صبوری صادرکنندگان اصفهانی

محمدعلی دهقان دهنوی با بیان آنکه نظارت پیشینی باید به نظارت پسینی تبدیل شود، تاکید کرد: نباید به بهانه نظارت در امور تجارت، در زمینه تولید و صادرات مداخله و اختلال ایجاد شود.

وی صحبت از رفع تعهد ارزی برای صادرکنندگان را نگاه مداخله‌‌‌گرایانه دانست و گفت: دخالت ما موجب اختلال می‌شود و از اختیارات صادرکننده است که خودش فرآیند کار را دنبال کند. ما فقط باید تسهیلگر و مصمم باشیم تا قوانین و مصوبه‌‌‌های سخت و نسنجیده را تغییر داده و اصلاح کنیم. درواقع، تسهیل در فرآیند تجارت از طریق مقررات‌زدایی و کمک به تجار در جهت رفع موانع را باید در سازمان توسعه تجارت دنبال کنیم.

دهقان‌دهنوی با اشاره به ماموریت معاونت حقوقی ریاست جمهور و انتشار سندی به نام حقوق فعالان اقتصادی، مطالعه بندها و آگاهی نسبت به موارد حقوقی را به فعالان اقتصادی توصیه کرد.

معاون وزیر صمت همچنین به فعالیت‌‌‌های مبتکرانه اتاق بازرگانی اصفهان در زمینه تربیت صادرکننده، دوره‌‌‌های آموزشی مختلف برای فعالان اقتصادی و تشکیل میزهای تخصصی اشاره کرد و گفت: اتاق اصفهان به‌‌‌عنوان یک اتاق مبتکر می‌تواند الگویی برای دیگر اتاق‌‌‌های کشور باشد و در کارگروهی با حضور نماینده صمت، استانداری و روسای تشکل‌ها به حل مسائل ورود کنند. ما نیز تفویض اختیار به استان اصفهان را در نظر داریم.

امید و تلاش پیگیرانه با مقاومت در مقابل موانع صادرات

مهدی جمالی‌‌‌نژاد، استاندار اصفهان هم با اذعان به مشکلات صادرکنندگان و صبوری آنها، تحریم‌‌‌ها، آرایش نظامی منطقه، ناترازی‌‌‌های انرژی و موارد دیگر، گفت: آنچه می‌تواند کارگشا باشد، امید و تلاش پیگیرانه با مقاومت در مقابل موانع است.

به گفته وی، راه‌‌‌اندازی شرکت‌های مدیریت صادرات و تمرکز جدی بر صادرات در ابعاد صنایع خلاق و دستی، دانش‌‌‌بنیان، تبدیل استان به زنجیره صادراتی با توجه به پتانسیل‌‌‌ها و شرایط بین‌الملل، توجه به بازارهای روسیه، اوراسیا، چین، شانگهای و...، در جهت تسهیل و توسعه صادرات دارای اهمیت است. ضمن آنکه، بحث ویژند‌سازی (برندینگ) که توسط اتاق اصفهان پیگیری شده است، موضوع جالبی است و لازم است برای تثبیت و توسعه برندینگ تلاش کنیم.

استاندار اصفهان در بیان اهمیت نقش تشکل‌ها در تسهیلگری، بخش دانشگاهی در رشد علم و فناوری و هوشمند شدن کسب و کارها و میزهای گردشگری و انرژی با همکاری نهادهای مسوول، خاطرنشان کرد: اگر مجموعه‌‌‌ای اهمال یا کم‌‌‌کاری کند، برخورد می‌‌‌کنیم.

ضرورت تحقق سیاستگذاری پایدار در صادرات

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان هم در این رویداد با اشاره به ۴۳ بند از وظایف سازمان توسعه تجارت گفت: برای ما یک بند که ضرورت سیاستگذاری پایدار در صادرات است، مهم است تا در ظرف دو تا چهار سال هیچ قانونی تغییر نکند.

