به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان‌رضوی، «علی‌اکبر لبافی»، رئیس این دبیرخانه گفت: در تعامل با جهادکشاورزی استان به‌دنبال احصای مشکلات این بخش و بررسی راهکارهای مناسب در جهت حل چالش‌های موجود هستیم.

لبافی درخصوص اهمیت تدوین دستورالعمل اجرایی تشکیل صندوق ملی زعفران، به‌عنوان یکی از موضوعات این نشست گفت: ما نیازمند پیشنهادهایی شفاف هستیم تا بتوانیم موضوع تشکیل صندوق ملی زعفران را پیگیری کنیم. در ۶‌ماه ابتدایی سال‌گذشته، میزان صادرات این محصول در استان چندان مطلوب نبوده و باید به‌صورت جدی به این محصول و مشکلات متولیان آن پرداخته شود.

در ادامه این نشست، رامین اسمی، کارشناس مسوول زعفران سازمان جهادکشاورزی خراسان‌رضوی بیان کرد: در فروردین‌ماه سال‌گذشته، موضوع صندوق ملی زعفران پیگیری شد. با توجه به اهمیت تشکیل این صندوق و شورای قیمت‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری، توافق شد که ۵۱‌درصد مالکیت این صندوق متعلق به دولت و ۴۹‌درصد دیگر آن سهم اعضای صندوق باشد و صندوق در استان‌های خراسان‌شمالی، جنوبی و رضوی تشکیل شود.

کارشناس مسوول زعفران سازمان جهادکشاورزی استان ادامه داد: جلسات متعددی برای ایجاد صندوق ملی محصول زعفران برگزار شد اما به نتیجه لازم نرسید. ذی‌نفعان باید در این صندوق عضو شوند که برای این امر، پیشنهاد تشکیل تعاونی زعفران‌‌‌‌‌‌‌‌کاران ارائه شد تا تمامی شهرستان‌های تولیدکننده زعفران، تعاونی مربوط به این محصول را داشته باشند. با این کار، کشاورزان ترغیب به عضویت در این تعاونی‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌شوند و در غایت امر، اعضای صندوق‌ملی زعفران نیز از تعاونی‌‌‌‌‌‌‌‌های شهرستان‌ها انتخاب خواهند شد. با این پیشنهاد موافقت نشد. یکی از انتقادهای واردشده، عضویت همزمان برخی از اعضای تعاونی زعفران در دیگر تعاونی‌هاست که این امر سبب می‌شود افراد امکان عضویت در صندوق‌ملی را نداشته باشند. در حقیقت، شفاف و مشخص‌نبودن فرآیند تشکیل صندوق ملی زعفران و دستورالعمل‌‌‌‌‌‌‌‌ها، سبب عدم‌تشکیل صندوق ملی زعفران تاکنون شده است.

حمیدرضا رضوی‌خبیر، مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی خراسان‌رضوی نیز بیان کرد: به دلیل گستردگی شاغلان در حوزه زعفران، امکان حضور و عضویت تمامی این افراد در صندوق ملی زعفران وجود ندارد، لذا باید مجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌هایی به‌عنوان شرکت‌های تخصصی در این زمینه تشکیل شود و مرکزیت آن در استان خراسان‌رضوی باشد. از سویی باید به این موضوع توجه کرد که دولت به دلیل محدودیت‌های مالی نمی‌تواند سهم خود را برای تشکیل صندوق ملی زعفران تامین کند.

لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفت‌‌‌‌‌‌‌‌وگوی استان نیز در جمع‌بندی مباحث بیان کرد: بخش‌خصوصی درخصوص تشکیل شرکت تعاونی فراگیر مشکلی ندارد؛ اما مسوولان معمولا برای تشکیل تعاونی ملی و کشوری سختگیری‌‌‌‌‌‌‌‌های بیشتری نسبت به تعاونی‌‌‌‌‌‌‌‌های استانی دارند.

لبافی تصریح کرد: باید شیوه‌نامه عضویت در تعاونی تدوین شود تا افراد دارای صلاحیت امکان ورود به این تعاونی را داشته باشند، لذا با توجه به اهمیت تدوین دستورالعمل اجرایی تشکیل صندوق ملی زعفران، لازم است ابتدا اساسنامه برای شکل‌‌‌‌‌‌‌‌گیری تعاونی زعفران در شهرستان‌ها تدوین و سپس به تعاون روستایی ارائه شود.

عدم‌همخوانی میزان تسهیلات ابلاغی تبصره‌۱۸ با اهداف ابلاغی در زمینه توسعه کشت گلخانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها دستورکار دیگر این جلسه بود. لبافی در این زمینه گفت: تسهیلات فعلی در حوزه کشاورزی کارآیی لازم را ندارد و دغدغه ذی‌نفعان را پوشش نمی‌دهد. برای حفظ منابع آبی ایران باید به سمت کشت گلخانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای برویم. استان خراسان‌رضوی در نیمه اول سال ‌در اجرای تعهدات اشتغال جایگاه قابل‌قبولی در مقایسه با سایر استان‌ها ندارد.