3

شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر در سال 1383 در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد و سهامداران، این شرکت را با نماد «کگل» می‌‌‌شناسند و درحال‌‌‌حاضر در بازار اول بورس دادوستد می‌شود. موضوع فعالیت شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر عبارت است از اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری از معادن فلزی و غیرفلزی از جمله سنگ‌آهن و تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی‌شده، کنسانتره، گندله، فولاد و انواع محصولات فولادی، خدمات مربوط به نصب و راه‌اندازی و سایر خدمات در این حوزه.

شرکت معدنی و صنعتی گل‌‌‌گهر، یکی از شرکت‌های فعال در منطقه معدنی و صنعتی گل‌‌‌گهر به‌‌‌عنوان یکی از مطرح‌‌‌ترین قطب‌‌‌های فعال معدنی و صنعتی خاورمیانه است که نقش مهمی در سیاستگذاری و مدیریت منطقه برعهده دارد. این شرکت در حال حاضر، با ظرفیت تولید بیش از ۱۵میلیون تن کنسانتره و بیش از ۱۰میلیون تن گندله بزرگ‌ترین تولیدکننده کشور است.

با اجرای پروژه‌‌‌های توسعه و بهینه‌‌‌سازی خطوط شرکت، در افق چشم‌‌‌انداز، مجموع تولیدات سالانه این شرکت به بیش ۳۰میلیون تن خواهد رسید. گل‌گهر در حال حاضر به‌تنهایی حدود 40‌درصد از سهم صنعت سنگ‌آهن را در اختیار دارد.

طبق آخرین گزارش منتشرشده در کدال، آخرین سرمایه شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر 20‌هزار میلیارد تومان است. این نماد 200میلیارد برگه سهم دارد.

ارزش شرکت گل‌گهر براساس قیمت سهام در بورس در حال حاضر 194‌‌‌هزار میلیارد تومان است که از این حیث در جمع پنج‌شرکت بزرگ بورسی قرار می‌گیرد.

طی آخرین صورت مالی شرکت، حاشیه سود ناخالص 40‌درصد و حاشیه سود عملیاتی 37‌درصد بوده است. همچنین حاشیه سود خالص 36‌درصد است. در حال حاضر، سهام شناور شرکت حدود 20‌درصد و ارزش آن حدود 33هزارمیلیارد تومان است.  بررسی‌ها نشان می‌دهد که گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید با 38‌درصد و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات و فولادمبارکه اصفهان به‌ترتیب با 22‌درصد و 11‌درصد، از مهم‌ترین سهامداران «کگل» هستند.

  اهمیت سنگ‌آهن

روند قیمت سنگ‌آهن به‌عنوان اولین ماده از زنجیره ارزش تولید فولاد، همواره مورد توجه فعالان بازار متنوع محصولات فولادی بوده است. در این میان، روند 20ساله نرخ سنگ‌آهن، نشانگر تلاطم عرضه و تقاضای آن در پرتو تغییرات اقتصاد جهانی است. در طول سال‌های 2000 تا 2010میلادی، تنش‌های چین برای مدرن‌سازی اقتصاد و توسعه زیرساخت‌های آن کشور، با توجه به اهمیت و استراتژیک بودن کامودیتی فولاد، موجب شکل‌گیری تقاضای بزرگ برای محصولات فولادی شد که به دنبال آن، تقاضا برای سنگ‌آهن به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافت. این موضوع را در تغییرات قیمت سنگ‌آهن به‌خوبی می‌توان مشاهده کرد؛ به طوری که قیمت هر تن سنگ‌آهن، از 29دلار در ژانویه 2000 تا 190دلار در مارس 2008 رسیده است.

هم‌زمان با نمایان‌شدن نشانه‌های آغازین رکود اقتصادی در سپتامبر 2008، قیمت سنگ‌آهن طی سه‌ماه با کاهش 64درصدی در نوامبر 2008 به 65دلار رسید. با افزایش تولید فولاد توسط چین و در نتیجه، افزایش تقاضا برای سنگ‌آهن، روند صعودی مجدد سنگ‌آهن آغاز شد و قیمت آن در فوریه سال2011 به 180دلار رسید. درنتیجه هم‌زمانی کاهش نیاز چین به فولاد و افزایش عرضه سنگ‌آهن توسط تولیدکنندگان، قیمت سنگ‌آهن در دسامبر 2015 به 40دلار در هر تن رسید که طی 11سال پیش از آن بی‌سابقه بوده است. با وقوع پاندمی کرونا، در بدو امر کاهش قیمت سنگ‌آهن در نتیجه رکود اقتصادی بدیهی به نظر می‌رسید؛ اما تنش‌های سیاسی بین استرالیا به‌عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کننده این محصول و چین به‌عنوان بزرگ‌ترین متقاضی آن و همچنین تنش چین برای بازیابی رشد اقتصادی خود که تقاضای محصولات فولادی را به دنبال داشت، بازار سنگ‌آهن را با بالاترین قیمت‌ تاریخی خود مواجه کرد؛ روندی که با مفهوم «قوی‌سیاه» در بازارها تطابق کامل دارد. رشد شدید قیمت‌ها در چین موجب شد تا این کشور قانون بازپرداخت مالیات ارزش‌افزوده به صادرکنندگان فولاد را حذف کند و مالیات بر واردات مواد اولیه، تولید فولاد را به صفر برساند. همچین در اعلامیه‌ای جداگانه اعلام شده است که تعرفه واردات آهن‌اسفنجی، فولاد خام و فولاد بازیافتی از همین تاریخ به صفر کاهش می‌یابد. تصمیمات سیاستگذاران چینی به‌وضوح با هدف کاهش صادرات محصولات فولادی و تشویق واردات مواد اولیه تولید فولاد صورت گرفته است؛ آن هم زمانی که تولیدات فولاد خام چین در آوریل به دومین سطح تاریخی خود رشد کرد. گرچه این قوانین توانایی جلوگیری از افزایش بیش از حد قیمت‌ها را دارند و در چند وقت اخیر با توجه به رکود تورمی در اقتصاد جهانی کاهش سطح تقاضا و کاهش رشد اقتصادی چین موجب شده است در چند ماه اخیر، شاهد افت قابل‌توجه قیمت جهانی سنگ‌آهن باشیم

