محصولات پالایشی تحتتاثیر بازارهای جهانی افزایشی شدند
بازگشت رونق به رینگ لوبکات
شاخص برنت طی هفته گذشته در مدار افزایش نسبی قرار داشت، بهطوری که در روز ۲۸مه به کانال ۸۴دلار به ازای هر بشکه نزدیک شد و در روز ۳۱ماه مه به قیمت ۸۱دلار و ۷۵سنت به ازای هر بشکه ریزش کرد. این افتوخیز بهای نفت برنت تحتتاثیر تشدید تنشها در منطقه دارای ذخایر نفتی اتفاق میافتد؛ چراکه نسبت به میزان تقاضا برای نفت نااطمینانی حاصل شده است. رشد بهای نفت برنت طی هفته گذشته قیمتهای جهانی محصولات پتروشیمی را صعودی کرد و از اینرو قیمت داخلی فرآوردههای نفتی همچون لوبکات سبک نیز تحتتاثیر اتفاقات و تغییر قیمتهای جهانی مسیر افزایشی را در پیش گرفته است.
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی نشان میدهد که در بازه زمانی ۵ تا ۹خردادماه سالجاری حدود ۴۲هزار تن لوبکات سبک در این بازار عرضه شد که با استقبال ۳۴هزار تنی مواجه شد و در نهایت همه حجم مورد تقاضا با میانگین قیمت موزون ۲۲هزار و ۵۳۵تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. طی هفته مورد بررسی ۳۰هزار تن از لوبکاتهای سبک عرضهشده به صورت نقدی و فقط ۴هزار تن از این محصول به صورت نسیه به فروش رسید.
مقایسه معاملات محصولات پالایشی در رینگ فیزیکی هفته گذشته با بازه زمانی ۲۹اردیبهشت تا دوم خردادماه نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات لوبکات سبک به صورت قابلتوجهی کاهش یافته است، به طوری که در بازه زمانی ۲۹اردیبهشت تا دوم خردادماه تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی میزبان ۸هزار تن از این محصول بودند که با تقاضای ۴هزار تنی مواجه شد. به عبارت بهتر میزان عرضه و معاملات دو هفته متوالی ۸۰درصد رشد و ۸۸درصد افزایش را به ثبت رسانده است. مقایسه میانگین قیمت موزون معاملات دو هفته پی در پی نشان میدهد که قیمت این محصول پتروشیمی افزایش ۰.۵درصدی داشته است که این رشد را میتوان به افزایش نسبی قیمت پایه محصولات پتروشیمی نسبت داد. رشد قابلتوجه معاملات لوبکات سبک در بازار فیزیکی در حالی رخ داده است که قیمت پایه این محصول در مسیر صعودی قرار دارد و با توجه به نوسانات نرخ ارز مبادلهای و همچنین قیمت پایه محصولات پتروشیمی چشمانداز رشد قیمت لوبکات سبک و سایر فرآوردههای نفتی را تقویت میکند و از اینرو مشتریان این محصول را برای خرید بیشتر ترغیب میکند.
افزایش قیمت لوبکات در پی رشد بهای ارز مبادلهای
قیمت پایه لوبکات سبک براساس نوسان نرخ ارز رسمی کشور و بهای این محصول در بازار جهانی تعیین میشود. بررسی بازار فیزیکی این محصول طی هفتههای مختلف سالجاری گویای افزایش تدریجی قیمت لوبکات سبک در این تالار بوده، چراکه این بازار از انتظارات تورمی به دور است و این روند تدریجی را میتوان به نوسانات قیمتهای جهانی نسبت داد. قیمت پایه فروش لوبکات سبک در خردادماه سالجاری نسبت به اسفندماه سال گذشته حدود ۱۷.۵درصد رشد را به ثبت رسانده است. این در حالی است که نرخ ارز مبادلهای در اسفند ۱۴۰۲ حدود ۳۹هزار و ۵۰۰تومان بود و نرخ ارز حوالهای در بازار مبادله در هفته دوم خردادماه سالجاری به ۴۱هزار و ۸۶۰تومان افزایش یافته است.
از این رو نرخ ارز در تعیین قیمت پایه این محصول رشد ۵.۶درصدی داشته و این روند افزایشی تاثیر مستقیمی بر قیمت لوبکات سبک و سایر فرآوردههای نفتی گذاشته است. از طرفی قیمت عرضه لوبکات براساس بهای HSFO۱۸۰ (نفت کوره سولفور بالا) خلیجفارس و نرخ ارز نیمایی (نرخ حواله ارز در بازار مبادله) تعیین میشود. بنابراین پیشبینی هرگونه تغییر یکباره در نرخ ارز نیمایی یا بهای نفت کوره سولفور بالا میتواند به معاملات این محصول جهتدهی کند.
قیمت پایه لوبکات (ماده اولیه تولید روغن پایه) در بورسکالای ایران براساس میانگین جهانی نرخ فروش دو هفته قبل HSFO (نفت کوره سولفور بالا) محاسبه میشود. از اینرو بررسی قیمت نفت کوره سولفور بالا نشان میدهد بهای آن که از ۲۰ماه مارس در کانال ۷۰دلار به ازای هر بشکه بود، روند تدریجی را در پیش گرفت و این افزایش تا روز ۲۶مه ادامه داشت و از این روز با افت قیمت همراه شد، به طوری که در روز ۳۱مه قیمت آن به ۷۱دلار و ۷۹سنت به ازای هر بشکه رسید. این نوسانات و افزایش نسبی قیمت نفت کوره سولفور بالا طی یکماه اخیر تحتتاثیر تشدید تنشها در مناطق دارای ذخایر نفتی اتفاق افتاده که در ادامه تاثیر آن بر قیمتگذاری محصولات داخلی همچون لوبکات سبک قابل مشاهده است.