری» ارز تجاری

    ضرورت بازگشت ارز به کشور، داستانی دست‌‌‌‌‌‌‌کم ۶۰‌ساله دارد. موضوعی که به بی‌‌‌‌‌‌‌اعتمادی موجود در رابطه تجار و سیاستگذار برمی‌گردد. این داستان اخیرا و پس از معرفی بازار ارز توافقی، به شکلی تازه ظاهر شده و بر تعداد متقاضیان ارز برای واردات کالا و... افزوده است. ظاهرا صادرکنندگان بزرگ، توان و تمایل عرضه ارز صادراتی خود در قیمتی پایین‌تر از نرخ ارز بازار آزاد را دارند؛ چراکه عمده مواد اولیه و منابع خود را از مسیرهای داخلی و حمایتی تامین می‌کنند.
  • چرا بازگشایی دامنه‌نوسان برای بازار سهام ضرورت دارد؟

    ورود بورس به کانال ۲.۹

    شاخص‌کل بورس تهران، با رشد ۵۰هزار‌واحدی موفق شد برای اولین‌بار در کانال ۲.۹میلیون واحد حضور یابد. این درحالی است که همچنان شاخص هموزن با شتاب بیشتری در حال حرکت به سمت تارگت‌‌‌‌‌های خود است. این نماگر ثانویه با افزایش ارتفاع ۲درصدی، کانال جدید ۹۰۰هزار‌واحدی را فتح کرد. درحالی نماگر اصلی بورس فاصله ۳درصدی با محدوده ۳میلیون واحد دارد که همچنان ارزش معاملات بالای ۲۰هزار‌میلیارد‌تومان تثبیت نشده‌است.
  • ۴ درس «اولین طرح ترافیک در خیابان‏‏‌های نیویورک» برای تهران چیست؟

    طرح‏‏‌ترافیک با نسخه ۲۰۲۵

    از نیمه‌‌‌شب ۵ ژانویه ۲۰۲۵، طرح جدید عوارض ترافیکی در نیویورک آغاز به کار کرد. این اولین طرح از این نوع در آمریکاست که هدف آن کاهش ترافیک سنگین در مناطق مرکزی شهر و جمع‌‌‌آوری بودجه برای بهبود سیستم حمل‌‌‌و‌‌‌نقل عمومی است. بر اساس این طرح، رانندگان خودروهای شخصی برای ورود به مناطق شلوغ مانند میدان تایمز و وال‌استریت، باید عوارضی بین ۲.۲۵ تا ۹ دلار پرداخت کنند. مبلغ دقیق عوارض بسته به نوع وسیله نقلیه و ساعت ورود متفاوت است. برای مثال، کامیون‌‌‌های کوچک و اتوبوس‌‌‌های غیرمسافربری در ساعات اوج باید ۱۴.۴۰ دلار و کامیون‌‌‌های بزرگ و اتوبوس‌‌‌های توریستی ۲۱.۶۰ دلار پرداخت کنند. این طرح با واکنش‌‌‌های متفاوتی روبه‌‌‌رو شده است. در حالی که بسیاری از کارشناسان و فعالان محیط‌زیست از آن استقبال کرده‌‌‌اند، برخی از رانندگان، کسب و کارها و حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با آن مخالفت کرده‌‌‌اند. ترامپ اعلام کرده است که پس از آغاز به کار، تلاش خواهد کرد این طرح را متوقف کند.
  • نماد نوآوری در جهان تکنولوژی چگونه «قربانی نوآوری» شد؟ نحوه باخت «اینتل» به یک تازه‌وارد

    تهدید ریز غول‌های بازار

    شرکت آمریکایی «اینتل» درست مثل بوئینگ، زمانی ستاره دنیای مهندسی بود. این شرکت‌ها، پیشتازان عرصه تکنولوژی بودند، اما آن روزها ظاهرا تمام شده است. اینتل که زمانی به عنوان نماد نوآوری در جهان شناخته می‏‏‌شد، این روزها دائم مدیرعامل عوض می‌کند و در حال از دست دادن سهمش در بازار است. دیگر فقط انویدیا، غول هوش مصنوعی رقیبش نیست، بلکه شرکت‌های کوچک‌تر و حتی متحدان سابق این شرکت مانند مایکروسافت هم وارد عرصه رقابت شده‏‏‌اند. مهم‏‏‌ترین دلیل: اینتل عملکرد مالی را به علم مهندسی ترجیح داد و از رقبا عقب افتاد.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

