اقتدار بین‌المللی با تولید فولادهای خاص

به گزارش دنیای اقتصاد سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان سفر خود به اصفهان، ضمن حضور در فولاد مبارکه و بازدید از خطوط تولید این شرکت و رونمایی از ورق فولادی زنگ نزن گفت: از ابتدای سال، تولید فولادهای خاص با ارزش‌افزوده بالا در دستور کار تمامی فولادسازان کشور قرارگرفته است و خوشبختانه در همین راستا کارکنان فولاد مبارکه توانسته‌اند با دستیابی به فناوری تولید فولادهای زنگ نزن، این محصول باارزش را برای نخستین بار در جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا تولید و عرضه نمایند. ازاین‌رو این دستاورد ارزشمند را به‌تمامی ملت شریف ایران صمیمانه تبریک می‌گویم.

وی در ادامه تصریح کرد: به‌واقع طی چهل سال اخیر، ایران راه جدیدی را آغاز کرد و خوشبختانه در تمامی حوزه‌ها به دستاوردهای بسیار خوبی دست‌یافته است.

وزیر صمت گفت: بدون استثنا بسیاری از رهبران و کارگزاران کشورهای مختلف در جریان سفر خود به ایران مادامی‌که دستاوردهای ایران را مشاهده می‌کنند، به‌شدت ابراز شگفتی می‌کنند که ایران در شرایط تحریم توانسته است به چنین دستاوردهایی دست یابد.

مردم باید از چنین دستاوردهایی که در فولاد مبارکه رقم خورده است به‌طور کامل آگاهی یابند

وی با اشاره به اهمیت اطلاع‌رسانی دستاوردهای سنوات اخیر تأکید کرد: مردم باید از چنین دستاوردهایی که در فولاد مبارکه رقم خورده است به‌طور کامل آگاهی یابند.

فاطمی امین در ادامه سخنان خود اظهار کرد: صنعت فولاد ایران توسعه و پیشرفت قابل‌توجهی داشته است به‌نحوی‌که در حال حاضر حدود ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید می‌شود و هم‌اکنون با چنین ظرفیتی در بین ده کشور اول دنیا قرار داریم. این در حالی است که علی‌رغم کاهش تولید فولاد در جهان طی ماه‌های اخیر، توانستیم در نوامبر سال ۲۰۲۲ رتبه هفتم را کسب کنیم و در طول سال ۱۴۰۱ با ۸ درصد رشد، بیشترین میزان رشد تولید فولاد را در بین فولادسازان صاحب‌نام دنیا داشته باشیم.

وی با اشاره به راهبردهای کشور در حوزه تولید و صنعت تصریح کرد: کاری که ازاین‌پس باید در صنعت فولاد کشور انجام دهیم این است که بر روی تکمیل زنجیره فولاد که با مشکلات اکتشافی، حمل‌ونقل و برخی زیرساخت‌های دیگر مواجه است، تمرکز کنیم و در بخش دوم این راهبرد، باید توجه ویژه‌ای به تولید محصولات با ارزش‌افزوده بیشتر داشته باشیم و از تولید انبوه محصولاتی که همه کشورهای دنیا می‌توانند آن‌ها را تولید کنند خارج شویم.

بهبود وضعیت معیشت و زندگی مردم و اقتدار بین‌المللی دو هدف وزارت صمت

به گفتۀ وزیر صنعت، معدن و تجارت این وزارتخانه دو هدف مهم را برای توسعه اقتصادی کشور در نظر گرفته است. اولین هدف که از اهمیت زیادی برخوردار است بهبود وضعیت معیشت و زندگی مردم است و دیگری اقتدار بین‌المللی است که برای رسیدن به این هدف باید همچنان که اشاره شد، محصولاتی تولید کنیم که کشورهای کمتری می‌توانند آن را تولید کنند و این راهبرد به کشور اقتدار می‌دهد.

