نرخ حواله درهم روز پنج‌شنبه به محدوده هزار و ۳۸۰ تومان قدم گذاشت و توانست قیمت دلار در بازار معاملات داخلی را تحت‌تاثیر قرار دهد. رشد ارزش این ارز در سلیمانیه عراق دیگر عاملی بود که به افزایش قیمت دلار در بازار داخلی کمک کرد.  روز پنج‌شنبه، سکه تمام‌بهار آزادی نیز افزایش قیمت را تجربه کرد و با ۶ هزار تومان رشد به بهای یک میلیون و ۷۴۶ هزار تومان رسید. سکه در هفته گذشته با تقاضای نسبتا خوبی مواجه بود و توانست سه رشد پیاپی را به ثبت برساند؛ موضوعی که رشد این فلز گرانبها در هفته گذشته را به بیش از یک درصد رساند. باید دید با آغاز حراج سکه از روز جاری، سکه‌بازان به خرید‌های خود ادامه خواهند داد یا کمی عقب‌نشینی را در دستور کار قرار می‌دهند.

دلار در کانال ۵ هزار تومانی

قیمت دلار که در ایام نوروز به کانال ۵ هزار تومان رفته بود، در سه روز ابتدایی پس از تعطیلات نیز به نوسان در این کانال ادامه داد. روز سه‌شنبه، در اولین روز کاری پس از تعطیلات نوروزی، شاخص ارزی با عقبگردی ۴۰ تومانی به قیمت ۵ هزار و ۵۰ تومان رسید. این اتفاق در حالی افتاد که برخی عرضه‌کنندگان ارز اقدام به گران‌فروشی کردند. روز سه‌شنبه دلار در میان دلالان حتی تا محدوده ۵ هزار و ۲۰ تومان پایین آمد؛ با این حال، بخشی از عرضه‌‌کنندگان ارز از کم‌اطلاعی خریداران سوءاستفاده کردند و دلار خود را با قیمت‌های بسیار بالاتری به فروش رساندند. خریداران دلار گران بیشتر بازیگران آماتوری بودند که با هدف سرمایه‌گذاری یا از سر نیاز وارد بازار شده بودند؛ آنها از روند قیمت‌ها در حجم کلان اطلاع چندانی نداشتند و عرضه‌‌کنندگان ارز از ولع آنها برای خرید استفاده کردند و دلار را بعضا در قیمت‌هایی نزدیک به ۵ هزار و ۲۰۰ تومان به آنها فروختند. این در حالی بود که در سطوح کلان، قیمت‌ها در محدوده‌های بسیار پایین‌تری قرار داشت و خرید و فروش‌ها هم در حجم‌های بالاتری بود. روز چهارشنبه، قیمت دلار ۵ تومان دیگر پایین رفت و به نرخ ۵ هزار و ۴۵ تومان رسید.به گفته فعالان، عامل اصلی افت دلار در بازار داخلی، نزول ارزش آن در بازار هرات افغانستان بود. افت شاخص ارزی در این منطقه جغرافیایی در ابتدا معاملات شهر مشهد را تحت‌تاثیر قرار داد و به سرعت تعداد فروشندگان در بازار تهران را نیز بالا برد. دومین افت پیاپی شاخص ارزی موجب شد که برخی معامله‌گران عنوان کنند، رشد دلار در روزهای ابتدایی سال ۹۷ تعدیل خواهد شد؛ با این حال اتفاقات روز پنج‌شنبه بسیاری از فعالان را شگفت‌زده کرد.در ششمین روز هفته، پس از ۲ روز کاهش پیاپی قیمت دلار در جاده افزایشی قرار گرفت و به یکباره ۴۵ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند. این رشد موجب بازگشت دلار به محدوده ۵ هزار و ۹۰ تومان شد. حتی برخی از فعالان عنوان کردند که در مقاطعی از روز پنج‌شنبه قیمت دلار به مرز ۵ هزار و ۱۰۰ تومان نیز رسید.