    تکمیل آزادراه تهران-شمال در سه سناریو

    زمان آغاز عملیات احداث قطعه سه آزادراه تهران-شمال مشخص شد. براساس نتایج جلسه کارگروه ویژه پروژه ملی آزادراه تهران-‌شمال، وعده تامین مالی برای فعال‌شدن کارگاه عمرانی ساخت قطعه سوم این معبر که در قالب مشارکتی توسط دولت و بنیاد مستضعفان اجرا می‌شود، مطرح‌شده و گفته می‌شود از زمان شروع به‌کار، ظرف مدت دو سال‌این قطعه نیز به بهره‌‌‌‌‌برداری خواهد رسید.
  • رمزارزها در انتظار ورود رئیس‌جمهور جدید آمریکا به کاخ سفید هستند

    چراغ سبز ترامپ به کریپتو

    با وجود ماهیت غیرمتمرکز فعالیت و عدم‌وابستگی به کشور‏‏‌ها و سازمان‌ها، بازار ارز‏‏‌های دیجیتال همچنان در نتیجه ورود و خروج سرمایه نوسانات قیمتی را ثبت می‌کند و بنابراین مواردی مانند تغییر در شرایط اقتصادی، بحران‌ها یا تغییرات در روند سیاستگذاری اقتصاد‏‏‌های بزرگ از جمله آمریکا می‌توانند به طور مستقیم بر تغییرات قیمتی ارز‏‏‌های دیجیتال تاثیرگذار باشند. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، آمریکا مسیر قانون‌گذاری، افزایش نظارت و سختگیری‏‏‌ها را در بازار رمزارز در پیش گرفت که اثرات منفی خود را بر بازار و به‌ویژه صرافی‏‏‌های ارز دیجیتال گذاشت.
  • مرکز خاورمیانه بنیاد کارنگی مسیر نفوذ جدید عربستان در نظام بین‌الملل را بررسی کرد؛

    همگرایی جهانی به جای سلفی‌گری

    بنیاد کارنگی به تشریح مسیر نفوذ جدید عربستان در نظام بین‌الملل پرداخته و می‌نویسد: ریاض در چارچوب چشم‌انداز۲۰۳۰، بنا دارد همگرایی جهانی و ارزش‌های مدارا و تساهل را جایگزین اندیشه سلفی‌گری کند که برای قرن‌ها منبع مشروعیت داخلی و خارجی آن بوده است.
  • سخنگوی دولت در نشست خبری:

    ایران آماده مذاکره است

    فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت روز گذشته در نشست خبری خود چرایی افزایش نرخ ارز را تشریح کرد. وی سال نوی مسیحی، افزایش سفرها و به تبع آن افزایش تقاضای ارز و افزایش هیجانات داخل بازار ارز را از دلایل صعود نرخ ارز عنوان کرد و گفت: با مدیریتی که در حال انجام است تلاش می‌شود که میزان ارز به سطح ثابتی برسد و تاب‌آوری ارزی بالا برود.
  • یک فوریت تفکیک یک وزارتخانه کلیدی کلید خورد

    تجزیه راه و شهرسازی در بهارستان

    دنیای اقتصاد: روز گذشته در مجلس شورای اسلامی طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی مطرح شد و نمایندگان با ۱۶۷ رای موافق، ۶۹ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از ۲۴۶ مجموع نماینده حاضر با یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی موافقت کردند. البته طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی در مجلس یازدهم نیز مطرح بود، اما به نتیجه نرسید و در مجلس دوازدهم بار دیگر مطرح شد.
  • خبر ویژه - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹

    تاکید اژه‌ای بر میدان دادن به بخش خصوصی: محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه‌قضائیه در نشست هم‌اندیشی با نمایندگان منتخب بانک‌های غیردولتی گفت: در عدلیه آمادگی داریم سازوکاری را طراحی کنیم تا در موعد تصویب مصوبات یا تدوین بخشنامه‌هایی که به نحوی از انحا‌ به بخش خصوصی مربوط می‌شود، فعالان و کنشگران این بخش، به صورت نظام‌مند، مورد مشورت قرار گیرند. رئیس قوه‌قضائیه با بیان اینکه اعتقاد و عزم ما آن است که برای فائق آمدن بر مسائل و مشکلات اقتصادی، باید به بخش خصوصی، میدان دهیم، تصریح کرد: ما معتقدیم اعضا و فعالان بخش خصوصی باید از تصمیمات و مصوبات حکومتی که مستقیم یا غیرمستقیم بر فرآیندهای کاری و تخصصی آنها اثر می‌گذارد، به‌صورت نظام‌مند مطلع شوند و حتی طرف مشورت تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران قرار گیرند.‌/ایرنا
  • ساختمان سفید - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹

    رئیس‌جمهور به چابهار و زابل می‌رود: حبیب‌الله عباسی، مدیرکل روابط عمومی دفتر رئیس‌جمهور از سفر روز پنج‌شنبه رئیس‌جمهور به چابهار و زابل خبر داد./ایسنا
  • صدور ۱۷‌هزار مجوز برای کسب‌وکارهای معلق

    وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشست شورای گفت‌‌‌وگوی دولت و بخش خصوصی، از صدور ۱۷هزار مجوز کسب‌وکار که پیش‌تر به دلایل مختلف معلق شده بودند، خبر داد. عبدالناصر همتی، همچنین با اشاره به آغاز به کار مجدد پنجره صدور مجوزها گفت: امروز ۱۷‌هزار مجوز کسب‌وکار به‌صورت خودکار صادر شد. باید به سمتی برویم که دستگاه‌‌‌ها در صدور مجوزها تعلل نکنند.
  • بهبود ۵.۵میلیارد دلاری تراز تجاری در دولت چهاردهم

    گمرک ایران اعلام کرد تراز تجاری ایران در دولت چهاردهم(از ابتدای شهریور تا ۱۵دی ماه ۱۴۰۳) به میزان ۵.۵میلیارد دلار بهبود یافته‌است. به گزارش روابط‌عمومی گمرک ایران، در مدت فعالیت دولت چهاردهم از ابتدای شهریور تا ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳ جمعا به میزان ۲۲.۵میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال‌۱۴۰۲ به میزان ۲۴‌درصد افزایش داشته‌است.
  • دلار به کانال ۸۰ بازگشت؛

    زورآزمایی بازارساز ارزی

    قیمت دلار آزاد در بازار روز گذشته مجددا از مرز ۸۰ هزار تومان عبور کرد. بررسی روند معاملات ارزی در روز سه‌شنبه گویای آن است که سطح تقاضا افزایش یافته است. به عقیده برخی از کارشناسان، رشد نرخ ارز می‌تواند ناشی از عدم نتیجه‌دهی کشمکش بازارساز و معامله‌گران باشد. هدف بانک ‌مرکزی دلار زیر مرز ۸۰ هزار تومانی است، اما تقاضای موجود در بازار بیش از این رقم است.
  • آمار کنون‌بینی بخش‌های اقتصادی در دومین ماه پاییز بررسی شد؛

    اختلاف در برآورد رشد

    مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا چهارمین گزارش خود از برآورد ماهانه تولید ناخالص داخلی را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش، تولید ناخالص داخلی با نفت و بدون نفت در آبان‌ماه۱۴۰۳ به ترتیب رشد ۳.۳ و ۳.۵درصدی داشته است. این در حالی است که آمار کنون‌بینی پژوهشکده پولی و بانکی حاکی از آن است که تولید ناخالص داخلی سه‌ماه منتهی به آبان‌ماه ۱.۳درصد است که این میزان کمترین رشد برآوردی از تابستان۱۴۰۱ به بعد است. به نظر می‌رسد که بین آمار اعلامی از سوی دو نهاد تخمین زننده رشد اقتصادی تفاوت زیادی وجود دارد. به‌‌رغم اینکه هدف از کنون‌بینی کمک به تصمیم‌گیری‌ بهتر فعالان اقتصادی و سیاستگذاران است، اما تناقضات موجود در آمار به جای روشن‌سازی وضعیت، موجب سردرگمی بیشتر شده است.
  • نرخ تورم قاره سبز در سال ۲۰۲۴ به ۲.۴ درصد رسید؛

    تمدید انبساط پولی اروپا

    طبق آمارهای منتشرشده از سوی یورواستات، نرخ تورم سالانه در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در ماه پایانی سال ۲۰۲۴ با ۰.۲‌درصد رشد مواجه شد و به سطح ۲.۴ درصدی رسید. آمار و ارقام بیکاری نیز نشان داد که نرخ بیکاری این منطقه در ماه نوامبر در سطح ۶.۳ درصد ثابت ماند و نسبت به چهار ماه قبل تغییری را شاهد نبود. هرچند این ارقام تصمیم بانک مرکزی را مبنی بر کاهش نرخ بهره تغییر نداد.
  • بخشنامه سامان‌دهی و نظارت بر بازار رمزارزها ابلاغ شد

    سه‌شرط بانک مرکزی برای سکوهای رمزارز

    به گفته بانک مرکزی، تمامی سکوهای رمزپول در چارچوب مشخص، امکان دریافت مستقیم درگاه پرداخت با سقف مشابه سایر کسب‌وکارها را از بانک مرکزی خواهند داشت.
  • حجم کل معاملات شمش طلا از ۱۴ تن گذشت

    مرکز مبادله ایران: ۱۳۰ کیلوگرم شمش طلا به ارزش بیش از ۸۸۸ میلیارد تومان در حراج شماره ۸۱ مرکز مبادله ایران مورد معامله قرار گرفت.