«دنیایاقتصاد» یکی از شرکتهای بورسی صنعت سیمان را بررسی کرد
یک احتمال پیشروی «سرود»
زمینه فعالیت
شرکت سیمان شاهرود در تاریخ 26/ 09/ 1363 در اداره ثبت شرکتهای شهرستان شاهرود به ثبت رسید. نوع شرکت ابتدا به صورت سهامیخاص بود؛ اما در تاریخ 14/ 03/ 1366 مطابق صورتجلسه مجمع عمومی فوقالعاده به سهامیعام تغییر یافت. مطابق مجوزی که در سال 1377 صادر شد، خط یک کارخانه با ظرفیت 690هزار تن در سال شروع به فعالیت کرد. در سال 99 نیز بهواسطه اجرای طرح توسعه ظرفیت تولید کارخانه به یکمیلیون و 800هزار تن افزایش یافت. مالکیت بیش از 51درصد شرکت سیمان شاهرود برعهده شرکت سرمایهگذاری سیمانتامین است. این شرکت یکی از زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با نماد «شستا» به حساب میآید.
نگاهی به عملکرد 6ماه ابتدایی سال
شرکت سیمان شاهرود در نیمهاول سال موفق به تولید 598هزار تن سیمان داخلی و 145هزار تن سیمان صادراتی شده که نسبت به 6ماه اول سال 1400، با کاهش 2درصدی مواجه بوده است. این کاهش به دلیل مشکلات موقتی بوده که در آسیاب مواد خط تولید به وجود آمده؛ اما فروش ریالی این شرکت نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 27درصدی را تجربه کرده است. این افزایش عمدتا به دلیل روند صعودی نرخ فروش در یکسال اخیر بوده است. همچنین عمده فروش صادراتی شرکت در نیمه اول سال، به کشورهای روسیه، ترکمنستان و قزاقستان بوده که مطابق ادعاهای شرکت، تعهدات ارزی این معاملات نیز بهطور کامل رفع شده است.
کارنامه «سرود» در آبانماه
شرکت سیمان شاهرود در آبانماه سالجاری موفق شده است درآمد 123میلیارد تومانی را از محل فروش سیمان داخلی و صادراتی کسب کند که نسبت به ماه قبل افزایش 58درصدی را تجربه کرده است و نسبت به گزارش سایر شرکتهای گروه سیمان، شرایط این شرکت خوب به نظر میرسد. همچنین مجموع درآمد شرکت در هشتماه اول سال، 663میلیارد تومان بوده که نسبت به هشتماه ابتدایی سال 1400، با افزایش 44درصدی در درآمدها همراه بوده است. این موضوع میتواند به پیشبینی درآمدها تا پایان سال 1401 کمک شایانی کند.
تامین انرژی؛ خطرناکترین ریسک عملیاتی شرکت
شرکت سیمان شاهرود در سالهای اخیر با مخاطراتی همراه بوده که شرکتها را با چالشهایی مواجه کرده است و در صورت تداوم شرایط فعلی، ممکن است مشکلات به وجود آمده برای شرکتها تشدید شود. یکی از این ریسکها دخالتهای دولتی و عرضههای دستوری در این شرکت و سایر شرکتهای این صنعت بوده است. هرچند با عرضه محصولات سیمانی در بورسکالا این مشکل، تاحدودی رفع شده است؛ اما همچنان سایه قیمتگذاری دستوری بر سر این شرکت سنگینی میکند. تامین گاز نیز یکی از مهمترین ریسکها در این شرکت بوده و در صورت قطعیهای مکرر در 6ماه دوم، فعالیتهای عملیاتی شرکت دچار مشکل میشود و ممکن است برآوردهای شرکت محقق نشود. نوسانات نرخ ارز میتواند علاوه بر افزایش درآمدهای صادراتی و حتی داخلی، تورم انتظاری و بهای تمامشده شرکتهای سیمانی را افزایش دهد.
