عکس 1-11 copy

صنایع مختلف کشور به طور مستقیم به بازار خرید و فروش مواد شیمیایی وابسته است. صنایعی مانند داروسازی، کشاورزی، تولید لوازم آرایشی، سرامیک و کاشی، انواع رنگ و چسب،  تعداد کمی از کاربردهای این مواد مهم در زندگی ما به شمار می‌روند. همین امر باعث شده تا نیاز خرید مواد شیمیایی به طور پیوسته در حال افزایش باشد، اما متاسفانه نمی‌توان انکار کرد که در سال‌های اخیر، صنعت تولید مواد آزمایشگاهی و شیمیایی همانند رنگ و رزین  با مشکلات و چالش‌های زیادی روبه‌رو شده است.

در این بین نباید فراموش کرد کشور ایران از پتانسیل کافی برای دریافت جایگاه ویژه در زمینه صنعت رنگ برخوردار است. به همین دلیل  هر تولیدکننده رنگ در کشور می‌تواند سهم بزرگی در رشد وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد، اما موانعی که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم باعث شده‌اند تا برخی از شرکت‌ها به‌رغم قدمت بالا در جایگاه چند سال پیش خود درجا بزنند.

سایه تحریم‌های شدید

اولین عامل موثر بر تولید، عرضه و توزیع رنگ، تحریم‌هایی هستند که در سال‌های اخیر رتبه صادرات کشورمان را به شدت پایین آورده‌اند. با تصویب این تحریم‌ها، بسیاری از کشورهایی که از متقاضیان اصلی مواد رنگی  بوده‌اند، روابط خود را با شرکت‌های داخلی قطع و خرید خود را متوقف کرده‌اند.

از طرف دیگر، این تحریم‌ها تراکنش‌های مالی مربوط به صادرات این صنعت  را با مشکل مواجه کرده‌اند و با توقف ارائه تجهیزات به ایران، مانع از تاسیس واحدهای جدید تولید رنگ و روزآمدی سیستم آنها شده‌اند. همچنین، تحریم سازمان کشتیرانی، انتقال  این محصول  به کشورهای مقصد را دشوار کرده است.

نوسانات همیشگی ارز

در بازار فروش رنگ، نوسانات ارزی همواره به عنوان یک معضل بزرگ شناخته می‌شود. فرض کنید یک شرکت تولید محصولات رنگ  مواد تولیدی خود را با نرخ روز به فروش برساند. سپس، برای خرید مواد اولیه برای تولید مجدد متوجه شود که به دلیل نوسانات ارزی، تمام مواد اولیه با افزایش قیمت مواجه شده‌اند.

به طور قطع ناچار خواهد بود سود دریافت‌شده از فروش قبلی را به خرید مجدد مواد اولیه اختصاص دهد. با تکرار این چرخه، سوددهی این شرکت‌ها با اختلالات بزرگی مواجه خواهد شد.

مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه

مجموعه مشکلاتی مانند تحریم، افزایش قیمت دلار و افزایش میزان تقاضا باعث می‌شود گاهی تامین مواد اولیه در این صنعت با اختلالات جدی مواجه شود. مشکلات مربوط به کمبود مواد اولیه می‌تواند در یک بازه زمانی طولانی، میزان تولید و فروش مواد شیمیایی در کشور را با مشکل مواجه کرده و به اصطلاح این بازار را با رکود شدیدی مواجه کند.

مشکلات زیرساختی کشور

متاسفانه در حال حاضر در صنعت  رنگ و رزین حمایت کافی به چشم نمی‌خورد. برای افزایش سودآوری این بازار و رونق آن، دولت باید واردات مواد اولیه و صادرات محصولات را ساده‌تر کند. از میان برداشتن قوانین سختگیرانه  از جمله اقدامات مهم در این زمینه به شمار می‌رود.

بازار خرید و فروش  صنعت رنگ

همچنین، در نظر گرفتن تسهیلات سرمایه در گردش برای تولیدکنندگان مواد شیمیایی می‌تواند تا حد زیادی مشکل نقدینگی شرکت‌ها برای تامین مواد اولیه را حل کرده و به این صنعت رونق ببخشد.

کافی نبودن اطلاعات و فناوری‌های تولید

مشکلاتی مانند نبود بودجه کافی و تحریم‌ها، نتایج منفی دیگری نیز به دنبال دارند. یکی از این نتایج، ناتوانی شرکت‌ها برای آگاهی از جدیدترین روش‌ها و فناوری‌های تولید مواد رنگی  است.

از آنجا که در سال‌های اخیر، میزان ارتباط شرکت‌های داخلی با تولیدکنندگان مهم خارجی به حداقل رسیده، آموزش و کسب اطلاعات جدید برای مراکز تولید مواد شیمیایی کشور بسیار سخت شده است. اطلاع از فناوری‌های جدید نه تنها حجم تولید را افزایش می‌دهد، بلکه باعث بالاتر رفتن کیفیت و کاهش قیمت و رقابت پذیری مواد شیمیایی می‌شود.