تولید محصولات خاص به صنعت کشور اقتدار می‌دهد و این اتفاق میمون، امروز در فولاد مبارکه رخ‌داده است

وزیر صمت افزود: محصولی که کشورهای کمتری توان تولید آن رادارند، آن کشورها به لحاظ رتبه پیچیدگی جایگاه بالاتری دارند. ازاین‌رو باید محصولاتی تولید کنیم که کشورهای زیادی توان تولید آن را نداشته باشند. در این حالت برای واردات محصولات عمومی دچار مشکل نخواهیم شد و در عوض می‌توانیم محصولات خاص تولیدی خود را با ارزش‌افزوده بالاتر صادر کنیم. این دقیقا همان چیزی است که به صنعت کشور قدرت می‌دهد و این اتفاق میمون، امروز در فولاد مبارکه رخ‌داده است. فاطمی امین اظهار امیدواری کرد: مسیر پر شتابی که در تولید، توسعه و اشتغال و به‌طورکلی در توسعه کشور از اواخر سال گذشته و در طول سال جاری آغاز گردیده است در ادامه نیز با شتاب فزاینده‌ای ادامه یابد.

اصفهان  قطب نوآوری و فناوری می شود

محمد یاسر طیب نیا مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در این آیین گفت: در سالی که رهبر معظم انقلاب آن را به نام تولید؛ دانش‌بنیان؛ اشتغال آفرین نام نهادند، شعف بسیاری برای این‌جانب و سایر کارکنان فولاد مبارکه ایجاد شد چراکه هدف‌گذاری تولید ورق‌های خاص و محصولات مطابق با فناوری‌های روز دنیا در شرکت فولاد مبارکه هدف‌گذاری شده بود و با این رویکرد مصمم‌تر شدیم تا در عرصه تولید فولادهای خاص و با ارزش‌افزوده گام برداریم.

وی با اشاره به بازدید اخیر رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی‌های تولید داخل خاطرنشان کرد: راهبردهایی که معظم له در جریان این بازدید و تأکید ایشان برافزایش توان اقتصادی و صنعتی کشور این نوید را به مجموعه‌هایی مانند فولاد مبارکه داد که به‌درستی در راستای اهداف نظام و راهبردهای رهبری در حال حرکت هستند.

مدیرعامل فولاد مبارکه افزود: این شرکت به‌عنوان یک مجموعه پیشران به درجه‌ای از بلوغ رسیده است که باید در توسعه اقتصادی به‌ویژه در بخش صنعت فولاد کشور الگو باشد و در تمامی حوزه‌های اقتصادی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره فرمودند، ازجمله افزایش سرمایه‌گذاری‌ها، ارتقاء بهره‌وری، وجود چشم‌انداز راهبردی، بهبود فضای محیط کسب‌وکار و رقابت‌پذیر کردن کالاهای تولیدی و خدماتی و قیمت‌ها به دستاوردهای خوبی دست‌یافته است.

طیب نیا در ادامه سخنان خود با ارائه گزارشی از دستاوردهای اخیر فولاد مبارکه گفت: این شرکت با سهم ۲۰ درصدی، بزرگ‌ترین تولیدکننده ورق‌های فولادی در خاورمیانه و شمال آفریقا است و در تولید ناخالص داخلی (GDP) نیز ۱.۵ درصد و در تولید ناخالص داخلی بخش صنعت کشور نیز ۸ درصد سهم دارد. وی با اشاره به این‌که فولاد مبارکه دارای یک شبکه گسترده بالغ‌بر ۳۵۰۰ کارخانه، کارگاه و تامین کننده در بالادست و پایین‌دست خود است، افزود: این شرکت علی‌رغم محدودیت‌های انرژی به‌ویژه در فصل زمستان به دلیل محدودیت گاز، با عملکرد خوب خود در شش ماه اول سال جاری توانست بخش عمده‌ای از اهداف تولید سالانه را محقق نماید.

عرضه ۱۴۲ میلیون تن انواع محصول  از آغاز تا امروز

مدیرعامل فولاد مبارکه ضمن ابراز خرسندی از عملکرد شرکت طی ۱۰ ماه اخیر گفت: انتظار می‌رود که در پایان سال، تولید در گروه فولاد مبارکه از ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تن فراتر رود.

