نادیده گرفتن مزیت کشت «توتون»
اما در چند سال اخیر بیبرنامگیها در این حوزه مشکلاتی را در پی داشته و سبب شده که این بخش نتواند آنگونه که باید قد علم کند. حسین محمدی، رئیس هیاتمدیره یک شرکت فعال در تولید توتون در گفتوگو با بازار برخی از این مشکلات را ناشی از عدماعلام سیاستها و برنامههای تولید توتون قبل از شروع سال زراعی میداند و معتقد است که برای رفع چالشهای پیشروی توتونکاران و صادرکنندگان این محصول نیازمند برنامهریزیهای به موقع هستیم. متن زیر ماحصل گفتوگو با این تولیدکننده است.
چالش اصلی در حوزه توسعه کشت توتون در گلستان چیست؟
از ویژگیهای مثبت وزارت جهاد کشاورزی، اعلام شفاف سیاستها و برنامههای تولید در ابتدای هرسال زراعی است و جالب تر اینکه قبل از اعلام برنامهها به صورت رسمی، خدمات نهادهای همچون توزیع کودهای شیمیایی و بوجاری بذور مربوطه را در دستور کار خود قرار میدهد و کشاورز متناسب با سیاستها نسبت به کشت تصمیم و اقدام میکند. اما متاسفانه این نوع نگاه در حوزه توتون که اهمیت آن از منظر اشتغالزایی و ارزآوری بیشتر از سایر محصولات است توسط وزارت صمت وجود ندارد و در زمان مقتضی اعلام نمیشود یا چنانچه اقدامی هم صورت بگیرد به علت اعلام دیرهنگام، اثربخشی آن بسیار ناچیز و در ادامه دستاندرکاران بخش خصوصی را سردرگم میکند.
از دیگر معضلات کشت توتون نابسامانی در امر تهیه و تامین بذور باکیفیت و سالم است که ساماندهی دقیق کارشناسی در آن صورت نمیگیرد. دسترسی کشاورز به بذور شناسنامه دار و در ادامه تولید نشأ سالم از مهمترین ارکان موفقیت در امر تولید است که بیتوجهی به آن خسارت زیادی به تولید و کشاورزان وارد میکند که در سالهای گذشته جامعه توتونکاران استان با آن مواجه شدند.
عدمسیاستگذاری به موقع چه تبعاتی دارد؟
این عدمبرنامهریزی مباحث و مشکلات زیادی را پیش روی دارد و به همین سبب تمامی تولیدکنندگان بدون اطلاع از سیاستهای راهبردی وزارت صمت در شروع سال زراعی جدید، در یک فضای مبهم نسبت به کشت اقدام میکنند که تبعات منفی آن حتی دامن سایر بخشهای خصوصی از جمله بازرگانان و صنایع عملآوری و فرآوری کشور را هم میگیرد.
در نتیجه شایسته است دستاندرکاران استانی برای بهرهمندی از ظرفیت خدادادی (اقلیم و آب و هوا) و همچنین استفاده بهینه از فرصت فوقالعاده و منحصربهفرد استان که زمینهساز اشتغال و ارزآوری برای کشور است، اقدامات لازم را انجام دهند و اگر غیر از این باشد مشکلات عدیده پیشرو روزبهروز بیشتر میشود و فضا را برای بخش خصوصی سختتر خواهد کرد. اگر سیاستگذاری درست و دقیق در حوزه توتون صورت نگیرد وضعیت اسفناکتر خواهد شد.
رونق کشت توتون در گلستان چه نتایجی به همراه دارد؟
مسوولان ملی و استانی به خوبی میدانند خاک زراعی استان، به دلیل سیاست چندکشتی، خسته و هرساله از حاصلخیزی آن کاسته میشود. از طرفی ذخیره منابع آبی هم در وضعیت خوبی نیست در نتیجه اعمال سیاستهای درست و دقیق اجتنابناپذیر است. با اعلام به موقع سیاستها، امکان شیفت کشت تابستانه توتون به کشت بهاره دور از انتظار نخواهد بود که در این صورت ضمن افزایش حاصلخیزی خاک در سایه اعمال آیش مزارع در پاییز و زمستان، کاهش مصرف آب در کشت بهاره اتفاق خواهد افتاد که این مهم رهاورد این تصمیم خواهد بود، ضمن ارتقای کمیو کیفی توتون، تولید محصول کیفی و صادراتمحور از دیگر مزایای آن خواهد بود.
خواسته شما از مسوولان چیست؟
چنانچه گوش شنوایی در وزارت صمت وجود داشته باشد میتوان با رعایت دیدگاههای کارشناسی و مدیریتی معضلات موجود را کاهش و برای بهبود آن برنامهریزی کرد؛ زیرا تصمیمگیری به موقع مزایای زیادی در توسعه و رونق کشت توتون به همراه خواهد داشت. برنامهریزی دقیق صاحبان صنایع و بازرگانی برای انجام تمهیدات لازم در امر تامین سرمایه در گردش، بازاریابی کامل و جامع و همچنین انعقاد قرارداد جهت تثبیت صادرات، موجب برنامهریزی دقیقتر برای خدماتدهی به کشاورزان خواهد شد. از دیگر معضلات کشت توتون در پی سیاستهای انقباضی وزارت صمت، انعقاد دیر هنگام شرکتهای بازرگانی با کشاورزان است که منجر به بیاثر شدن رابطه رسمی، جدی، فنی و کارشناسی شرکتهای مورد نظر با کشاورزان میشود که بارها در اظهارنظرهای مختلف طرح موضوع شد.