«دنیایاقتصاد» نبض ۹ماهه بازار گردشگری ۲۰۲۴ را بررسی میکند
۲درصد تا «توریسم ۲۰۱۹»
۴ سال پس از بحران جهانی کرونا، که گردشگری جهانی را به بنبست رساند، نبض این بازار نشاندهنده بهبود قابلتوجه در این بخش است، به طوری که اکثر مناطق در دوره ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۴ از تعداد ورودیهای سال ۲۰۱۹ فراتر رفتهاند. از نظر درآمدهای گردشگری بینالمللی نیز، بیشتر مقاصد با دادههای موجود رشد دورقمی را نسبت به سال ۲۰۱۹ نشان میدهند.
زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل گردشگری سازمان ملل متحد گفت: «رشد چشمگیری که در درآمدهای گردشگری مشاهده میشود، خبر خوبی برای اقتصادهای سراسر جهان است. این واقعیت که هزینههای بازدیدکنندگان حتی قویتر از ورودیها در حال رشد است، تاثیر مستقیمی بر میلیونها شغل و کسبوکارهای کوچک دارد و به تراز پرداختها و درآمدهای مالیاتی بسیاری از اقتصادها کمک میکند.»
توریسم در مناطق جهان
ورود گردشگران بینالمللی در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ به شدت رشد کرد که این امر، ناشی از تقاضای قوی پس از همهگیری در اروپا و عملکرد قدرتمند بازارهای گردشگری بزرگ در سطح جهان و همچنین بهبود مستمر مقاصد در آسیا و اقیانوسیه بود. افزایش ارتباطات هوایی و تسهیل ویزا نیز از سفرهای بینالمللی حمایت میکند.
خاورمیانه با رشد ۲۹درصدی در مقایسه با سال ۲۰۱۹ همچنان از رشد بیسابقه در این دوره ۹ماهه برخوردار بوده است، در حالی که اروپا با یکدرصد رشد و آفریقا با ۶درصد نیز از سطح سال ۲۰۱۹ فراتر رفتهاند.
قاره آمریکا نیز ۹۷درصد از ورودیهای قبل از همهگیری خود را بازیابی کرد و تنها ۳درصد کمتر از سطح ۲۰۱۹ باقی مانده است.
همچنین، آسیا و اقیانوسیه در مقایسه با بهبودی ۶۶ درصدی در سال ۲۰۲۳ به ۸۵درصد از سطح سال ۲۰۱۹ رسیدند. آسیا و اقیانوسیه از زمان بازگشایی این منطقه به روی سفرهای بینالمللی در سال ۲۰۲۳، بازگشت تدریجی اما نابرابر در ورودیها را تجربه کردهاند.
آمارها حاکی از آن است که فصل تابستان در نیمکرهشمالی به طور کلی پرتقاضا بود و ورودیها در سراسر جهان به ۹۹درصد از مقادیر پیش از همهگیری در سهماه سوم ۲۰۲۴ رسیده است.
در مجموع ۶۰ مقصد از ۱۱۱ مقصد در ۸ تا ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ از تعداد ورودیهای سال ۲۰۱۹ فراتر رفتند. در این دوره قطر پرقدرتترین عملکرد را تجربه کرده و با رشد ۱۴۱ درصدی در مقایسه با ۲۰۱۹ ورودیهای خود را به بیشاز دو برابر رسانده است. علاوه بر این آلبانی ۷۷درصد، عربستان ۶۱درصد، کورایائو ۴۸درصد، تانزانیا ۴۳درصد و کلمبیا و آندورا هر دو با ۳۶درصد رشد بهترین عملکرد را از آن خود کردند.
رشد فوقالعاده درآمدهای گردشگری
نبض بازار گردشگری حاکی از رشد بالای درآمدهای گردشگری در ۹ ماهه امسال است. آمارهای سازمان جهانی گردشگری نشان میدهد، در مجموع ۳۵ کشور از ۴۳ کشور با دادههای موجود در مورد دریافتیها، در ۸ تا ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ از مقادیر قبل از همهگیری فراتر رفتند که بسیاری از آنها رشد دورقمی را در مقایسه با سال ۲۰۱۹ (به ارزهای محلی) گزارش کردند که در بیشتر موارد بسیار بالاتر از تورم بود.
