معاون سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور:
اصفهان با تکیه بر معادن غیرفلزی استان پیشرفتهای است
محمدباقر دری در حاشیه هشتمین نشست گروه کارشناسان معدنی کشورهای عضو درباره برگزاری هشتمین دوره اجلاس اکو، اظهار کرد: کشورهای عضو اکو مسائل مشترکی برای همکاری دارند، چراکه بعضا همسایه و شباهتهای اقتصادی با یکدیگر دارند.
با اشاره به وضعیت اکتشاف در کشور، گفت: سازمان زمین شناسی از بدو تاسیس تا امروز کارهای زیادی انجام داده و شرکتهای دولتی و خصوصی اقداماتی را انجام داده است، اما این کارها به هیچ وجه کافی نیست و اساس هر کار اکتشافی مقیاس کار است.
وی افزود: سازمان زمین شناسی در حال حاضر در مقیاس یکصد هزار کار کرده که این اشل اکتشاف بیشتر اشل شناسایی است و در حقیقت پیگیری و اکتشافات بعدی، کمتر در سازمان زمینشناسی انجام شده است.
معاون اکتشاف سازمان زمین شناسی کشور توضیح داد: در حقیقت سیاست سازمان از یکصد هزار به یک پنجاه هزار تبدیل شده که در این پهنه از شناسایی به پیجویی می رسیم و اکتشاف را از سطح به عمق میبریم، کاری که پیش از این در کشور کمتر انجام شده بود و بنا بر همین سیاست سازمان زمین شناسی یک تجمعسازی داشته است و طرحی در سه لایه زمین شناسی، ژئو شیمی و اکتشافات سیستمی در کشور انجام داده است.
دری با بیان اینکه در دنیا کشوری که از نظر صنعتی سنجیده میشود، کشوری است که از نظر غیرفلزی پیشرفته است که در حوزه سنگهای غیرفلزی و ساختمانی رتبه بالایی داشته باشد، تاکید کرد: اصفهان از نظر معدن و همچنین فراوری معدن پتانسیل خوبی دارد و با توجه به اینکه بر معادن غیرفلزی متمرکز شده، استان پیشرفتهای است.
تمام اطلاعات معدنی ما بهطور پراکنده و محلی بود
معاون زمین شناسی سازمان زمین شناسی کشور نیز درباره پهنههای معدنی کشور، اظهار کرد: تا به امروز تمام اطلاعات معدنی ما بهطور پراکنده و بهصورت محلی بود، اما از سال گذشته با دستور وزیر صمت و با برنامهریزی منسجم با عنوان پروژه تحولی این وظیفه بر عهده سازمان زمین شناسی قرار گرفت.
جعفر عمرانی با اشاره به تعیین برخی اولویتها در ایران، توضیح داد: هر پروژه حداقل در بیست برگ و در سه لایه زمین شناسی، اکتشاف سیستمی و ژئوشیمی انجام میشود و نتایج بهصورت گزارش مفصل به وزارتخانه ارسال میشود.
وی درباره اولویت اکو در حوزه محیط زیست و در زمان بهرهبرداری از معادن، توضیح داد: محیط زیست یکی از شاخصههای مدنظر سازمان اکو است و این موضوع در کنار پتانسیلهای معدنی و پهنههای معدنی قرار دارد.
همچنین حسین بیچکلی در حاشیه هشتمین نشست گروه کارشناسان معدنی کشورهای عضو اکو درباره نقش این کشورها درخصوص بیآبی و خشکسالی به ویژه خشکی زایندهرود، اظهار کرد: مسائل زیست محیطی، موضوع خشکسالی و فقدان آب کافی یکی از اولویتهای کشورهای عضو اکو است.
وی تصریح کرد: متأسفانه اکنون تمام کشورهای عضو اکو با خشکسالی مواجه هستند و به غیر از ایران، کشورهای ترکیه، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان از مساله کم آبی رنج میبرند.
معاون دبیرکل اکو افزود: سازمان همکاریهای اقتصادی عضو اکو همواره این موضوع را مدنظر داده تا در مورد آن تصمیمات و راهکاریی ارائه شود و به همین منظور در کنفرانسهای متعدد حضور مییابد. وی با بیان اینکه برنامه زیست محیطی سازمان ملل متحد برگزاری جلساتی در خصوص موضوع مهم خشکسالی و کم آبی است و اکنون سه کنوانسیون مهم به شکل بینالمللی مطرح است و امروز و فردا اعضای اکو در نشست مصر شرکت میکنند و دبیر کل اکو نیز بیانیه خود را در مورد مسایل زیست محیطی در این نشست ارائه میدهد و امیدواریم یک موافقت بینالمللی برای بیابانزدایی ایجاد شود.
بیچکلی درباره خشکی زایندهرود و تحتتاثیر قرار گرفتن موضوع گردشگری، گفت: کشورهای عضو اکو باید در کنار یکدیگر همفکری کنند و امروز یکی از اولویتهای کشورهای عضو اکو کم آبی، خشکسالی و مسایل زیست محیطی است و نشستهای خود را تا رسیدن به نتیجه اصلی ادامه میدهیم و امیدواریم در آینده نزدیک گردهم آمده تا به نتیجه نهایی برسیم.
وی در ادامه درباره خامفروشی مواد معدنی توسط ایران به دیگر کشورها، اظهار کرد: در این خصوص از ظرفیت تمام کشورها به خصوص سازمان زمین شناسی جمهوری اسلامی ایران استفاده میشود. معاون دبیرکل اکو با اشاره به اینکه کشورهای عضو اکو همچون ایران و ترکیه پتانسیلهای کاری خوبی در حوزه معدن و به ویژه در زمینه موادخام معدنی دارند، گفت: این موضوع یکی از اولویتهای ما در اکو است، اما متأسفانه اکنون بحث تحریم علیه ایران مطرح است و ما مشکلات زیادی در این زمینه داریم که مواد خام به خصوص در بخش معدن باید به کشورهای دیگر همچون کشورهای عضو اکو صادر شود.
وی به پتانسیل حوزه معدن در کشوری همچون ایران، تصریح کرد: ما به دلیل تحریم باید راهی را برای مقابله با این محدودیت در اکو پیدا کنیم تا حداقل بتوانیم مواد معدنی را به کشورهای مجاور صادر کنیم.
بیچکلی با اشاره به روابط تجاری بین کشورهای اکو و صادرات مواد خام بین این کشورها، تأکید کرد: صادرات موادخام در کشورها ارتباط مستقیمی با مسایل بشر دوستانه دارد و در نهایت مواد خام وارد پروسه تولید میشود و مردم از این مواد خام در چرخه تولید استفاده میکنند.