روابط تجاری آمریکا و چین ریسک بزرگ بازار کامودیتیها (بخش دوم)
تقاضای آلومینیوم اوج میگیرد؟
تولید جهانی نیز بر اساس ارزیابی این موسسات، 8/ 3 درصد رشد خواهد کرد و به 7/ 67 میلیون تن خواهد رسید و بازار این محصول با مازاد عرضه 8/ 1 میلیون تنی مواجه خواهد شد (مازاد عرضه در 2020، معادل 8/ 3 میلیون تن ارزیابی شده است). بنابراین انتظار میرود افزایش تولید مانعی در مقابل افزایش قیمت ناشی از بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و تقویت تقاضا در چین شود. همچنین تنشهای تجاری بین آمریکا و چین از سال 2018 موضوع اصلی در بازار کامودیتیها از جمله آلومینیوم بوده است. انتظار نمیرود که با ریاستجمهوری بایدن، محدودیتهای تجاری و تعرفهها به حالت قبل از تنشها بازگردد. روابط تجاری بیثبات آمریکا و چین، یک ریسک برای بازار کامودیتیها بهحساب میآید و چشمانداز آنها را تاحدی مبهم میکند. برای بررسی چشمانداز بازار این محصول باید به عواملی ازجمله اثرات ویروسکرونا نیز توجه کرد. اگرچه پیشرفت قابلتوجهی در زمینه واکسیناسیون در حال انجام است اما با یک برنامه واکسیناسیون جهانی، در کوتاهمدت فاصله دارد.
چشمانداز قیمتی
قیمت آلومینیوم در پنج سال گذشته در یک روند خنثی و در محدوده 1.500 تا 2.500 دلاری بوده و میانگین پنج ساله 1.880 دلاری داشته است. میانگین نرخ فروش آلومینیوم در آوریل سال گذشته میلادی و با همهگیری کرونا 1.457دلار به ازای هر تن گزارش شده است. این رقم پایینترین میانگین نرخ از سال۲۰۱۵ تاکنون بوده است؛ اما اکنون نرخ فروش آلومینیوم بالای 2.300 دلار گزارش میشود. در واقع بهای کنونی شمش آلومینیوم در بورس فلزات لندن حدود ۵۰ درصد بالاتر از پایینترین نرخ این فلز در ۵سال گذشته است. در اغلب روزهای سالجاری میلادی آلومینیوم در کانال2 هزاردلاری معامله شده است. نرخ فروش آلومینیوم در بورس فلزات لندن از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی تا نخستین روز ماه آوریل، رشد بالای 10 درصدی را تجربه کرده است. در همین حال رکورد فروش شمش آلومینیوم با نرخ 2.260 دلار به ازای هر تن نیز در ماه آوریل ثبت شد.
مسیریابی تقاضا
دلایل متعددی برای این روند صعودی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به رشد و بهبود تقاضا از ضربه کرونا در سطح جهانی و تلاش برای کاهش آلایندگی از سوی اقتصادهای بزرگ جهان اشاره کرد. چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم جهان در نظر دارد برنامههای متعددی را برای توسعه هوای پاک اجرایی کند. از آنجاکه تولید شمش آلومینیوم در رده صنایع انرژیبر قرار دارد، اگر این اهداف به مرحله اجرا برسد تاثیر بسزایی بر روند عرضه و تقاضای آلومینیوم در بازار جهانی خواهد داشت. همچنین لازم به ذکر است که تقاضای فصلی برای خرید آلومینیوم چین در ۳ ماه دوم سالجاری میلادی به اوج خود میرسد و همچنین انتظار میرود بسته مالی ۲ تریلیون دلاری بایدن نیز زمینه رشد تقاضا برای فلزات اساسی ازجمله آلومینیوم را فراهم کند. با وجود فاکتورهای مثبتی که زمینهساز رشد قیمت آلومینیوم بودهاند باید به عواملی منفی همچون احتمال عرضه ۵۰۰ هزار تن شمش آلومینیوم از ذخایر دولتی چین به بازار و همچنین بالاتر رفتن سطح موجودی انبارهای فلزات لندن اشاره کرد. طبق برنامه جامع جهانی که در اوایل دهه گذشته تدوین شده است دهه 2030 تا 2040 در جهان دهه آلومینیوم خواهد بود (دهه حاضر (2030 – 2020) دهه مس نام گرفته بود)، در حالحاضر در دنیا تکنولوژی فرآوری آلومینیوم با قیمت مناسب وجود ندارد، به همین دلیل امکان مصرف انبوه این فلز نیست، اما پیشبینی میشود در دهه آینده کشورهای پیشرو در این صنعت به این تکنولوژی دست یابند و شاهد رشد مصرف و قیمت این فلز باشیم. چین نیز یکی از تولیدکنندگان مطرح جهان در این صنعت است که پیشبینی میشود تا سال 2035 جزو سه تولیدکننده برتر آلومینیوم در جهان باشد و بعدازآن به علت سیاستهای کنترل آلودگی هوا و با توجه به اینکه این صنعت جزو آلودهکنندهترین صنایع است به سمت سبزکردن این صنعت پیش برود.
وضعیت سودآوری «فایرا»
شرکت آلومینیوم ایران که بهاختصار ایرالکو نامیده میشود بهعنوان اولین تولیدکننده شمشهای آلومینیوم در ایران در کیلومتر 5 جاده اراک- تهران واقع شده است. موضوع تاسیس کارخانه ایرالکو در سال 1346 به تصویب هیات دولت رسید. اقدامات مربوط به نصب تأسیسات و ساختمان از سال 1348 آغاز شد و در سال 1351 با دو خط تولید و ظرفیت 45 هزار تن در سال مورد بهرهبرداری قرار گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و افزودن سه خط دیگر به پروسه تولید، ظرفیت تولید آلومینیوم اولیه به 120 هزار تن در سال رسید و با بهرهبرداری از خطوط با تکنولوژی جدید و خروج دو خط قدیمی به 5/ 177 هزار تن در سال ۱۳۸۶ رسید که شامل انواع شمشها بهصورت تیبار، هزار پوندی، آلیاژهای ریختهگری، بیلت، اسلب و… است. این شرکت در سال 1375 به سهامی عام تبدیل و در همان سال در بورس اوراق بهادار پذیرش شد. شرکت صنایع آلوم رول نوین و شرکت روانگداز پردیس با مالکیت 11 و 10 درصدی سهامداران عمده شرکت هستند و حدود 30 درصد از سهام شرکت نیز در اختیار شرکتهای استانی سهام عدالت قرار دارد.
در نمودار تغییرات سود خالص شرکت در سالیان اخیر ملاحظه میشود. همانگونه که مشاهده میشود شرکت از ثبات نسبی مقدار فروش برخوردار بوده و در سالهایی که نرخ دلار و قیمت جهانی افزایش داشته است، سود شرکت نیز روندی صعودی را طی کرده است. با توجه به مفروضات ارائهشده شرکت سودآوری دوهزار میلیاردی و دو هزار و 300 میلیاردی برای سال 99 و 1400 خواهد داشت که با سرمایه 960 میلیاردی فعلی، معادل 204 و 246 تومان سود به ازای هر سهم محقق خواهد شد.