چرا در شهرهای گرفتار خشکسالی، کارخانه می‌سازند؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ احداث کارخانه‌های بزرگ و نیازمند آب فراوان در شهرهای کم‌آب که قاعدتاً باید در جوار دریا یا مناطق پرآب ساخته می‌شد، بزرگ‌ترین خطای چند دهه گذشته اعلام شده است.

بررسی مقایسه‌ای نشان می‌دهد به‌طور متوسط و تقریبی، چهار تا پنج درصد از مصرف آب کشور مربوط به بخش صنعت و معدن است. حدود هفت تا هشت درصد آب کشور نیز در بخش آب شهری مصرف می‌شود و در نهایت، گفته می‌شود که بخش باقی‌مانده، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی است اما ممکن است که این عمومیت‌دهی چندان دقیق نباشد چراکه احتمال دارد، بخشی از آب به‌طور طبیعی تبخیر شده یا از مرزهای کشور خارج شده و به دریاها بریزد.

اگر بخواهیم همین آمار را با آمارهای مشابه در کشورهای دیگر دنیا مقایسه کنیم درمی‌یابیم که در دنیا، حدود ۲۲ درصد از مصرف آب در بخش صنعت مصرف می‌شود.

 این مقایسه، به خوبی نشان می‌دهد که ایران هنوز هم در بخش توسعه صنعتی، چندان پیشرفته نیست و نمی‌توان به سبب کم‌آبی، کشور را از توسعه صنعتی محروم کرد؛ بلکه لازم است حتماً نقشه راه جامع و بهینه برای مصرف آب توأمان با توسعه صنعتی تدوین کرد و به ظرفیت‌ها و تاب‌آوری اقلیم سرزمینی، وقع نهاد.

یکی از ضعف‌های نظام مدیریت آب کشور آن است که نظام داده آب بسیار ناکامل است. داده‌های بخش آب تا حدی داده‌های امنیتی محسوب شده و به راحتی منتشر نمی‌شوند.

از سوی دیگر، داده‌های دقیقی از مصرف آب، منابع آب، ریزش‌های جوی مناطق مختلف و تعداد ایستگاه‌های هواشناسی و باران‌سنجی وجود ندارد. چنانچه این داده‌ها وجود داشته باشند هم در یک بانک داده منسجم ثبت نمی‌شوند تا گزارش‌های منظم دوره‌ای از وضعیت آب در مناطق مختلف به‌وجود آید.

آب باید با نظام تعرفه مناسب، با در نظر گرفتن ضرایب مختلف اقلیم، کم‌آبی و مدیریتی در اختیار صنایع قرار بگیرد. هزینه بالای آب سبب دو نتیجه می‌شود؛ اول آنکه چون باید هزینه گزافی برای مصرف آب پرداخت شود، تکنولوژی‌ها تغییر می‌کند تا مصرف آب کنترل شود. دوم هم آنکه، این هزینه بالا احتمالاً برخی از صنایع بسیار پرمصرف را به مناطقی هدایت می‌کند که هم آب کافی و هم مزیت نسبی دارند.

 این یک راهکار برای اقتصاد آب است و مانع  جانمایی نامناسب صنایع در مناطق کم‌آب می‌شود. اگر هم صنعتی در این مسیر گام نگذاشت، باید خسارت‌ها ارزش‌گذاری شود؛ مقوله دریافت مالیات محیط ‌زیستی از صنعتگران سبب می‌شود قدرت رقابتی خود را از دست دهند و مجبور شوند حساسیت‌های این بخش را به رسمیت بشناسند.//

 

منبع: تجارت فردا