مدیرکل ساخت روسازی راهآهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور
تولید سوزن های ریلی در سطح استانداردهای بین المللی
مدیر کل ساخت روسازی راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل و نقل کشور با اعلام این مطلب در گفت و گو با دنیای اقتصاد گفت: در حال حاضر اقلام مورد نیاز در صنعت احداث خطوط آهن کشور به صورت داخلی و در سطح استانداردهای بینالمللی تولید و تحویل میشوند.
مهدی صیدگر افزود: برای ایجاد الزام به استفاده از سوزنهای ریلی ساخت داخل در پروژههای ریلی کشور باید این سوزنها داخل کشور تولید شوند. داخلیسازی سوزنهای ریلی در مدت دو تا سه سال اخیر سیر تکاملی داشته و قطعاتی مانند تکه مرکزی، ریلهای پهلویی و زبانه آن که وارداتی بودند به تدریج ساخت داخل شدند. عوامل فنی شرکت گسترش ریلی صنایع ایران (ایرید) با همکاری سایر شرکتهای فعال در این حوزه توانستند تولید سوزن را داخلی سازی کنند.
وی در ادامه گفت: این موضوع منافع اقتصادی زیادی مانند کاهش ارز بری، در دسترس بودن و پاسخگو بودن تولید کننده برای کشور دارد. طبیعی است که تولید کنندگان داخلی نسبت به تامین کنندگان خارجی برای ارائه خدمات پشتیبانی در دسترس تر بوده و همچنین اشتغال کارگران و مهندسان ایرانی نیز فراهم خواهد شد.
صیدگر درباره استفاده از سوزنهای تولید داخل در پروژههای ریلی کشور گفت: این سوزنها حدفاصل سال ۹۸ تا کنون در اکثر پروژههای ریلی مورد استفاده قرار گرفتهاند. مهمترین آنها پروژههای ریلی همدان-سنندج، میانه-اردبیل، یزد-اقلید، میانه-تبریز، چابهار-زاهدان و خواف-هرات بوده است.
وی با اشاره به سیر تکاملی داخلی سازی سوزنهای ریلی در کشور گفت: تولید سوزن ریلی سالها است که توسط شرکت گسترش صنایع ریلی ایران (ایرید) انجام میشود. تفاوتی که در این تولید در سه سال اخیر بوجود آمده این است که درصد داخلی سازی به تدریج افزایش یافته است. سوزن ریلی قسمت های مختلفی دارد و شامل بخشهای تکهمرکزی سوزن، ریلهای هادی، ریلهای پهلویی، ریلهای معمولی، زبانه و سایر اقلام بوده که هر کدام ارزش اقتصادی و فنی خاص خود را دارد.
مدیر کل ساخت روسازی راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل و نقل کشور افزود: قبل از سالهای ۹۷ و ۹۸ این اقلام اکثرا به صورت وارداتی تامین و در کشور مونتاژ میشدند. البته یکسری از اقلام مانند «پابند» در داخل تولید میشد اما ارزش ریالی اقلام وارداتی بسیار بیشتر از اقلام تولیدی در کشور بود. در سه سال اخیر نهضت داخلی سازی تحهیزات ریلی با تولید ریل در کشور آغاز شد. حدود ۹۰ سال ریل مورد نیاز در کشور از خارج تامین میشد اما در این دو تا سه سال اخیر در داخل تولید شد.
وی افزود: یکی از اقلام مصرفی مهم ریل است که هزینه بری قابل توجهی در تولید سوزن دارد. از لحاظ فنی تکه مرکزی سوزن و ریل زبانه که حائز اهمیت است. در سه سال اخیر به تدریج این اقلام تولید داخل شده و مراحل مختلف آزمونهای کیفی را برای رسیدن به این هدف طی کردند.
صیدگر درباره تولید تجهیزات ریلی در داخل کشور گفت: در سالهای گذشته یکی از اهداف مهم، تولید ریل در داخل کشور بود که تحریمها باعث شد در تولید آن مصممتر شویم. مشابه همین فرآیند را در خصوص تجهیزات ارتباطی وسیستمهای مخابراتی
راهآهن هم داشتیم. در سالهای گذشته سیستمهای مخابراتی راهآهن توسط شرکتهای اروپایی و بعد تر در دهه ۹۰ از شرکتهای چینی تامین میشدند. با ایجاد محدویت ناشی از تحریم ها برای تامین این سیستم های مخابراتی سراغ شرکتهای داخلی رفتیم و بعد از تلاش فراوان از سال ۹۷ تا کنون تجهیزات مخابراتی راهآهن در داخل کشور تولید میشوند.
وی درباره تفاوت سوزن های داخلی در مقایسه با مشابه خارجی گفت: تنها تفاوت در روش جوشکاری تکه مرکزی سوزنها است. به این صورت که نمونههای خارجی با دستگاه فلشبات جوشکاری شده اما محصولات داخلی با روش شیار باریک جوشکاری میشوند و این تنها تفاوتی است که با نمونه خارجی دارد. این موضوع تکنولوژی خاصی ندارد بلکه نیازمند یک تجهیز خاص است که به دلیل تولیدکنندگان محدود و تحریمها شرکتهای مذکور در دنیا از فروش آن خودداری میکنند.