  تولید و فروش

در سال 1400 میزان تولید کنسانتره شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر با کاهش یک‌درصدی از 6/ 15میلیون تن به 5/ 15میلیون تن رسید. میزان تولید گندله این شرکت هم بدون تغییر 2/ 12میلیون تن بود. طی سال مالی منتهی به 29 اسفندماه 1400 جمع تولید کنسانتره و گندله 7/ 27میلیون تن بود که نسبت به مدت مشابه سال 99 به میزان 8/ 0درصد افزایش داشت. میزان فروش گندله در سال 1400 با کاهش 20درصدی از 3/ 12میلیون تن به 8/ 9میلیون تن و میزان فروش کنسانتره با کاهش 12درصدی از 1/ 3میلیون تن به 7/ 2میلیون تن رسید و شرکت گل‌گهر در سال 1400 مجموعا 6/ 12میلیون تن فروش داشت و نسبت قیمت به سود آن براساس سود چهار فصل قبل آن روی 12واحد قرار گرفت. سود خالص چهار فصل گذشته این شرکت هم به 15هزار و 400میلیارد تومان رسیده است که پیش‌بینی می‌شود این رقم در پایان امسال به 14هزار میلیارد تومان برسد؛ رقمی که با توجه به قیمت پایانی نسبت P/ E آینده‌نگر سهم 14واحد برآورد می‌شود. برآورد سود شرکت با دلار 25‌‌‌هزار تومانی، ظرفیت تولید 5/ 8میلیون تن سنگ‌‌‌آهن و تورم 42درصدی در نظر گرفته شده است که پیش‌بینی می‌شود شرکت در سال‌جاری حدود 45 تا 50‌هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد و بتواند سود سال قبل خود را امسال هم تکرار کند.

مشتریان اصلی شرکت معدنی و صنعتی گل‌‌‌گهر شامل شرکت‌های فولادمبارکه، فولاد کاوه‌جنوب، فولاد هرمزگان، فولاد خراسان، فولاد خوزستان، مجتمع جهان فولاد سیرجان و شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌‌‌گهر است. انتظار می‌رود در سال‌جاری، سهم فروش صادراتی نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کند. شرکت گل‌گهر تنها در سال گذشته 49هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرد که نسبت به سال 1399 رشد 52درصدی داشت. این در حالی است که بهای تمام‌شده شرکت گل‌گهر نسبت به سال 1399، حدود 56‌درصد افزایش داشت و پیش‌بینی کارشناسی فروش شرکت برای سال‌جاری حدود 45 تا 50‌هزار میلیارد تومان است. در این میان، موضوعی که باید در نظر گرفت، افزایش بیشتر بهای تمام‌شده نسبت به درآمد است؛ در نتیجه، تعدیل منفی در روند حاشیه سودها برای سال‌جاری هم تکرار خواهد شد. «کگل» سال گذشته سود خالص 20هزار میلیارد تومانی داشت که سود خالص شرکت نسبت به سود خالص 17هزار میلیارد تومانی سال 1399 حدود 47‌درصد رشد سود خالص نشان می‌دهد. انتظار می‌رود در سال‌جاری سود خالص شرکت نسبت به سال گذشته افت کند. در سال 1400 شرکت گل‌گهر توانست به ازای هرسهم خود 208تومان سود بسازد.