ثبات نسبی در وضعیت تولید
روند تولید در سیمان شاهرود حاکی از آن است که با توجه به اجرای طرح توسعه در سال 99، میزان تولید شرکت روند صعودی به خود گرفته و از یکمیلیون و 100هزار تن به یکمیلیون و 460هزار تن رسیده است. ظرفیت اسمی سیمان «سرود» در حال حاضر یکمیلیون و 800هزار تن و ظرفیت عملی آن حدود یکمیلیون و 450هزار تن است. همچنین شرکت در 6ماه ابتدایی سال، 753هزار تن سیمان را وارد مدار تولید کرده است. از طرفی در بودجه خود تولید 796هزار تنی را در 6ماه دوم سال مدنظر قرار داده است. با توجه به اینکه قطعی مکرر گاز و برق میتواند تولید شرکت سیمان شاهرود را با مشکلاتی همراه کند، به نظر میرسد، تولید آن در 6ماه دوم نیز مانند 6ماه اول باشد و افزایش نیابد. با این حال، مجموع تولید شرکت در سال 1401، به طور خوشبینانهای به یکمیلیون و 500هزار تن خواهد رسید. ترکیب فروش «سرود» در سالهای اخیر نمایانگر آن است که 40درصد فروش سیمان شاهرود را سیمان فله تشکیل داده است. بیش از 80درصد فروش سیمان فله نیز به صورت داخلی بوده و تنها 20درصد آن به خارج از کشور صادر شده است. علاوه بر این 60درصد ترکیب فروش را نیز سیمان پاکتی تشکیل داده که 15درصد آن به خارج از مرزهای ایران، صادر میشود. به نظر میرسد با توجه به روند نرخهای سیمان در بورسکالا، نرخ سیمان فله داخلی، در 6ماه دوم سال، حدود 500هزار تومان و نرخ سیمان پاکتی در همین بازه، 600هزار تومان باشد. همچنین نرخ این دو نوع محصول در سال 1402 به احتمال زیاد بهترتیب، 600هزار تومان و 700هزار تومان بهازای هر تن خواهد بود. نرخ صادراتی سیمان فله صادراتی نیز برای سال آتی 27دلار بهازای هر تن در نظر گرفته شده است که با احتساب نرخ دلار 27هزار تومانی در نیمه دوم سال، معادل ریالی آن، حدود 729هزار تومان خواهد شد. نرخ این محصول احتمالا در سال 1402، با قیمت 32هزار تومانی دلار، 864هزار تومان بهازای هر تن خواهد شد. نرخ صادراتی سیمان پاکتی نیز 28دلار بهازای هر تن خواهد بود که معادل ریالی آن در نیمه دوم سال متوسط سال آینده، به ترتیب 756هزار تومان و 896هزار تومان بهازای هر تن خواهد بود. با این تفاسیر، به احتمال زیاد، مجموع درآمدهای عملیاتی در سال 1401، حدود 917میلیارد تومان خواهد بود و در سال 1402 این درآمدها به هزار و 48میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. روند افزایش درآمدهای عملیاتی در سالهای گذشته نشان میدهد که سیاست سرکوب نرخ ارز میتواند، نتیجه نابهنجاری برای شرکتهای سیمانی رقم بزند. افزایش 94درصدی درآمدهای عملیاتی در سال 98 نسبت به سال گذشته و تداوم این روند صعودی تا سال 99، حکایت از آن دارد که با افزایش نرخ ارز و صعود نرخ محصولات همگام با نرخ دلار، درآمدهای شرکت با شتاب بسیار بالایی حرکت کرده است. با فرض تحقق مفروضاتی که به آنها اشاره شد، درآمدهای عملیاتی در سال 1401 نسبت به سال 1400، افزایش 29درصدی و در سال 1402، افزایش 23درصدی را تجربه خواهد کرد. این موضوع نمایانگر آن است که ترمز افزایش درآمدها در حال کشیده شدن است و زنگ خطر برای شرکت و شاید صنعت سیمان به صدا درمیآید. تنها در صورتی میتوان به رشد بالای 35درصد در درآمدها دست یافت که نرخ متوسط سیمان داخلی در سال 1402، بالای 900هزار تومان بهازای هر تن باشد.
نقش موثر سربار
از آنجا که سربار جزو جدانشدنی بهای تمامشده به شمار میآید و نقش بسزایی در تعیین بهای تمامشده دارد، پیشبینی نادرست هزینه سربار و هزینه انرژی میتواند سودآوری شرکت را دستخوش تغییر کند. به نظر میرسد با توجه به ثبات نسبی که در روند تولید وجود دارد، میزان مصرف انرژی نسبت به سال قبل با تغییر چندانی همراه نباشد. بنابراین با در نظر گرفتن نرخهای مصوب، به احتمال زیاد هزینه انرژی تا پایان سال 1401، حدود 110میلیارد تومان و در سال 1402، نزدیک به 135میلیارد تومان خواهد بود. میزان مصرف مواد اولیه نیز با توجه به میانگین ضریب مصرف تعیین میشود. ضریب مصرف مارل، 132درصد، ضریب مصرف سنگآهک، 13درصد و ضریب مصرف گچ بهطور متوسط 5درصد است. با در نظر گرفتن ضرایب فوق، میزان مصرف مارل در سال 1402 حدود 2میلیون تن، مصرف سنگآهک 200هزار تن و مصرف گچ 76هزار تن خواهد بود. نرخ این مواد نیز با نرخ تورم افزایش خواهد یافت؛ چرا که نرخ ماده اولیه به حقوق و دستمزد کارگران معادن خود شرکت بستگی دارد.
سناریوهای مختلف برای «سرود»
با مفروضات و متغیرهایی که اشاره شد، به نظر میرسد، سود هر سهم سیمان شاهرود برای سال 1402، حدود 450تومان باشد که نسبت به سال 1401، تغییر چندانی نخواهد داشت. حاشیه سود خالص شرکت هم روند نزولی به خود گرفته است که ناامیدکننده به نظر میرسد. در صورتی که قیمت هر تن سیمان در سال 1402، بالای 900هزار تومان تثبیت شود، سود هر سهم بیش از 550تومان خواهد شد. با توجه به اینکه P/ E آیندهنگر این سهم با سود هر سهم 450تومانی حدود 4واحد خواهد شد، بنابراین به لحاظ نسبتهای قیمتی قابلیت بررسی دارد.