به گفته طیب نیا فولاد مبارکه از ابتدای بهره‌برداری تاکنون ۱۴۲ میلیون تن انواع محصولات فولادی تولیدشده خود را به بازار عرضه نموده است و در عملکرد ده‌ماهه نسبت به مدت مشابه سال قبل به رشد ۱۲.۸ درصدی رسیده است. وی گفت: اگر ایران توانسته است در رده‌بندی‌های جهانی رتبه دهم را از آن خود کند و در ماه نوامبر سال گذشته میلادی نیز به رده هفتم صعود نماید، به دلیل وجود مجموعه‌هایی مانند فولاد مبارکه بوده که توانستند رشد ۲۰ درصدی را رقم‌زده و نقش خود را به‌خوبی در توسعه اقتصادی کشور به‌ویژه در بخش صنعت فولاد ایفا کند.

فولاد مبارکه؛ ضد التهاب بازار

طیب نیا با اشاره به اهمیت عملکرد شرکت فولاد مبارکه گفت: نکته قابل‌توجه این است که این شرکت با عملکرد خوب کارکنان خود توانست از وارد آمدن هرگونه التهاب به بازار جلوگیری نماید و بازار داخلی را به‌طور کامل تامین کند.

وی تصریح کرد: فولاد مبارکه تا اوایل بهمن‌ماه توانسته است ۱۸ درصد بیشتر نسبت به مدت مشابه سال قبل، عرضه محصول به بازار داشته باشد اگرچه در بخش صادرات، فولاد مبارکه به دلیل اولویت بازار داخل و برخی عوامل دیگر ازجمله محدودیت‌های انرژی، برنامه خود را محقق ننموده است؛ اما اراده شرکت بر این است که تا پایان سال در بخش صادرات نیز به اهداف خود دست یابد.

الگوی ملی بنگاه‌داری در صنعت کشور

طیب نیا تصریح کرد: فولاد مبارکه مصمم است که همچنان الگوی ملی بنگاه‌داری در صنعت کشور باشد و این را به‌عنوان یک رسالت بر ضمه خود می‌داند. نکته دیگر اینکه فولاد مبارکه در گام دوم بنا دارد درگذر از ۳۰ سالگی خود گام‌های بلندتری بردارد. این شرکت در گام اول، خودکفایی صنعتی را هدف‌گذاری کرده بود و در گام دوم رشد فزاینده اقتصادی کشور را ترسیم کرده است و بنا دارد به‌عنوان یک شرکت بزرگ در نقش پیشران اقتصاد غیرنفتی در کشور ایفای نقش نماید.

تولید ۱۸ میلیون تن فولاد در گروه فولاد مبارکه تا افق ۱۴۰۴

وی با تأکید بر این‌که باهمت همکاران خود در افق سال ۱۴۱۰ درآمد ۱۵ میلیارد دلاری را برای فولاد مبارکه هدف‌گذاری کرده‌ایم، ادامه داد: با انجام توسعه‌های زیر سقف ازجمله افزایش بهره‌وری، مشارکت و برخی اقدامات دیگر، تولید ۱۸ میلیون تن در گروه فولاد مبارکه در افق مذکور هدف‌گذاری شده است.

بنا داریم در حوزه بهره‌وری نیروی انسانی به ازای هر تن تولید به نتایج بهتری دست‌یابیم

مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در ادامه سخنان خود از تولید محصولات با ارزش‌افزوده بالاتر به‌عنوان هدف ارزشمندتر فولاد مبارکه نام برد و گفت: تا امروز فولاد مبارکه توسعه کمی را مدنظر قرار داده بوده است و از این به بعد بنا دارد که بر تولید فولادهای کیفی خاص و با ارزش‌افزوده بیشتر تمرکز کند. روند هدف‌گذاری فولاد مبارکه به‌طورکلی ایجاد ارزش‌افزوده در کشور با تولید فولادهای خاص است و تلاش خواهیم کرد در حوزه بهره‌وری نیروی انسانی به ازای هر تن تولید به نتایج بهتری دست‌یابیم.