وی با اعلام ارقام نسبتا بالای صادرات غیرنفتی کشورهای همسایه، صادرات غیرنفتی ۵۵ میلیارد دلاری کشورمان را غیرقابل‌ قبول دانست و گفت: ناکارآمدی در مدیریت صادرات کالا و بالا رفتن نرخ دلار و نبود سیاستگذاری قوی در حوزه حمل‌‌‌ونقل کالاهای صادراتی، چالش‌‌‌های بزرگی است و انتظار صادرکنندگان این است که قانون توسعه صادرات به‌‌‌گونه‌‌‌ای تدوین شود که مورد تایید همه ارکان نظام باشد و به توسعه صادرات و رفاه ملی منجر شود.

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در صحبت از موضوع تعطیلی آخر هفته و محدودیتی که برای تبادلات بین‌المللی ایجاد می‌کند، موضوع FATF، مسائل تجارت خارجی، پیشنهاد تاسیس بانک‌های ایران و هند و ایران و پاکستان و ایجاد صرافی در عراق را مطرح کرد.

وی از سازمان صمت خواست تا شعب و دفاتر خود را در شهرستان‌‌‌های استان به منظور سهولت دسترسی صاحبان صنایع توسعه دهد.

فرآیندهای صادرات هرروز سخت‌‌‌تر می‌شود

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز با بیان سهم پایین ایران در صادرات جهانی (۰.۲۳ درصد) گفت: باوجود تولیدات خام و فرآوری‌‌‌شده فراوان، مشکلات مالی و نبود ارتباطات بین‌المللی، فرآیند صادرات را دشوارتر کرده است.

سیدعبدالوهاب سهل‌‌‌آبادی با ابراز گلایه از عدم رفع این موانع در طول سال‌های اخیر، یادآور شد: ۱۲ سال پیش این موضوعات را مطرح کردم؛ ولی هنوز اتفاقی در زمینه حل مشکلات نیفتاده است. صادرات زمانی موفق می‌شود که مسائل و زیرساخت‌‌‌ها حل و فراهم شود.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اعلام آنکه طی ۱۲ سال گذشته حدود ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را به دلیل نبود مدیریت صحیح از دست ‌‌‌داده‌‌‌ایم، از فروش نفت با قیمت پایین‌‌‌تر به چین و اینکه دستاورد چندانی برای کشور نداشته است، گلایه کرد و افزود: با کدام لجستیک می‌توانید مشکل صادرات و افزایش سهم ایران در تجارت جهانی را حل کنید؟

سهل‌‌‌آبادی در بیان ضرورت یکسان‌‌‌سازی نرخ ارز برای صادرکنندگان افزود: نرخ ارز یکی از چالش‌‌‌های اصلی صادرات است که نیازمند راهکاری جدی است و در این برهه که صادرکنندگان و اهالی صنعت عاشقانه در دفاع از اقتصاد کشور برای دریافت موافقت اصولی و راه‌‌‌اندازی کسب و کارها تلاش می‌کنند، باید مورد حمایت و تقدیر قرار گیرند.

گفتنی است در این رویداد، برخی از صادرکنندگان با اشاره به مشکلاتی که در زمینه پیدا کردن بازار، شرایط سخت حفظ بازار و مشتری خارجی متاثر از تحریم‌‌‌های داخلی و خارجی و مقررات غیر ضروری دارند، ابراز کردند مداخله بانک مرکزی به تراز تجاری منفی منجر شده است.

آنها همچنین در حضور معاون وزیر صمت موضوعاتی چون ناترازی انرژی و از دست دادن مشتری خارجی، ضرورت اجازه دادن برای ورود ارز حاصل از صادرات، خسارات سنگین تولید ناشی از تعطیلی نابهنگام واحدها، مشکلات کشتی‌‌‌رانی و حمل‌‌‌ونقل، ضرورت هرچه زودتر تک‌‌‌نرخی شدن ارز، توجه به ابلاغیه‌‌‌های انرژی به‌‌‌ویژه در زمینه مصرف گاز که کاهش ۵۰ درصدی را در زمانی نامتعارف اعلام کرده و مترادف با تعطیلی واحدهای صنعتی است و این موضوع که صادرات یک نیاز ملی است نه یک نیاز شخصی را مطرح کردند و خواستار رسیدگی سازمان توسعه تجارت و دیگر نهادهای مسوول شدند.