شرکت گل‌گهر در سال گذشته 6/ 12میلیون تن فروش را ثبت کرد و انتظار می‌رود در سال‌جاری بتواند 14میلیون تن از محصولات خود را به فروش برساند. این در حالی است که در پنج‌ماه اول سال 1401 میزان فروش شرکت نسبت به پنج‌ماه سال 1400 افت 27درصدی را نشان می‌دهد. باید توجه کرد که در سال‌جاری سهم فروش صادراتی شرکت نسبت به سال گذشته افزایش قابل‌توجهی داشته و با توجه به چشم‌انداز فروش 14میلیون تن محصول در سال‌جاری، این شرکت تا مردادماه سال‌جاری توانسته است 30‌درصد از میزان کارشناسی سال‌جاری را محقق کند. این در حالی است که 88‌درصد از ارزش فروش 14هزار میلیارد تومانی شرکت مربوط به فروش داخلی و 12‌درصد آن مربوط به فروش صادراتی است که نشان می‌دهد، شرکت نسبت به نرمال سال گذشته در صادرات سهم فروش بالاتری را ثبت کرده است. برآورد ترکیب فروش داخلی و صادراتی هم نسبت ترکیب فروش سال‌جاری در نظر گرفته شده است. میزان تولید گندله در سال 1401 که حدود 83‌درصد از ارزش تولید و فروش شرکت را دارد، 5/ 8میلیون تن در نظر گرفته شده است، به‌طوری که شرکت می‌تواند 36هزار میلیارد تومان گندله داخلی و صادراتی را در سال‌جاری به فروش برساند.

نرخ دلار و قیمت جهانی بر سود‌سازی شرکت تاثیر زیادی دارد. با توجه به وجود شرایط رکودی در بازار کامودیتی انتظار تعدیل در حاشیه سود‌های شرکت نسبت به سال‌های اخیر وجود دارد.

  نرخ فروش

نرخ محصولات شرکت گل‌کهر متناسب با نرخ شمش «فخوز» محاسبه شده، به‌طوری که برای گندله داخلی 29درصد و برای کنسانتره داخلی 21درصد شمش «فخوز» در نظر گرفته شده است. لازم به یادآوری است که نرخ شمش «فخوز» 90درصد شمش بیلت CIS است. میانگین نرخ فروش محصولات شرکت در پنج‌ماه سال‌جاری 136دلار به‌ازای هر تن بوده و نرخ دلاری گندله برای ادامه سال 150 تا160 برآورد شده است. میانگین نرخ فروش محصولات هم نسبت به پنج‌ماه مشابه سال گذشته رشد 14‌درصدی داشته است و انتظار می‌رود در ادامه سال‌جاری با توجه به افت شدید قیمت‌های جهانی در چند ماه اخیر و بهبود نسبی شرایط در 6ماه آتی، میانگین نرخ فروش محصولات تا حدودی شرایط بهتری را نسبت به چند ماه اخیرا تجربه کند. بنابراین با توجه با کاهش رشد اقتصادی چین و شرایط رکودی در این کشور، به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده در جهان و کاهش تقاضا نمی‌توانیم انتظار رشد زیادی داشته باشیم.

  مواد مصرفی

مواد اولیه شرکت صنعتی و معدنی گل‌‌‌گهر شامل سنگ‌‌‌آهن مگنتیت‌خام است که شرکت در سال مالی ۱۴۰۱ بابت مواد اولیه خود بیش از 30‌هزار میلیارد تومان هزینه خواهد کرد.

  بهای تمام‌شده

مواد مصرفی و سربار تولید، با توجه به نسبت حاشیه سود ناخالص و همین‌طور میانگین هزینه‌های بهای تمام‌شده سال‌های 1399 و 1400 در نظر گرفته شده است. برخی اقلام مانند درآمد‌های سرمایه‌گذاری عملیاتی و غیر‌عملیاتی و اقلامی که نسبت به پیش‌بینی، ‌درصد پوشش مناسبی نداشته‌اند، به دلیل نبود اطلاعات شفاف، با توجه به تنزیل جریانات نقدی سرمایه‌گذاری‌های شرکت که در صورت فعالیت شرکت توسط مدیران شرکت اعلام شده، محاسبه و در نظر گرفته شده‌اند. در نهایت با توجه به وضعیت تولید و فروش محصولات و همچنین بودجه احتمالی شرکت در سال 1401 و به شرط عدم‌تغییر اساسی در تحقق سایر درآمد‌ها و هزینه‌های عملیاتی و غیر‌عملیاتی، حدود 70‌درصد بهای تمام‌شده تولید شرکت متعلق به مواد مستقیم است و مابقی در سربار گنجانده شده است. دستمزد مستقیم به صورت جداگانه گزارش نشده و تمام آن در سربار تولید محاسبه شده است.

 سود‌سازی

بر مبنای مفروضات و تولید و فروش شرکت، سود و زیان کارشناسی‌شده 1401 با احتساب افزایش سرمایه 60 تا70تومان خواهد بود. P/ E فوروارد «کگل» نیز با احتساب توزیع 70‌درصد سود هر سهم، حدود 14 است. P/ E تاریخی سهم «کگل» در حدود 8 تا 10 واحد قرار دارد که این موضوع نشان می‌دهد سهم بالاتری از میانگین تاریخی نسبت قیمت به سود خود در حال معامله است. با توجه به مفروضات و تحلیل ارائه‌شده از سوی شرکت برای سال‌جاری انتظار نمی‌رود که این شرکت با توجه به شرایط اقتصاد جهانی و فضای رکودی بازار سرمایه جهش سود‌آوری زیادی داشته باشد.