انتظارات جدید در بازار ارز

عده‌ای از معامله‌گران انتظار دارند در صورتی که قیمت دلار در هفته جاری از مرز مقاومتی ۵ هزار و ۱۰۰ تومان عبور کند، با رشد بیشتری نیز مواجه شود. به گفته آنها، قیمت دلار در سال ۹۷ در برابر سطح یاد شده از خود مقاومت سنگینی نشان داده است؛ به این ترتیب، شکست این سطح می‌تواند موجب شود تقاضاهای فنی جدیدی وارد بازار شود. در چنین شرایطی، تنها عاملی که می‌تواند اثرات ورود تقاضای جدید به بازار را خنثی کند، عرضه بازارساز خواهد بود. بازارساز در هفته گذشته توسط یکی از صرافی‌های بزرگ دولتی به سایر صرافی‌ها دلار را زیر ۵ هزار تومان و در محدوده۴ هزار و ۸۸۰ تومان عرضه کرد. با این حال، عده کمی حاضر شدند با این قیمت دلار را در بازار به فروش برسانند. به‌نظر می‌رسد بازارساز برای مدیریت قیمت‌ها نیاز است که ساماندهی صرافی‌ها را با سرعت بیشتری صورت دهد. در کنار این، مدیریت انتظارات بازار عامل مهم دیگری است که می‌تواند متغیرهای افزایشی را کم اثرتر کند و دامنه نوسانات را کاهش دهد. در این میان، عده زیادی از معامله‌گران عنوان می‌کنند که دامنه تقاضا نسبت به ماه‌های انتهایی سال گذشته بسیار کاهش یافته است. به گفته آنها، بسیاری از صرافی‌ها خرید و فروش دلار و یورو را تعطیل کرده‌اند و بیشتر اقدام به فروش سایر ارزها می‌کنند. همزمان تمایل آنها به خرید و فروش‌های حواله‌ای بالاتر رفته است. از نظر این دسته، اگر میزان عرضه بازارساز افزایش پیدا کند، قیمت‌ها در بازار با عقب‌نشینی بیشتری مواجه خواهند شد. این در حالی است که یکی از معاونان ارزی پیشین بانک مرکزی عنوان می‌کند، بانک مرکزی بهتر است کمتر اقدام به تزریق ارز به‌صورت اسکناس کرده و از سیاست عرضه ارز در مبادی خروجی بهره گیرد. همچنین کمال سیدعلی درباره چگونگی تاثیر نرخ ارز بر تورم وارداتی گفت: این موضوع بستگی به نحوه ثبت‌سفارش دارد، اگر کماکان ارز با قیمت مبادله‌ای به مردم فروخته شود، افزایش نرخ‌ها کنترل می‌شود. البته موضوع مهم دیگر این است که بانک مرکزی برای ارز مبادله‌ای چه برنامه‌ای دارد و این نرخ را در چه سطحی حفظ می‌کند. از نظر این کارشناس، احتمال یکسان‌سازی نرخ ارز در سال‌جاری پایین است. وی درباره وضعیت یکسان‌سازی نرخ ارز در این شرایط نیز تصریح کرد: در حال حاضر اولویت دولت کنترل تورم است و در این صورت توجه خاصی به یکسان‌سازی نرخ ارز نمی‌کند.

آغاز حراج سکه

سکه هفته گذشته ۲/ ۱ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد؛ با این حال باید دید با آغاز حراج این فلز گرانبها در سال ۹۷ این افزایش ادامه خواهد یافت یا بازار با کاهش سطح قیمت‌ها مواجه خواهد شد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، حراج سکه در بانک کارگشایی در سال ۹۷ از ۱۸فروردین ماه دوباره آغاز می‌شود. بر اساس جزئیات اعلام شده، حراج سکه در سال ۹۷ سه روز در هفته انجام خواهد شد و طرح پیش‌فروش سکه نیز در بانک ملی ادامه خواهد یافت. در ماه‌های پایانی سال ۹۶ بانک مرکزی به‌منظور مدیریت قیمت و جلوگیری از افزایش حباب در بازار آزاد، حراج سکه را در دستور کار قرار داد.

بانک و بیمه

بانک و بیمه


روند بازارها را در صفحه آینده‌نگر بخوانید