در میان بهترین عملکردها از نظر درآمد، صربستان با ۹۹درصد رشد نسبت به سال ۲۰۱۹ در صدر فهرست قرار گرفت که توانست درآمد خود را تقریبا به دو برابر برساند. همچنین پاکستان (۶۴درصد)، رومانی (۶۱درصد)، ژاپن (۵۹درصد)، پرتغال (۵۱درصد)، نیکاراگوئه و تانزانیا (هر دو ۵۰درصد) توانستند بهلحاظ درآمدی به رشدی بسیار فراتر از سطح ۲۰۱۹ دست یابند.
علاوه بر این، در میان پردرآمدترین کشورهای جهان از نظر گردشگری، ژاپن (۵۹درصد)، ترکیه (۴۱درصد) و فرانسه (۲۷درصد) رشد دورقمی تا سپتامبر ۲۰۲۴ را ثبت کردند. همچنین اسپانیا (۳۶درصد) و ایتالیا (۲۶درصد) نیز درآمدهای بالای بازدیدکننده را تا ماه اوت گزارش کردند. بریتانیا (۴۳ درصد)، کانادا (۳۵ درصد) و استرالیا (۱۸ درصد) تا ژوئن ۲۰۲۴ درآمد بالاتری را به ثبت رساندند. در مورد ایالات متحده، بزرگترین درآمد گردشگری جهان، این کشور رشد ۷ درصدی را تا سپتامبر گزارش کرده است.
دادههای مربوط به هزینههای گردشگری بینالمللی بهویژه در میان بازارهای منبع بزرگ مانند آلمان (۳۵درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹)، ایالات متحده (۳۳درصد) و فرانسه (۱۱درصد) گویای همین روند است.
همچنین رشد مخارج قوی توسط بریتانیا (۴۶درصد)، استرالیا (۳۴درصد)، کانادا (۲۸درصد) و ایتالیا (۲۶درصد)، تا ژوئن ۲۰۲۴ گزارش شده است. دادههای موجود برای هند نشاندهنده افزایش خروجی است. هزینههای این بازار به طور فزاینده، با رشد ۸۱ درصدی تا ژوئن ۲۰۲۴ (در مقایسه با ۲۰۱۹) همراه بود.
در مسیر بهبودی کامل تا پایان سال ۲۰۲۴
انتظار میرود ورود گردشگران بینالمللی در سال ۲۰۲۴ به سطح سال ۲۰۱۹ برسد، این در حالی است که درآمدهای گردشگری بینالمللی در سال ۲۰۲۳ تقریبا به سطوح قبل از همهگیری رسیده بود.
در حالی که میزان گردشگران ورودی در تعداد زیادی از مقاصد در سال ۲۰۲۳ از تعداد ورود قبل از همهگیری فراتر رفته یا در سال ۲۰۲۴ این اتفاق رخ داده، هنوز در چند منطقه و مقصد جا برای بازیابی وجود دارد. بازگشت آهستهتر در بخشهایی از شمال شرق آسیا و اروپای شرقی مرکزی با نتایج قوی در سایر مناطق فرعی اروپایی، خاورمیانه، آمریکای مرکزی و دریای کارائیب، که در آن ورودیها از ارزشهای قبل از همهگیری فراتر رفتهاند، در تضاد است.
همانند سال ۲۰۲۳، سال ۲۰۲۴ نیز به دلیل میانگین هزینه بالاتر در هر سفر (به استثنای اثرات تورم)، که تا حدی نتیجه دورههای اقامت طولانیتر است، درآمدهای صادراتی زیادی از گردشگری بینالمللی داشته است.
چالشها باقی میماند
باوجود نتایج به طور کلی چشمگیر، چند چالش اقتصادی، ژئوپلیتیکی و آب و هوایی باقی مانده است. بخش گردشگری همچنان با تورم در سفر و گردشگری مواجه است، یعنی هزینههای بالای حملونقل و اقامتگاه و همچنین نوسان قیمتهای نفت. درگیریها و تنشهای فزاینده در سراسر جهان همچنان بر اعتماد مصرفکننده تاثیر میگذارد، در حالی که رویدادهای شدید آب و هوایی و کمبود کارکنان نیز چالشهای حیاتی برای عملکرد گردشگری هستند.