«دنیایاقتصاد» صنعت زغالسنگ را بررسی میکند
گامهای استوار سودسازی
در یکسال اخیر «کشرق» و «کپرور» بازدهی کمتر از شاخص کل به ثبت رساندهاند و «کطبس» بازدهی بیش از شاخص داشته است. به طور میانگین در ۱۰ سال اخیر بازدهی متوسط سالانه گروه ۵۵ درصد ثبت شده که در حدود متوسط بازده ۴۵ درصدی بازار سرمایه بوده است. بتای ۳۶ ماهه همه شرکتها زیر یک میباشد و بتای صنعت عدد ۷۳/ ۰ است. شرکتهای این صنعت تقسیم سود حدودا ۸۰ درصدی دارند که بیشترین تقسیم سود مربوط به نماد «کزغال» با ۹۵ درصد است. سایر اطلاعات مقایسهای صنعت در جدول یک نمایش داده شده است.
بررسی صورتهای مالی صنعت زغال سنگ در سالیان اخیر
در جدول۲ نگاهی به وضعیت صورت سود و زیان این صنعت و برخی پارامترهای کلیدی و موثر در ۱۰ سال گذشته داشتهایم. بررسی تاریخی حاکی از این است که نرخ رشد فروش شرکتها از سال ۹۴ تا ۹۹ برابر ۶۵ درصد برای هر سال ثبت شده است که بیش از دو برابر نرخ رشد دلار در این مدت است، به عبارتی این شرکتها علاوه بر رشد نرخ که عمدتا وابسته به دلار است از نظر مقداری نیز رشد فروش داشتهاند. صنعت در چهار ماه گذشته حاشیه سود متوسط ۴۲ درصدی داشته است. «کطبس » با ۵۳ درصد حاشیه سود ناخالص بیشترین و «کپرور» با ۲۷ درصد کمترین حاشیه سود ناخالص را در این صنعت به خود اختصاص دادهاند. به طور کلی شرکتهای این صنعت به دلیل رشد قیمت فولاد در ماههای اخیر و با توجه به اینکه مبنای قیمتگذاری زغالسنگ ۵/ ۲۶درصد شمش «فخوز» است از نظر حاشیه سود در چهار ماه اخیر بهبود وضعیت داشتهاند. با توجه به صورت سود و زیان هم مقیاس صنعت، هزینههای عمومی، اداری و تشکیلاتی سهم کم یک درصدی نسبت به فروش داشته است. این نسبت برای «کپرور» ۶درصد بیشترین و برای «کزغال» با ۵/ ۰ درصد کمترین مقداراست. هزینههای مالی هم سهم کوچکی دارند و نسبت یک درصدی در سالیان اخیر نسبت به فروش ثبت کرده است . در این صنعت مالیات هم نسبت یک درصدی نسبت به فروش را نشان میدهد و «کپرور» با ۵ درصد بیشترین و «کزغال» با صفر درصد کمترین نسبت را دارند. با توجه به موارد ذکر شده و اینکه شرکتهای این صنعت در بخش سایر درآمدهای غیر عملیاتی هم به طور میانگین نسبت ۳ درصدی به فروش دارند بنابراین در این صنعت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود خالص بسیار به هم نزدیک هستند. همچنین مطابق جدول ۳، در قسمت ترازنامه ۷۲ درصد داراییها عمدتا داراییهای جاری هستند که حسابها و اسناد دریافتنی تجاری سهم ۵۴ درصدی، موجودی مواد و کالا با ۲۲ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. به طور میانگین دوره وصول مطالبات صنعت ۱۴۸ روز بوده و در چهار فصل اخیر به ۸۵ روز رسیده است. در سه سال اخیر به طور میانگین ۵۸درصد منابع مالی شرکتهای صنعت از بدهی و ۴۲درصد از حقوق صاحبان سهام تشکیل شده است. در پنج سال اخیر در بخش بدهیها حسابهای پرداختنی با سهم ۶۷ درصدی و حصه جاری تسهیلات دریافتی با ۲۱ درصد عمده بدهیهای صنعت بوده است. نرخ بازده داراییهای غیر جاری صنعت بین ۳۰ تا ۳۵ درصد بوده و دریافت تسهیلات برای این شرکتها توجیهپذیر است.
چه سودآوری در انتظار شرکتهای صنعت خواهد بود؟
برای پیشبینی تولید شرکتها میزان تولید در حدود سال ۹۹ لحاظ شده است، نرخ شمش فولاد خوزستان برای سال آینده حدود ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان برای هر کیلو لحاظ شده است. نرخ فروش کنسانتره زغال حدود ۲۸ درصد و نرخ خرید زغال خام حدود ۱۰ درصد شمش در نظر گرفته شده است. نرخ تورم سال آینده ۲۵ درصد و افزایش هزینه حقوق نیز به همین میزان لحاظ شده است. با توجه به توضیحات فوق سود کارشناسی شرکتهای صنعت مطابق جدول ۴ خواهد بود. در این جدول نسبت قیمت به درآمد فوروارد صنعت با در نظر گرفتن بتای هر سهم و متوسط تقسیم سود سالهای اخیر محاسبه شده است. نسبت قیمت به ظرفیت هر شرکت با توجه به تولید همگن شده شرکتها بر اساس شمش «فخوز» برآورد شده است.
رویه تاریخی این شرکتها حاکی از آن است نسبت قیمت به درآمد صنعت عدد بالاتری از متوسط بازار بوده است و میتوان گفت که بالاتر بودن نسبت قیمت به درآمد فوروارد فعلی شرکتها نیز به همین دلیل است. بر همین اساس معتقدیم به جز «کزغال» که در حال حاضر نسبت قیمت به درآمد در حدود ۴ واحد دارد و بسیار کمتر از صنعت است، سایر شرکتهای گروه به قیمت هستند.