فولاد مبارکه؛  الگوی مصرف آب و انرژی در جهان

وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: از دیگر افتخارات شرکت فولاد مبارکه این است که در مصارف آب و انرژی نیز به دستاوردهای بسیار ارزشمندی دست‌یافته است. امروز فولاد مبارکه ازنظر الگوی مصرف انرژی به‌ویژه آب در دنیا جزو بهترین‌ها است. فولاد مبارکه علی‌رغم این‌که ظرفیت تولید خود را افزایش داده است، مصرف آب در بخش‌های خود را با سرمایه‌گذاری‌های کلان و استفاده بهینه از منابع آبی کاهش داده است و بنا دارد تا سه سال آینده برداشت آب خام خود را به صفر برساند. این شرکت در راستای صرفه‌جویی انرژی و پروژه‌های مرتبط با محیط‌زیست ۲.۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در دست اقدام دارد.

به گفتۀ طیب نیا پروژه‌های نیروگاهی، آب و مدیریت پسماند و سایر اقدامات این شرکت برای بهبود فرایندهای زیست‌محیطی از دیگر اقدامات ارزشمند فولاد مبارکه است. تا جای یکه اخیرا از سوی مسوولان محترم حفاظت از محیط‌زیست کشور، این شرکت به‌عنوان الگوی مناسب زیست‌محیطی برای سایر بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی معرفی‌شده است. طیب نیا با تأکید بر این‌که فولاد مبارکه در حال حاضر با ۹۵ درصد ظرفیت خود در حال کار است، تصریح کرد: متاسفانه برخی صنایع کشور به دلایلی نمی‌توانند از تمامی ظرفیت‌های خود استفاده کنند و چالش اصلی این است که در سال‌های آینده ظرفیت آن‌ها ممکن است به ۶۰ درصد و حتی در سال‌های بعد به ۵۰ درصد کاهش یابد. وی خاطرنشان کرد: هدف گروه فولاد مبارکه این است که محصولات با ارزش‌افزوده بالاتر و خاص تولید کند و مسیر تولید فولادهای رایج را برای سایر فولادسازانی که تازه به این عرصه پا گذاشته‌اند، باز کند. در همین راستا فولاد مبارکه در سال جاری توانسته است حدود ۲۰ نوع محصول جدید از انواع ورق‌های الکتریکی، کورتِن، تختال و ورق زنگ نزن و برخی گریدهای خاص را تولید و به بازار عرضه نماید و در ادامه کار نیز بنا دارد انواع و اقسام گریدهای دیگر را تولید کند.

تولید تختال و ورق زنگ نزن بدون حضور کارشناسان خارجی

طیب نیا تصریح کرد: امروز توانایی تولید تختال و ورق فولادی زنگ نزن با عرض ۱۰۰۰ میلی‌متر و ضخامت شش، سه و دونیم میلی‌متر به همت همکاران فولاد مبارکه و مجتمع فولاد سبا نهادینه‌شده و ارزش این کار به این است که این اتفاق را در سال دانش‌بنیان بدون حضور هیچ کارشناس خارجی رقم‌زده‌ایم. وی خاطرنشان کرد: تعداد تولیدکنندگان ورق‌های زنگ نزن در دنیا انگشت‌شمار است و همکاران ما در فولاد مبارکه پس از حدود یک سال تحقیق، مطالعه و بررسی توانستند به این توفیق دست یابند.

بومی‌سازی ۹۰ درصدی تجهیزات موردنیاز فولاد مبارکه

وی تصریح کرد: موارد ذکرشده تنها بخشی از دستاوردهای فولاد مبارکه است و این شرکت توانسته است در حوزه بومی‌سازی به دستاوردهای ارزشمندی دست یابد تا جایی که بیش از ۱۰۰ هزار قطعه تجهیز و ماده اولیه موردنیاز فولاد مبارکه با حمایت این شرکت از سازندگان و شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی تاکنون بومی‌سازی شده است. به جرات می‌توان گفت که ۹۰ درصد تجهیزات موردنیاز فولاد مبارکه طی سالیان گذشته بومی‌سازی شده است.