درون زایی در عین برون گرایی
مدیرعامل فولاد مبارکه : از جمله اولویت های فولاد مباركه حضور مؤثر در بازارهای جهانی است
محمدیاسر طیبنیا ادامه داد: اکنون که حدود ۸ ماه از سال گذشته است، باید بررسی کنیم که عملکرد شرکت چقدر به اهداف و استراتژیهای سازمان نزدیک شده و چقدر بهتر از سال ۱۴۰۲ عمل کردهایم و چقدر این عملکرد ما را به خلق آینده بهتر برای جامعه که فلسفه وجودی فولاد مبارکه است نزدیک کرده و این دقیقاً همان سؤالی است که تکتک مدیران باید از خود بپرسند. این موضوعی است که نهفقط دانشمندان حوزه استراتژی، بلکه امیرالمؤمنین (ع) نیز بیش از ۱۴۰۰ سال قبل از دانشمندان امروز به آن تأکید داشته و فرمودهاند خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده است، کجاست و به کجا میرود. این سؤالی است که ما باید دائماً از خودمان بپرسیم که چقدر به برنامههای تعیینشده رسیدهایم که اگر رسیده باشیم مورد رحمت الهی نیز قرار خواهیم گرفت و اگر نرسیده باشیم جای بسی تعمق و بررسی دارد.
خودسازی مدیریتی مقدم بر هدایت سازمانی
وی با طرح این سؤال که چگونه میتوانیم رهبری استراتژیست و تأثیرگذار باشیم گفت: نظریهپردازانِ حوزه استراتژی دو مدل دارند. برخی از آنها «باید» را مطرح میکنند و اینکه رهبر اثرگذار برای موفقیت خود باید چه الزامات و بایدهایی داشته باشد و برخی هم بهجای بایدها «عملکرد رهبران موفق» را ارزیابی کردهاند و ویژگیهای رهبران مؤثر را احصا میکنند.
به گفته مدیرعامل فولاد مبارکه، یکی از این نظریات متعلق به آقای جک وِلش از مدیران اولیه و ارشد کارخانه جنرالالکتریک است که سالهای متمادی شرکت جنرالالکتریک را با موفقیت بین صد شرکت برتر نگه داشت و یک رکورد اختصاصی برای جنرالالکتریک برجای گذاشت، در کتاب «برندهشدن» که در فارسی به «آیین پیروزی» ترجمه شده است، این جمله طلایی را مطرح میکند که قبل از اینکه رهبر شوید، مدیریت منوط به رشد شخصی است و بعد از رهبر شدن، موفقیت شما در رشد دیگران است؛ بنابراین همچنان که در آموزههای دینی ما نیز تصریح شده است، چنانچه بخواهیم دیگران را هدایت و رهبری کنیم، باید اول خودسازی کنیم. کسی که خودش را نساخته باشد هیچگاه نمیتواند دیگران را هدایت کند؛ بنابراین باید به خاطر داشته باشیم که در زمینه مدیریت نیز باید اول خودمان را ساخته باشیم و بعد از آن به رشد زیرمجموعه بپردازیم.
او گفت: در این کتاب به سبک مدل رهبری ۴E اشاره شده است و طبق آن، چهار عامل، الزام و شاخص را برای رهبری اثربخش رهبران سازمانها مطرح کرده است که اگر رهبران سازمان بتوانند این چهار عامل را در خود ایجاد کنند، به برنده شدن به معنی رهبری مؤثر دستیافتهاند.
رهبر موفق در سازمان مایه دیده شدن دیگران میشود
وی گفت دومین مؤلفه این است که رهبر نهتنها باید پرانرژی باشد، بلکه باید انرژیدهنده و الهامبخش و منبع انرژی باشد. رهبر باید مانند خورشید، منبع نور و روشنایی باشد و هرجا هست نور و گرما از خود ساطع کند تا مایه دیده شدن دیگران شود. به خاطر داشته باشیم بروز و ظهور افراد و کارکنان یک سازمان از انرژی رهبران نشئت میگیرد.
رهبر موفق در فرایندهای کاری و تصمیمگیریها مصمم است
طیبنیا از قاطعیت در تصمیمگیری بهعنوان سومین شاخص یک رهبر سازمان نام برد و گفت: مدیر دارای انرژی است، انرژی میدهد، در تصمیمگیریها قاطع است و در کارها نیز بُرش لازم را دارد. چنین مدیرانی ممکن است با خطاهای جزئی مواجه شوند، ولی بههرحال درفرایندهای کاری و تصمیمگیریها مصمم هستند.
موفقیت رهبران در گرو تصمیم گیری سریع و قاطع
وی گفت: چهارمین ویژگی مربوط به انجام دادن و عمل کردن است. چنین رهبرانی قاطعانه تصمیم میگیرند و سریع عمل میکنند؛ چهبسا بسیاری از تصمیمات در سازمانها اتخاذ شده، ولی اجرای آن متوقف شده و کار قفل شده است. بهخاطر داشته باشیم مجموعههای موفق در حوزه عملگرایی و به پایان رساندن کارها عملکرد بهتری داشتهاند.
حوادث همیشه برای دیگران نیست
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر اهمیت رعایت اصول و دستورالعملهای ایمنی در تمامی سازمان تأکید کرد و گفت: زنجیره فولاد، از معدن تا خطوط نهایی تولید انواع محصولات، بهشدت و بهطورجدی مستعد بروز حوادث مختلف است؛ ازاینرو باید حواسمان بیشتر از همیشه جمع باشد که حوادث همیشه برای دیگران نیست. ضمن اینکه باید ضریب ایمنی را در شرکتهای پیمانکاری که آسیبپذیری بیشتری دارند ارتقا دهیم. کارشناسان ایمنی مسئولیت فرایندهای ایمنی را در شرکت بر عهده دارند، اما در هر بخش، مدیران نواحی هستند که برای ارتقای عوامل ایمنیبخش تحت نظارت و مدیریت پاسخگو هستند و باید تلاش بیشتری کنند.
پرهیز از روزمرگی
طیبنیا در ادامه این جلسه با تأکید بر اهمیت تداوم روند کاهشی ضایعات فرایندی در بخشهای مختلف تولیدی شرکت اظهار کرد: بر اساس گزارشهای واصله در حال حاضر روند کیفی شرکت روبهرشد است؛ اما همچنان باید برای کاهش ضایعات و بهبود کیفیت محصولات برنامهریزی کنیم و اقدامات تأثیرگذارتری انجام دهیم.
شناخت سناریو، آماده برای تغییر
وی با اشاره به وضعیت رکود در بازارهای جهانی فولاد تصریح کرد: امروز باید حضور مؤثرتر در بازارهای جهانی یکی از اولویتهای اصلی صنعت فولاد کشور و فولاد مبارکه باشد؛ بنابراین باید برای حضور مقتدرانهتر در عرصه صادرات و بازارهای جهانی برنامهریزیهای بهتر و هدفمندتری داشته باشیم. باید با پیشبینی سناریوهای مختلف، آمادگی هرگونه تغییر در استراتژیها را داشته باشیم تا بتوانیم در شرایط سختتر از این نیز همچنان در حوزه فروش محصول و سودآوری برای سازمان و ذینفعان آن عملکرد موفقیتآمیزی داشته باشیم.