با سگ‌های ولگرد چه باید کرد

از  معمول ترین روش‌هایی که در دنیا برای برخورد با معضل جمعیت سگ‌ها به‌کار گرفته شده است، می‌توان به دو مورد زیر اشاره کرد که هر کدام نتایج متفاوتی را رقم زده اند.

حذف  دسته‌جمعی

کشورهای بسیاری برای کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد، دست به کشتار جمعی و بی‌رحمانه آنها می‌زنند. از این کشورها می‌توان به آلبانی، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، مولداوی، اوکراین و هند اشاره کرد. در این کشورها معمولا شهرداری‌ها با استخدام پیمانکار، سگ‌های ولگرد را معدوم می‌کنند. حتی در برخی از کشورها مانند هند، خود شهروندان گاهی با روش‌های بسیار ظالمانه‌ای مانند استفاده از برق، سگ‌ها را می‌کشند.

جمعیت سگ‌ها در هند، بسیار اسف‌بار و زیاد بود. این حیوانات در شهرهایی مانند بمبئی (مومبای) موجب مشکلات بهداشتی فراوان و همینطور مرگ‌ افراد بسیاری در اثر بیماری هاری شده بودند. در واقع در سال ۲۰۰۱ میلادی، سالانه بیش از ۲۰هزار نفر بر اثر بیماری هاری جان خود را از دست دادند. به همین دلیل برنامه «بگیر و بکش»، در هند به‌راه افتاد. اما نتیجه کار رضایت‌بخش نبود.

این اقدام هم در آمریکا که بیش از ۲,۷ میلیون سگ ولگرد در خیابان‌های خود دارد، صورت گرفت. شهرداری‌های آمریکا، به‌دلیل اینکه تمام پناهگاه‌های سگ‌ها پر شده و دیگر جایی برای نگهداری آنها ندارند، دست به کشتار سگ‌ها می‌زنند. اما آنها هم در کنترل جمعیت سگ‌های خیابانی چندان موفقیتی حاصل نکردند.

عقیم‌سازی و واکسیناسیون

روش دیگری که برخی از کشورها در خصوص کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد به‌کار می‌گیرند، گرفتن سگ‌ها، عقیم‌سازی، واکسیناسیون و رهاکردن آنهاست. بنابر بررسی‌های کشورهایی که این روش را برای کنترل جمعیت سگ‌ها به‌کار برده‌اند، از تعداد سگ‌های ولگرد تا حد زیادی کاسته شده است. در واقع کشورهایی چون یونان، بلغارستان، مالت، ایتالیا، صربستان، پورتریکو و اسپانیا با این روش، زاد و ولد و در نتیجه جمعیت سگ‌ها را کنترل کرده‌اند.

در سری‌لانکا هم سیاست «بدون کشتن» در مورد سگ‌ها اجرا می‌شود و آنها با عقیم‌سازی و واکسیناسیون، جمعیت این سگ‌ها و بیماری‌های آنها را کنترل می‌کنند.

در روسیه هم تعداد سگ‌های ولگرد زیاد است و مثلا در مسکو حدود ۵۰ هزار سگ خیابانی وجود دارد. در گذشته، حدود سال ۱۹۰۰ میلادی، سگ‌های خیابانی در روسیه با روش کشتار دسته‌جمعی معدوم می‌شدند اما امروزه این روش به‌دلیل بی‌نتیجه بودن انجام نمی‌شود و روش عقیم‌سازی و واکسیناسیون را به‌کار برده می‌شود و این روش تا حد زیادی جمعیت این سگ‌ها را کنترل کرده است.

کشور بدون سگ ولگرد

یکی از کشورهایی که هیچ سگ ولگردی در خیابان‌ها ندارد و از این نظر به نمونه‌ای عالی تبدیل شده، هلند است.

مسئولان هلند تلاش بسیاری برای مدیریت جمعیت سگ‌ها کردند و کارشان نتیجه‌بخش هم بوده است. در حال حاضر این کشور، اولین کشور بدون سگ ولگرد در دنیا است.

هلند از قرن۱۹ام، جمعیتی بسیار بزرگ از سگ‌ داشت. در آن دوران هلندی‌ها داشتن سگ خانگی را نمادی از جایگاه اجتماعی می‌دانستند. اما این مساله پس از مدتی برایشان دردسر شد. جمعیت سگ‌ها به شدت زیاد شده بود و از طرفی بیماری هاری شیوع پیدا کرده و به یکی از اصلی‌ترین دلیل مرگ افراد تبدیل شده بود. به همین دلیل بسیاری از افراد سگ‌های خود را رها کردند و به‌سرعت خیابان‌ها پر از سگ‌های ولگرد شد.

هلندی‌ها برای اینکه مشکلی را که خودشان به‌وجود آورده‌اند را برطرف کنند، عقیم کردن سگ‌ها را اجباری کردند. همچنین تمام سگ‌های خانگی باید معاینه و واکسیناسیون می‌شدند. هزینه تمام این کارها هم به عهده دولت بود. اگر کسی این موارد را رعایت نمی‌کرد بیش از ۱۶هزار دلار جریمه می‌شد و حتی ممکن بود تا ۳ سال زندانی شود. همچنین روی خرید و فروش سگ‌ها مالیات‌های سنگینی وضع شد و در عوض مردم تشویق به نگهداری از سگ‌های خیابانی شدند. با این تمهیدات، امروزه این کشور به اولین کشوری در جهان تبدیل شده است که سگ خیابانی و ولگرد ندارد.